Lin w śmietanie. Tradycyjne danie, które wraca do łask

Lin w śmietanie to propozycja nie tylko na święta, chociaż podczas staropolskiej wigilii nie mogło tej ryby zabraknąć na stole. Zwykle podawano ją w śmietanie lub smażoną na maśle z dodatkiem kwaśnej kapusty z grzybami.

LinJak przyrządzić lina w śmietanie?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Pozbądź się mulistego zapachu lina

Lin to gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych. Trudno pomylić go z innymi gatunkami. Wyróżnia się ciemnozielonym kolorem grzbietu oraz zielonkawą i miedzianą barwą po bokach. Przy pysku da się zauważyć niewielkie wąsy.

Mięso lina przypomina mięso popularnego karpia, jest ciemne, zwarte i dość tłuste. W smaku delikatne, słodkawe, chociaż jak to u ryby, która życie spędza przy dnie, gdzie jest sporo mułu, nie pachnie zbyt przyjemnie. I właśnie z powodu charakterystycznego zapachu mułu dla niektórych jest to ryba mało jadalna. Na szczęście mulistego aromatu można się pozbyć, mocząc rybę w mleku lub obkładając ją cebulą. Rybę warto zostawić tak na całą noc.

Jak przygotować rybę?

Zanim powstanie doskonała potrawa, rybę trzeba przygotować. Zdaniem wielu kucharzy wyjątkowy smak dania z lina zapewni nieskrobanie jego łusek. Łuski lina są bardzo delikatne i podczas smażenie się rozpuszczają, nadając potrawie charakterystyczny smak.

Niezdrowa panga. W sklepie omijaj szerokim łukiem

Potrawę zaczynamy od dokładnego oczyszczenia ryb – patroszymy ją, odcinam głowę i kroimy na dzwonki o grubości około 3 centymetrów. Dzwonki solimy i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.

Lin w śmietanie - przepis

Chyba najbardziej znanym sposobem podania lina, jest ten w śmietanie. Proporcje składników zależą od liczby osób, które wezmą udział w posiłku.

Lin w śmietanie - składniki:

  • cztery sztuki filetów z lina
  • gęsta śmietana
  • mąka
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
  • olej
  • świeży tymianek
  • ząbek czosnku
  • cytryna

Lin w śmietanie - krok po kroku:

  1. Rybę musimy opłukać i osuszyć. Następnie dodajemy trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu, po czym obtaczamy rybę w mące i smażymy na patelni.
  2. Gdy lin jest już gotowy, wkładamy go do naczynia żaroodpornego i delikatnie (uważamy, aby nie przesadzić) skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie przygotowujemy sos.
  3. Do śmietany dodajemy pokrojony świeży tymianek, dużo czarnego pieprzu i wyciśnięty ząbek czosnku. Sos mieszamy i wlewamy do naczynia żaroodpornego.
  4. Tak przygotowany lin w śmietanie wędruje do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika. Czas pieczenia to około 20 minut, a całość przygotowań nie powinna nam zająć więcej niż 40 minut.
  5. Aby lin w śmietanie był naprawdę smaczny, trzeba pamiętać, by śmietana była naprawdę gęsta.
  6. Sos do ryby nie powinien być wodnisty, tylko gęsty, tak by otulał rybę. Rybę w takiej formie możemy śmiało podać na stole w czasie największych uroczystości.
  7. Do lina w śmietanie pasują koperek i natka pietruszki. Serwujmy go z grubo pokrojonymi kromkami pieczywa.

Do dekoracji potrawy możemy użyć kilku gałązek tymianku i delikatnie oprószmy czerwonym pieprzem. Lina warto podać z warzywami ugotowanymi na parze. Doskonale smakuje także, gdy zdecydujemy się jedynie na masło i chleb.

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯