Trwa ładowanie...

Lin w śmietanie. Tradycyjne danie, które wraca do łask

Lin w śmietanie to propozycja nie tylko na święta, chociaż podczas staropolskiej wigilii nie mogło tej ryby zabraknąć na stole. Zwykle podawano ją w śmietanie lub smażoną na maśle z dodatkiem kwaśnej kapusty z grzybami.

Jak przyrządzić lina w śmietanie?Jak przyrządzić lina w śmietanie?Źródło: 123RF
dpyyven
dpyyven

Pozbądź się mulistego zapachu lina

Lin to gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych. Trudno pomylić go z innymi gatunkami. Wyróżnia się ciemnozielonym kolorem grzbietu oraz zielonkawą i miedzianą barwą po bokach. Przy pysku da się zauważyć niewielkie wąsy.

Mięso lina przypomina mięso popularnego karpia, jest ciemne, zwarte i dość tłuste. W smaku delikatne, słodkawe, chociaż jak to u ryby, która życie spędza przy dnie, gdzie jest sporo mułu, nie pachnie zbyt przyjemnie. I właśnie z powodu charakterystycznego zapachu mułu dla niektórych jest to ryba mało jadalna. Na szczęście mulistego aromatu można się pozbyć, mocząc rybę w mleku lub obkładając ją cebulą. Rybę warto zostawić tak na całą noc.

Jak przygotować rybę?

Zanim powstanie doskonała potrawa, rybę trzeba przygotować. Zdaniem wielu kucharzy wyjątkowy smak dania z lina zapewni nieskrobanie jego łusek. Łuski lina są bardzo delikatne i podczas smażenie się rozpuszczają, nadając potrawie charakterystyczny smak.

Niezdrowa panga. W sklepie omijaj szerokim łukiem

Potrawę zaczynamy od dokładnego oczyszczenia ryb – patroszymy ją, odcinam głowę i kroimy na dzwonki o grubości około 3 centymetrów. Dzwonki solimy i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.

dpyyven

Lin w śmietanie - przepis

Chyba najbardziej znanym sposobem podania lina, jest ten w śmietanie. Proporcje składników zależą od liczby osób, które wezmą udział w posiłku.

Lin w śmietanie - składniki:

  • cztery sztuki filetów z lina
  • gęsta śmietana
  • mąka
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
  • olej
  • świeży tymianek
  • ząbek czosnku
  • cytryna

Lin w śmietanie - krok po kroku:

  1. Rybę musimy opłukać i osuszyć. Następnie dodajemy trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu, po czym obtaczamy rybę w mące i smażymy na patelni.
  2. Gdy lin jest już gotowy, wkładamy go do naczynia żaroodpornego i delikatnie (uważamy, aby nie przesadzić) skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie przygotowujemy sos.
  3. Do śmietany dodajemy pokrojony świeży tymianek, dużo czarnego pieprzu i wyciśnięty ząbek czosnku. Sos mieszamy i wlewamy do naczynia żaroodpornego.
  4. Tak przygotowany lin w śmietanie wędruje do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika. Czas pieczenia to około 20 minut, a całość przygotowań nie powinna nam zająć więcej niż 40 minut.
  5. Aby lin w śmietanie był naprawdę smaczny, trzeba pamiętać, by śmietana była naprawdę gęsta.
  6. Sos do ryby nie powinien być wodnisty, tylko gęsty, tak by otulał rybę. Rybę w takiej formie możemy śmiało podać na stole w czasie największych uroczystości.
  7. Do lina w śmietanie pasują koperek i natka pietruszki. Serwujmy go z grubo pokrojonymi kromkami pieczywa.
dpyyven

Do dekoracji potrawy możemy użyć kilku gałązek tymianku i delikatnie oprószmy czerwonym pieprzem. Lina warto podać z warzywami ugotowanymi na parze. Doskonale smakuje także, gdy zdecydujemy się jedynie na masło i chleb.

Zobacz też:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dpyyven
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpyyven
Więcej tematów