Makaronowe ABC. Marco Ghia, jak ugotować perfekcyjny makaron

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Włoski przysmak podbił świat

Obraz
© Shutterstock.com

Makaron to czołowy produkt włoskiej kuchni, ale dużą popularnością cieszy się w innych krajach Europy - w tym w Polsce. Przysmak ten doczekał się swojego święta, które obchodzimy 25 października. Oto, w czym tkwi sekret tego produktu zapytaliśmy Marco Ghia, rodowitego Włocha i szefa kuchni Akademii Kulinarnej Whirlpool.
- Sekret tkwi w jego prostocie. Jego fenomen polega na tym, że pomimo swojego specyficznego smaku harmonijnie łączy się z praktycznie każdym składnikiem, który przyjdzie nam do głowy. Liczba kombinacji smakowych jest nieskończona. Makaron jest łatwy i szybki w przygotowaniu - to tylko 7-12 minut. I co ważne, cenowo dostępny jest dla każdego - to produkt, który łączy wszystkich - mówi kucharz.

Ekspert podpowiedział nam, jakich błędów unikać podczas gotowania makaronu (Polacy nagminnie popełniają te typowe), jak dobrać sos do makaronu i czy można uratować przesolony produkt.

/ 5Bez tłuszczu i przelewania

Obraz
© Shutterstock.com

Chcąc gotować - wydawać by się mogło - we włoskim stylu często Polacy dolewają oliwy do gotującego się makaronu. Jest to główny błąd.
- Dodawanie oleju lub oliwy do wody, w której gotujemy makaron, jest błędem, ponieważ olej "okleja" makaron i nie pozwala mu się ładnie wymieszać z sosem, a przecież nie o to nam chodzi. Pamiętajcie - dobry makaron nigdy się nie skleja i nie potrzebuje oleju - wyjaśnia ekspert i zdradza, jak prawidłowo przygotować ilość makaronu, wody i soli.

- Magiczna formuła, do której warto się stosować, to 5 litrów wody na 500 gramów makaronu i 12 gramów soli dodanej dopiero w momencie wrzenia wody. Jeśli dodajemy sól wcześniej, podnosimy temperaturę wrzenia wody, co sprawia, że tracimy czas i energię. Słona woda gotuje się wolniej niż słodka, dlatego szkoda tracić czas. Lepiej poczekać do momentu wrzenia i dopiero wtedy wrzucić sól, a następnie makaron.

/ 5Makaron, który stawia opór

Obraz
© Shutterstock.com

Marco Ghia tłumaczy też, jak ugotować idealny makaron al dente, co to znaczy i dlaczego to takie ważne dla Włochów.
- Aby ugotować makaron idealnie "al dente" (czyli po polsku "na ząb"), gotujemy go minutę krócej niż zaleca producent. Jeśli na opakowaniu czas gotowania to 7 minut, my gotujemy go przez 6 minut i kończymy, wrzucając na patelnię z sosem. Woda z gotowania makaronu zawiera skrobię, która ładnie zagęści nam sos i nada mu kremową konsystencję. Gdy odcedzamy makaron, zawsze zostawiamy trochę wody na dnie po to, by makaron się nie przykleił do garnka. Makaron al dente to gwarancja sukcesu w kuchni. Jest nie tylko smaczniejszy, ale i łatwiejszy do strawienia.

Jednak jeśli zdarzy nam się przesolić lub rozgotować makaron, można podać go w nietypowy sposób.
- Teoretycznie trudno uratować taki produkt, ale w praktyce możemy podsmażyć go na patelni z 4-6 ubitymi jajkami, przygotowując frittatę, czyli omlet. Oczywiście nie dodajemy już soli. Kreatywnie i pysznie - podpowiada kucharz.

/ 5Sos do makaronu

Obraz
© Shutterstock.com

Dla Włocha spaghetti bolognese nie istnieje, a Polacy masowo się nim zajadają. Jaki więc sos dobrać do tych nitek?
- Sos bolognese podaje się z makaronem tagliatelle, czyli wąskimi wstążkami. Spaghetti natomiast wspaniale prezentuje się w daniu all’Amatriciana. To makaron z podsmażonym wędzonym boczkiem (a jeszcze lepiej z guanciale, czyli podgardlem, jeśli uda nam się je zdobyć), sosem pomidorowym doprawionym odrobiną białego wina, dużą ilością peperoncino i startym serem Pecorino.

Również do innych rodzajów makaronu warto wybrać konkretny sos. Krótki przewodnik w tym temacie podpowiada dla nas Marco Ghia.
- Do penne polecam bardzo klasyczny sos Arrabbiata z pomidorem, cebulą, czosnkiem i peperoncino. Z kolei do farfalle pasuje klasyczne pesto z bazylii, parmezanu, oliwy, czosnku i orzeszków piniowych. Fusilli będą bardzo smaczne z kiełbasą, groszkiem i dużą ilością czarnego pieprzu. Tagliatelle polecam natomiast z mięsnym ragu' i sosem pomidorowym lub ze śmietaną, groszkiem i grzybami. Jak zawsze na końcu posypujemy danie świeżo startym parmezanem.

/ 5Przepis na carbonarę

Obraz
© materiały prasowe Akademia Kulinarna Whirlpool

To danie, które Polacy lubią, ale nie potrafią zrobić. Rodowity Włoch oburza się, kiedy widzi w sosie carbonara śmietanę. A przygotowanie wybornej cabonary jest bardzo proste!

- Potrzebujemy 500 gramów makaronu z mąki durum (spaghetti lub penne), guanciale 150 g (ponieważ trudno je w Polsce znaleźć można je zastąpić wędzonym boczkiem - pancetta affumicata), oliwa z oliwek extra vergine, 4 żółtka, 100 g pecorino (jeśli nie macie pecorino, możecie użyć parmezanu), świeżo zmielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania: Kroimy guanciale (lub pancettę) w paseczki i podsmażamy na oliwie. Kiedy się zarumieni i zrobi się chrupiące, zdejmujemy je z ognia. W między czasie gotujemy makaron. Makaron ugotowany al dente odcedzamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z guanciale, kilkakrotnie go podrzucając (w ten sposób wchłonie aromat guanciale). Przekładamy z powrotem do jeszcze ciepłego garnka makaron z guanciale i dodajemy do niego żółtka i utarty ser pecorino, po czym natychmiast energicznie mieszamy (to właśnie szybko wymieszane żółtka nadają carbonarze tak pożądaną kremową konsystencję). Dodajemy czarnego pieprzu zgodnie z upodobaniem i gotowe! Najlepsze z kieliszkiem mocnego czerwonego wina.

Rozmawiała Magda Pomorska/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast