Kurkuma. Nie tylko przyprawa, ale także lekarstwo. Jakie ma właściwości?

Kurkuma to produkt iście magiczny. Jest przyprawą, zarówno do słodkich, jak i słonych potraw oraz napojów, a dodatkowo można ją potraktować jako lekarstwo na różne przypadłości. Dlaczego warto używać kurkumy i jakie ma właściwości? Podpowiem wam, bo naprawdę warto zdawać sobie z tego wszystkiego sprawę!

Swoje właściwości lecznicze kurkuma zawdzięcza kurkuminie
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Pochodzi z Indii, ale zyskuje coraz większe uznanie wśród Europejczyków

Kurkuma to przyprawa, którą otrzymuje się z korzenia rośliny podobnej do imbiru. Nazywa się ostryżem. Właściwości kurkumy, zarówno prozdrowotne, kulinarne, jak i kosmetyczne zostały docenione przez Azjatów już dawno temu, ale coraz więcej Europejczyków chętnie "zaprasza" ten produkt do swojej kuchni. I bardzo słusznie!

Wiecie, że chińscy oraz hinduscy uzdrowiciele pozostawili zapiski wskazujące na to, że kurkumy używano już w 600 roku przed naszą erą? Wówczas traktowaną ją głównie jako remedium na różnego rodzaju choroby układu oddechowego. Oczywiście ma ona znacznie więcej zastosowań, nawet jeśli chodzi o nasze zdrowie!

Chcesz nie dać się przeziębieniu? Koniecznie włącz kurkumę do swojej diety!

Swoje właściwości lecznicze, kurkuma zawdzięcza kurkuminie (jednemu z najmocniejszych przeciwutleniaczy) oraz silnie działającym składnikom bioaktywnym. Jej regularne spożywanie ma, między innymi, działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Szczególnie kiedy na zewnątrz pogoda nas nie rozpieszcza, warto pić herbatki z dodatkiem miodu oraz kurkumy – dzięki temu wzmocnimy swoją odporność i momentalnie się rozgrzejemy. Napoje z jej dodatkiem są bardzo smacznie, a dodatkowo mają charakterystyczny, pomarańczowy kolor. Dodajcie do herbatki goździki, a wasi goście na pewno ze smakiem wypiją taki napój.

Zobacz też: Właściwości kurkumy

Warto wiedzieć, że przyprawa ma też korzystny wpływ na nasze serce, skórę oraz pomaga walczyć z cukrzycą. Dodatkowo uśmierza różnego rodzaju bolączki. Tych, którzy dbają o zgrabną sylwetkę, na pewno ucieszy fakt, że kurkuma podkręca metabolizm i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Co więcej, niektóre badania wskazują nawet na to, że ma ona właściwości antynowotworowe.

Na surowo albo w sypkiej formie. Wybierzcie, co bardziej wam odpowiada

Podobnie jak imbir, tak też kurkumę, można kupić w formie typowej, sypkiej przyprawy albo też surowego, nieobranego kłącza. Jeśli chodzi o pierwszy produkt, to bez trudu dostaniecie go w większości sklepów spożywczych i będziecie mogli przechowywać jak każdą inną przyprawę. Przechowywanie nie jest też trudne w przypadku kłącza. Wystarczy włożyć go do foliowej torebki i przechowywać w lodówce. Wytrzyma nawet kilka tygodni. Jeśli chcecie, możecie też zamrozić kawałki świeżego korzenia i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy.

Oryginalny kolor i delikatny smak. Kurkumę dodacie niemal do każdej potrawy

Czymś, na co od razu zwracamy uwagę w przypadku kurkumy, jest jej intensywna barwa. Odcień będący połączeniem żółci i pomarańczy prezentuje się bardzo oryginalnie, dlatego też – nawet z przyczyn czysto estetycznych – warto dodawać ją do różnego rodzaju potraw. Kurkuma stanowi też składnik wielu mieszanek przyprawowych, takich jak przede wszystkim curry. Kurkuma nie ma tak intensywnego smaku, jak właśnie curry, ale jest nieco gorzkawa, więc należy używać jej z umiarem.

Kurkumę można używać do barwienia ryżu (na który przepis zaprezentuję wam poniżej) albo też słodkich wypieków. Nadaje się także do przyprawiania różnego rodzaju mięs (a przede wszystkim drobiu) oraz sosów czy makaronów. Niektórzy wykorzystują ją także do doprawiania roślin strączkowych albo dodają do sałatek.

Ryż kokosowy z chili oraz kurkumą
Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • woda do gotowania
  • ½ papryczki chili
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • sól

Przygotowanie:
Ryż wsypać do garnka, przesmażyć na oleju, zalać mleczkiem kokosowym i wodą (płynu nad ryżem powinno być na dwa palce), posolić i ugotować. W łyżce oleju przesmażyć kurkumę i drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek), połączyć z ryżem.

Zastosowanie kurkumy w kosmetyce. Samodzielnie możecie zrobić maseczkę

Dzięki obecnym w kurkumie składnikom ma ona naprawdę zbawienny wpływ na naszą skórę i pomaga rozprawić się z wieloma problemami. Warto dodawać surową kurkumę do ulubionych potraw czy napojów, ale można też samodzielnie przygotować prostą maseczkę. Wystarczy wymieszać łyżeczkę kurkumy, miodu oraz rozdrobnić połowę awokado i wymieszać wszystkie składniki. Pozostawić na skórze przez kilka minut. Będzie odświeżona, oczyszczona i nawilżona. Jeśli macie wrażliwą skórę, to musicie jednak pamiętać o tym, by na początku sprawdzić, jak zareaguje na taką mieszankę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥