Jak upiec schab, żeby był soczysty? 3 kroki do idealnej pieczeni

Jeżeli chodzi nam po głowie cokolwiek innego niż kotlety schabowe, to warto pamiętać, że schab jest mięsem trudnym w obróbce. Twardy, suchy, niedopieczony – to częste mankamenty. Zarazem pieczony schab to pyszna, krucha i aromatyczna propozycja obiadowa. Jak go wykonać, by był perfekcyjny?

Pieczony schab na desce do krojeniaJak upiec idealny schab?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak upiec schab, żeby był soczysty – marynata

To podstawa obróbki każdego mięsa. W przypadku schabu jest szczególnie istotna, ponieważ ten rodzaj mięsa jest bardzo chudy, a tłuszcz, jak wiadomo, to nośnik smaku. Co zrobić, by podkręcić smak schabu? Włóż go do marynaty i pozwól w niej leżeć nawet przez całą dobę. Jedną ze smaczniejszych marynat do schabu jest ta klasyczna – z pieprzem i majerankiem. Jej uniwersalność sprawia, że schab zasmakuje każdemu. Pieczeń sprawdzi się także jako wędlina na kanapki.

Składniki na schab pieczony:

  • 1-1,2 kg schabu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 ząbków czosnków
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • opcjonalnie: 200 g wędzonego boczku w cienkich plastrach lub wędzonej słoniny
  1. Schab należy dokładnie natrzeć mieszanką suchych przypraw: solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Można ponakłuwać kawałek schabu długą wykałaczką, a następnie dokładnie wymasować mięso z dodatkiem ziół, dzięki czemu aromaty głębiej wnikną.
  2. Nożem o długim i cienkim ostrzu zrobić małe kieszonki – dokładnie tyle, ile jest ząbków czosnku.
  3. Powciskać czosnek (duże ząbki należy przepołowić) w mięso.
  4. Następnie natrzeć schab masłem z octem i szczelnie owinąć folią spożywczą.
  5. Wstawić do lodówki.

Pieczona wieprzowina w glazurze z miodu i musztardy. Sposób na udany obiad

Jak upiec schab, żeby był soczysty – pieczenie

Najtrudniejszy etap – wymaga wyczucia własnego piekarnika, a także uważności. Schab pieczony za krótko nie powinien być jedzony z uwagi na zagrożenie włośnicą, zaś po zbyt długim czasie spędzonym w piekarniku – stanie w gardle kością.

Jak upiec schab, żeby był miękki, kruchy i soczysty? Oto receptura

  1. Mięso po około dobie (minimum kilku godzinach) należy wyjąć z lodówki i odstawić na godzinę, by nabrało temperatury pokojowej.
  2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  3. Istotnym krokiem w przygotowaniu schabu jest jego obsmażenie, gdyż pomaga zamknąć smaki i wilgoć wewnątrz kawałka schabu. Wystarczy rozgrzać patelnię, wlać na nią łyżkę oleju i delikatnie obsmażyć schab z każdej strony. Należy uważać, by masło z marynaty się nie przypaliło.
  4. Przestygnięte mięso obłożyć boczkiem lub słoniną, przełożyć do naczynia żaroodpornego i nakryć pokrywką. Można wrzucić dwa jabłka pokrojone na ćwiartki, dzięki czemu schab będzie niesamowicie pachniał.
  5. Po około godzinie w piekarniku mięso należy odkryć, by się lekko przyrumieniło.
  6. Wystarczy 15 minut, po upływie tego czasu mięso należy wyjąć z pieca i ponownie nakryć pokrywką.

Jak upiec schab, żeby był soczysty – krojenie

Odpowiednie pieczenie i aromatyczna marynata, zastosowana do mięsa, mają spowodować, że schab będzie kruchy i soczysty. Trzecim krokiem na drodze do smakowitego schabu jest krojenie, a właściwie – pozwolenie mięsu, by "odpoczęło". Co to oznacza?

Wystarczy kilka do kilkunastu minut po usmażeniu czy upieczeniu schabu, by mięso było idealne. Jest to czas potrzebny, by włókna mięśniowe ponownie rozluźniły się i rozszerzyły, pozwalając na równomierny rozkład sokom buzującym wewnątrz pieczeni. Dzięki temu cała wilgoć i kryjący się w niej wyborny smak pozostają w mięsie, a nie na talerzu czy na desce do krojenia.

W przypadku gdy pieczony schab chcemy zjeść jako na zimno, należy pozostawić mięso pod przykryciem, aż do całkowitego ostygnięcia. Masło, tłuszcz wytopiony z boczku, sok z jabłek i schabu, a także skraplająca się na ściankach naczynia żaroodpornego wilgoć sprawią, że po ostudzeniu pieczeń będzie wciąż przepyszna.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia