Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości
Twarogowe knedle z borówkami to miękkie, lekkie kluski, które zrobisz bez ziemniaków – na bazie twarogu. W środku – soczyste owoce, a na wierzchu – tradycyjnie: śmietana, masło i cukier. Idealne latem, gdy sezon na borówki trwa w najlepsze! Do miski przełóż 275 g twarogu półtłustego, dodaj 1 jajko, 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej tortowej i zagnieć gładkie, miękkie ciasto. Podsypując blat 4 łyżkami mąki, uformuj wałek i podziel go na 23 równe części. Każdy kawałek rozpłaszcz, nałóż do środka kilka borówek (łącznie przygotuj 50 g owoców) i dokładnie zlep, formując kulkę. Knedle gotuj we wrzącej wodzie przez 2–3 minuty od wypłynięcia. Podawaj na ciepło z 3 łyżkami roztopionego masła, 6 łyżkami śmietany 18 proc. i posypką z 2 łyżek cukru. Smakują najlepiej od razu po przygotowaniu – miękkie, owocowe, delikatnie słodkie.