Lubczyk. Nie tylko na miłość, ale także do kuchni

O lubczyku słyszeli chyba wszyscy. To zioło, przez lata uważane za cudowny lek na miłość, rośnie dziś w wielu polskich ogrodach. Moc lubczyku znana była już przed wiekami. Dziewczęta przygotowywały z niego napoje, które miały przyciągnąć chłopców, a szczęście w miłości miała dawać kąpiel w naparze z tej rośliny ordynowana małym dzieciom. I choć to tylko legendy, lubczyk ma wiele pozytywnych właściwości.

Żeby cieszyć się aromatem świeżego lubczyku także zimą, przygotujmy z niego pastę
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
49

Przede wszystkim działa on moczopędnie, rozkurczowo, rozgrzewająco i wykrztuśnie. Pomaga w przypadku infekcji dróg moczowych i pęcherza, zapaleniach gardła i krtani. Pobudza trawienie, poprawia apetyt i nieświeży oddech. Przede wszystkim jednak odpowiada za specyficzny smak, tak typowy dla polskiej kuchni.

Lubczyk to sporych rozmiarów roślina. W kuchni wykorzystuje się jego liście i nasiona. Najczęściej używa się ich jako przyprawy. Najbardziej aromatyczne są świeże liście, choć suszone również mają w sobie dużo aromatu. Świeże lub suszone liście od lat dodaje się do rosołu i innych zup, ryb, drobiu, a także do twarogów i sosów.

Gdy wąchamy lubczyk, od razu przychodzi nam na myśl to, że jest on bardzo podobny do zapachu płynnych przypraw typu Maggi. I nie jest to skojarzenie bezpodstawne, bo takie sosy zawierają właśnie lubczyk. Nie musimy jednak kupować gotowych. Bez problemu zrobimy ich domową wersję. Na przygotowanie lubczykowego sosu potrzebujemy: pęczek świeżego lubczyku, łyżkę suszonych nasion lubczyku, łyżkę pieprzu, łyżkę soli, cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe i łyżkę jasnego sosu sojowego. Lubczyk miksujemy, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, dolewamy dwie szklanki wody i gotujemy pół godziny. Odstawiamy, studzimy i przelewamy przez gęstą gazę. Taki sos możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Zobacz też: Drobiowy rosół w prostym przepisie. Sekret to czas gotowania

Żeby cieszyć się aromatem świeżego lubczyku także zimą, przygotujmy z niego pastę, którą możemy zamrozić i wykorzystywać do przyprawiania dań przez wiele miesięcy. Potrzebne nam będą: pęczek lubczyku, pęczek liści selera, pęczek natki pietruszki i trochę soli. Liście rozcieramy w moździerzu lub miksujemy z odrobiną wody. Solimy, przekładamy do foremek do lodu, dolewamy w miarę potrzeby wody, by przykryła ona pastę ziołową i wkładamy do zamrażalnika.

Lubczyk możemy również wykorzystać do przyrządzenia pasty, poprawiającej smak np. sosów lub potraw warzywnych. Składnikami są liście lubczyku, sól i oliwa z oliwek. Wszystko miksujemy na dość gładką masę i przekładamy do malutkich, wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy pół godziny w wodzie o temperaturze 80 stopni C, mocno zakręcamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce.

Z lubczyku warto przyrządzić również nietypowe pesto. Potrzebne nam będą: duża garść lubczyku, tyle samo rukoli, trzy łyżki nasion pinii, ząbek czosnku, trochę soli i oliwa z oliwek. Zioła siekamy drobno i ucieramy w moździerzu z solą. Przekładamy masę do miksera, dodajemy czosnek i orzeszki, lekko solimy i miksujemy wlewając powoli oliwę. Takie pesto możemy dodawać do makaronu lub jako dip.

I na koniec kultowy przepis na jajecznicę lubczykową, która podobno nie tylko dodaje energii, ale również wzmaga energię miłosną. Przedwojenne polskie książki kucharskie i poradniki dla pań domu bardzo chwaliły te potrawę. Pokrojone drobno liście lubczyku najpierw podsmażamy delikatnie na maśle, solimy i wbijamy jajka. Mieszamy, posypujemy pieprzem i podajemy. Proste, smaczne i podobno potrafi zdziałać cuda!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne