Lody jogurtowe. Prosty przepis krok po kroku
Najłatwiej jest zrobić domowe lody przy użyciu specjalnej maszynki. Dzięki niej łatwiej jest uzyskać kremową konsystencję deseru, ponieważ maszyna odpowiednio miesza i schładza lodową masę. Jednak przygotowanie pysznych domowych lodów jest możliwe nawet, jeśli nie mamy takiego urządzenia.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 szklanki chudego jogurtu
- 0,5 szklanki cukru lub erytrolu
- 1 łyżka drobno startej skórki cytrynowej
- 2 szklanki pokrojonych w plasterki truskawek
Przepis
- Wymieszaj jogurt z cukrem. Gęste sitko wyłóż kilkoma warstwami gazy, umieść nad miską i ostrożnie wlej jogurt.
- Przykryj i wstaw na noc do lodówki, aby wypłynął nadmiar wody.
- Następnego dnia, gdy jogurt zgęstnieje, połącz go ze skórką cytrynową i wstaw na godzinę do zamrażalnika.
- Wymieszaj, przełóż do miseczek i udekoruj truskawkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl