Trwa ładowanie...

Lubczyk. Nie tylko na miłość, ale także do kuchni

O lubczyku słyszeli chyba wszyscy. To zioło, przez lata uważane za cudowny lek na miłość, rośnie dziś w wielu polskich ogrodach. Moc lubczyku znana była już przed wiekami. Dziewczęta przygotowywały z niego napoje, które miały przyciągnąć chłopców, a szczęście w miłości miała dawać kąpiel w naparze z tej rośliny ordynowana małym dzieciom. I choć to tylko legendy, lubczyk ma wiele pozytywnych właściwości.

Lubczyk. Nie tylko na miłość, ale także do kuchniŹródło: Shutterstock.com
d2ot4zf
d2ot4zf

Przede wszystkim działa on moczopędnie, rozkurczowo, rozgrzewająco i wykrztuśnie. Pomaga w przypadku infekcji dróg moczowych i pęcherza, zapaleniach gardła i krtani. Pobudza trawienie, poprawia apetyt i nieświeży oddech. Przede wszystkim jednak odpowiada za specyficzny smak, tak typowy dla polskiej kuchni.

Lubczyk to sporych rozmiarów roślina. W kuchni wykorzystuje się jego liście i nasiona. Najczęściej używa się ich jako przyprawy. Najbardziej aromatyczne są świeże liście, choć suszone również mają w sobie dużo aromatu. Świeże lub suszone liście od lat dodaje się do rosołu i innych zup, ryb, drobiu, a także do twarogów i sosów.

Gdy wąchamy lubczyk, od razu przychodzi nam na myśl to, że jest on bardzo podobny do zapachu płynnych przypraw typu Maggi. I nie jest to skojarzenie bezpodstawne, bo takie sosy zawierają właśnie lubczyk. Nie musimy jednak kupować gotowych. Bez problemu zrobimy ich domową wersję. Na przygotowanie lubczykowego sosu potrzebujemy: pęczek świeżego lubczyku, łyżkę suszonych nasion lubczyku, łyżkę pieprzu, łyżkę soli, cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe i łyżkę jasnego sosu sojowego. Lubczyk miksujemy, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, dolewamy dwie szklanki wody i gotujemy pół godziny. Odstawiamy, studzimy i przelewamy przez gęstą gazę. Taki sos możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Zobacz też: Drobiowy rosół w prostym przepisie. Sekret to czas gotowania

Żeby cieszyć się aromatem świeżego lubczyku także zimą, przygotujmy z niego pastę, którą możemy zamrozić i wykorzystywać do przyprawiania dań przez wiele miesięcy. Potrzebne nam będą: pęczek lubczyku, pęczek liści selera, pęczek natki pietruszki i trochę soli. Liście rozcieramy w moździerzu lub miksujemy z odrobiną wody. Solimy, przekładamy do foremek do lodu, dolewamy w miarę potrzeby wody, by przykryła ona pastę ziołową i wkładamy do zamrażalnika.

d2ot4zf

Lubczyk możemy również wykorzystać do przyrządzenia pasty, poprawiającej smak np. sosów lub potraw warzywnych. Składnikami są liście lubczyku, sól i oliwa z oliwek. Wszystko miksujemy na dość gładką masę i przekładamy do malutkich, wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy pół godziny w wodzie o temperaturze 80 stopni C, mocno zakręcamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce.

Z lubczyku warto przyrządzić również nietypowe pesto. Potrzebne nam będą: duża garść lubczyku, tyle samo rukoli, trzy łyżki nasion pinii, ząbek czosnku, trochę soli i oliwa z oliwek. Zioła siekamy drobno i ucieramy w moździerzu z solą. Przekładamy masę do miksera, dodajemy czosnek i orzeszki, lekko solimy i miksujemy wlewając powoli oliwę. Takie pesto możemy dodawać do makaronu lub jako dip.

I na koniec kultowy przepis na jajecznicę lubczykową, która podobno nie tylko dodaje energii, ale również wzmaga energię miłosną. Przedwojenne polskie książki kucharskie i poradniki dla pań domu bardzo chwaliły te potrawę. Pokrojone drobno liście lubczyku najpierw podsmażamy delikatnie na maśle, solimy i wbijamy jajka. Mieszamy, posypujemy pieprzem i podajemy. Proste, smaczne i podobno potrafi zdziałać cuda!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2ot4zf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ot4zf
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj