Jak upiec schab, żeby był soczysty? 3 kroki do idealnej pieczeni

Jeżeli chodzi nam po głowie cokolwiek innego niż kotlety schabowe, to warto pamiętać, że schab jest mięsem trudnym w obróbce. Twardy, suchy, niedopieczony – to częste mankamenty. Zarazem pieczony schab to pyszna, krucha i aromatyczna propozycja obiadowa. Jak go wykonać, by był perfekcyjny?

Pieczony schab na desce do krojeniaJak upiec idealny schab?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak upiec schab, żeby był soczysty – marynata

To podstawa obróbki każdego mięsa. W przypadku schabu jest szczególnie istotna, ponieważ ten rodzaj mięsa jest bardzo chudy, a tłuszcz, jak wiadomo, to nośnik smaku. Co zrobić, by podkręcić smak schabu? Włóż go do marynaty i pozwól w niej leżeć nawet przez całą dobę. Jedną ze smaczniejszych marynat do schabu jest ta klasyczna – z pieprzem i majerankiem. Jej uniwersalność sprawia, że schab zasmakuje każdemu. Pieczeń sprawdzi się także jako wędlina na kanapki.

Składniki na schab pieczony:

  • 1-1,2 kg schabu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 ząbków czosnków
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • opcjonalnie: 200 g wędzonego boczku w cienkich plastrach lub wędzonej słoniny
  1. Schab należy dokładnie natrzeć mieszanką suchych przypraw: solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Można ponakłuwać kawałek schabu długą wykałaczką, a następnie dokładnie wymasować mięso z dodatkiem ziół, dzięki czemu aromaty głębiej wnikną.
  2. Nożem o długim i cienkim ostrzu zrobić małe kieszonki – dokładnie tyle, ile jest ząbków czosnku.
  3. Powciskać czosnek (duże ząbki należy przepołowić) w mięso.
  4. Następnie natrzeć schab masłem z octem i szczelnie owinąć folią spożywczą.
  5. Wstawić do lodówki.

Pieczona wieprzowina w glazurze z miodu i musztardy. Sposób na udany obiad

Jak upiec schab, żeby był soczysty – pieczenie

Najtrudniejszy etap – wymaga wyczucia własnego piekarnika, a także uważności. Schab pieczony za krótko nie powinien być jedzony z uwagi na zagrożenie włośnicą, zaś po zbyt długim czasie spędzonym w piekarniku – stanie w gardle kością.

Jak upiec schab, żeby był miękki, kruchy i soczysty? Oto receptura

  1. Mięso po około dobie (minimum kilku godzinach) należy wyjąć z lodówki i odstawić na godzinę, by nabrało temperatury pokojowej.
  2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  3. Istotnym krokiem w przygotowaniu schabu jest jego obsmażenie, gdyż pomaga zamknąć smaki i wilgoć wewnątrz kawałka schabu. Wystarczy rozgrzać patelnię, wlać na nią łyżkę oleju i delikatnie obsmażyć schab z każdej strony. Należy uważać, by masło z marynaty się nie przypaliło.
  4. Przestygnięte mięso obłożyć boczkiem lub słoniną, przełożyć do naczynia żaroodpornego i nakryć pokrywką. Można wrzucić dwa jabłka pokrojone na ćwiartki, dzięki czemu schab będzie niesamowicie pachniał.
  5. Po około godzinie w piekarniku mięso należy odkryć, by się lekko przyrumieniło.
  6. Wystarczy 15 minut, po upływie tego czasu mięso należy wyjąć z pieca i ponownie nakryć pokrywką.

Jak upiec schab, żeby był soczysty – krojenie

Odpowiednie pieczenie i aromatyczna marynata, zastosowana do mięsa, mają spowodować, że schab będzie kruchy i soczysty. Trzecim krokiem na drodze do smakowitego schabu jest krojenie, a właściwie – pozwolenie mięsu, by "odpoczęło". Co to oznacza?

Wystarczy kilka do kilkunastu minut po usmażeniu czy upieczeniu schabu, by mięso było idealne. Jest to czas potrzebny, by włókna mięśniowe ponownie rozluźniły się i rozszerzyły, pozwalając na równomierny rozkład sokom buzującym wewnątrz pieczeni. Dzięki temu cała wilgoć i kryjący się w niej wyborny smak pozostają w mięsie, a nie na talerzu czy na desce do krojenia.

W przypadku gdy pieczony schab chcemy zjeść jako na zimno, należy pozostawić mięso pod przykryciem, aż do całkowitego ostygnięcia. Masło, tłuszcz wytopiony z boczku, sok z jabłek i schabu, a także skraplająca się na ściankach naczynia żaroodpornego wilgoć sprawią, że po ostudzeniu pieczeń będzie wciąż przepyszna.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Culurgionis d’Ogliastra IGP. Sardyńska dusza zamknięta w pierogu
Culurgionis d’Ogliastra IGP. Sardyńska dusza zamknięta w pierogu
Ma delikatny smak i niską zawartość tłuszczu. Skorzystaj z okazji i przygotuj na piątkowy obiad
Ma delikatny smak i niską zawartość tłuszczu. Skorzystaj z okazji i przygotuj na piątkowy obiad
Piję codziennie wieczorem. Nie mam problemu z zasypianiem, a rano brzuch jest płaski
Piję codziennie wieczorem. Nie mam problemu z zasypianiem, a rano brzuch jest płaski
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀