Jak upiec schab, żeby był soczysty? 3 kroki do idealnej pieczeni
Jeżeli chodzi nam po głowie cokolwiek innego niż kotlety schabowe, to warto pamiętać, że schab jest mięsem trudnym w obróbce. Twardy, suchy, niedopieczony – to częste mankamenty. Zarazem pieczony schab to pyszna, krucha i aromatyczna propozycja obiadowa. Jak go wykonać, by był perfekcyjny?
Jak upiec schab, żeby był soczysty – marynata
To podstawa obróbki każdego mięsa. W przypadku schabu jest szczególnie istotna, ponieważ ten rodzaj mięsa jest bardzo chudy, a tłuszcz, jak wiadomo, to nośnik smaku. Co zrobić, by podkręcić smak schabu? Włóż go do marynaty i pozwól w niej leżeć nawet przez całą dobę. Jedną ze smaczniejszych marynat do schabu jest ta klasyczna – z pieprzem i majerankiem. Jej uniwersalność sprawia, że schab zasmakuje każdemu. Pieczeń sprawdzi się także jako wędlina na kanapki.
Składniki na schab pieczony:
- 1-1,2 kg schabu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 5 ząbków czosnków
- 5 łyżek miękkiego masła
- opcjonalnie: 200 g wędzonego boczku w cienkich plastrach lub wędzonej słoniny
- Schab należy dokładnie natrzeć mieszanką suchych przypraw: solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Można ponakłuwać kawałek schabu długą wykałaczką, a następnie dokładnie wymasować mięso z dodatkiem ziół, dzięki czemu aromaty głębiej wnikną.
- Nożem o długim i cienkim ostrzu zrobić małe kieszonki – dokładnie tyle, ile jest ząbków czosnku.
- Powciskać czosnek (duże ząbki należy przepołowić) w mięso.
- Następnie natrzeć schab masłem z octem i szczelnie owinąć folią spożywczą.
- Wstawić do lodówki.
Pieczona wieprzowina w glazurze z miodu i musztardy. Sposób na udany obiad
Jak upiec schab, żeby był soczysty – pieczenie
Najtrudniejszy etap – wymaga wyczucia własnego piekarnika, a także uważności. Schab pieczony za krótko nie powinien być jedzony z uwagi na zagrożenie włośnicą, zaś po zbyt długim czasie spędzonym w piekarniku – stanie w gardle kością.
Jak upiec schab, żeby był miękki, kruchy i soczysty? Oto receptura
- Mięso po około dobie (minimum kilku godzinach) należy wyjąć z lodówki i odstawić na godzinę, by nabrało temperatury pokojowej.
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Istotnym krokiem w przygotowaniu schabu jest jego obsmażenie, gdyż pomaga zamknąć smaki i wilgoć wewnątrz kawałka schabu. Wystarczy rozgrzać patelnię, wlać na nią łyżkę oleju i delikatnie obsmażyć schab z każdej strony. Należy uważać, by masło z marynaty się nie przypaliło.
- Przestygnięte mięso obłożyć boczkiem lub słoniną, przełożyć do naczynia żaroodpornego i nakryć pokrywką. Można wrzucić dwa jabłka pokrojone na ćwiartki, dzięki czemu schab będzie niesamowicie pachniał.
- Po około godzinie w piekarniku mięso należy odkryć, by się lekko przyrumieniło.
- Wystarczy 15 minut, po upływie tego czasu mięso należy wyjąć z pieca i ponownie nakryć pokrywką.
Jak upiec schab, żeby był soczysty – krojenie
Odpowiednie pieczenie i aromatyczna marynata, zastosowana do mięsa, mają spowodować, że schab będzie kruchy i soczysty. Trzecim krokiem na drodze do smakowitego schabu jest krojenie, a właściwie – pozwolenie mięsu, by "odpoczęło". Co to oznacza?
Wystarczy kilka do kilkunastu minut po usmażeniu czy upieczeniu schabu, by mięso było idealne. Jest to czas potrzebny, by włókna mięśniowe ponownie rozluźniły się i rozszerzyły, pozwalając na równomierny rozkład sokom buzującym wewnątrz pieczeni. Dzięki temu cała wilgoć i kryjący się w niej wyborny smak pozostają w mięsie, a nie na talerzu czy na desce do krojenia.
W przypadku gdy pieczony schab chcemy zjeść jako na zimno, należy pozostawić mięso pod przykryciem, aż do całkowitego ostygnięcia. Masło, tłuszcz wytopiony z boczku, sok z jabłek i schabu, a także skraplająca się na ściankach naczynia żaroodpornego wilgoć sprawią, że po ostudzeniu pieczeń będzie wciąż przepyszna.
Zobacz także: