Lekka i szybka sałatka z młodym szpinakiem i serem halloumi
Gdy upał nie odpuszcza, także apetyt nam nie dopisuje. Istnieje jednak wyjście z sytuacji – lekka, a zarazem pożywna sałatka na bazie wartościowego młodego szpinaku. Kolorowa, obłędnie pyszna i szybka w przygotowaniu dostarczy nam niezbędnej energii. Sprawdźcie tę propozycję w letnie popołudnie – kulinarny sukces gwarantowany!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 3 garście Szpinaku młodego np. marki Eisberg
- 2 małe, upieczone buraki
- 50 g sera halloumi
- garść żurawiny
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów nerkowca
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz czarny
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól
- pieprz
Przepis
- Szpinak ułożyć w miseczce.
- Upieczone buraki pokroić w kostkę i wymieszać ze szpinakiem.
- Polać przygotowanym wcześniej dressingiem.
- Ser halloumi pociąć w plastry. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i smażyć ser aż się przyrumieni.
- Ułożyć go na wierzchu sałatki.
- Całość posypać orzechami nerkowca i włoskimi oraz żurawiną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl