Co zrobić ze świeżych grzybów? Sprawdzone porady i przepisy
Sezon na grzyby zaczyna się zwykle wczesnym latem. Wtedy to w lesie pojawiają się kurki, a także pierwsze maślaki, podgrzybki i koźlarze (przy okazji zebrać można również jagody, które owocują w tym samym czasie). A kończy się późną jesienią. To najlepszy czas dla grzybowych koneserów. Wówczas w lesie królują prawdziwki. Jak przygotować świeże grzyby, by wydobyć z nich pełnię smaku? Oto kilka praktycznych porad.
Grzyby choć często uważane za bezwartościowe, mają sporo składników odżywczych: białka, błonnika, witamin B, C, D i E i są niskokaloryczne, a zdaniem naukowców, te grillowane zawierają najwięcej przeciwutleniaczy.
Grzybobranie to nie tylko sposób na uzupełnienie zapasów w domowej spiżarni, ale też świetny sposób na wypoczynek wraz z rodziną. Warto mieć ze sobą koszyk lub wiaderko (żeby grzyby nie niszczyły się w siatce) oraz ostry nożyk (grzyba nie należy wyrywać wraz z grzybnią, aby jej nie zniszczyć).
Grzyby po przyniesieniu do domu należy oczyścić i umyć. Należy zrobić to delikatnie i najlepiej jeszcze tego samego dnia, kiedy przynieśliśmy je z lasu. Zwłaszcza, jeśli naszym leśnym łupem padły maślaki.
Grzybiarze idą na rekord. Imponujące zbiory
Grzyby możemy mrozić, suszyć, marynować, smażyć czy gotować. Nadają się idealnie do sosów, zup, jako dodatek do makaronów, kasz, ryżu, dań mięsnych, rybnych czy zapiekanek. Wspaniale też smakują same lub w prostych codziennych daniach, takich jak... jajecznica. Świeże leśne grzyby doskonale sprawdzą się też jako dodatek do omletów, makaronów, risotto, zapiekanki czy tarty.
Duszone grzyby z patelni
Jeśli chcemy przygotować duszone grzybki, wybierzmy podgrzybki, zajączki czy maślaki. Wystarczy dodać kilka przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn czy tymianek, by wydobyć głębię smaku i aromatu darów lasu. Jednak należy być ostrożnym z ilością dodatków, by nie przytłoczyć nimi grzybów – to one powinny grać pierwsze skrzypce.
Warto pamiętać o tym, że przed smażeniem nie powinno się ich myć w wodzie. Dlaczego? Otóż charakteryzują się taką budową, że są w stanie pochłonąć sporo wody. Dlatego wystarczy je dokładnie oczyścić z piachu wilgotną ściereczką.
Aby smażone grzyby smakowały jak najlepiej, najpierw należy je przyprawić, następnie delikatnie obtoczyć w mące i usmażyć. W przypadku smażenia grzybów warto wiedzieć, że np. przyrządzając prawdziwki, możemy dodać swoje ulubione przyprawy, ale kanie najlepiej smakują tylko z solą i pieprzem.
Sos ze świeżych grzybów do makaronu - przepis
Składniki:
- 1 kilogram podgrzybków,
- 1-2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mąki,
- 0,5 szklanki śmietany,
- sól, pieprz mielony, tymianek.
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyść, opłucz i osuszy. Pokrój w półplasterki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
- W rondlu rozpuść masło, zeszklij cebulę. Następnie dodaj grzyby, a gdy puszczą sok wrzuć czosnek.
- Duś ok. 10-15 minut, aż grzyby zmiękną. Mąkę rozmieszaj ze śmietaną. Wlej do grzybów. Zagotuj i dopraw. Podawaj z makaronem.
Zupa grzybowa - przepis
Składniki:
- duża garść suszonych grzybów,
- 2 l bulionu warzywnego,
- sól morska, pieprz czarny,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- płaska łyżka mąki,
- ulubiony makaron lub groszek ptysiowy do podania.
Przygotowanie:
- Suszone grzyby namocz na kilka godzin. Odsącz grzyby na sitku, zostaw wodę w której się moczyły.
- Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i chwilę smaż razem. Następnie całość zblenduj.
- Do gorącego bulionu dodaj masę grzybową, wlej pozostawioną wcześniej wodę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
- Mąkę wymieszaj w odrobinie lekko osolonej wody, a następnie wlej do zupy cały czas mieszając.
- Gdy zupa ponownie się zagotuje, zabiel śmietaną i dokładnie wymieszaj. Podawaj z makaronem lub groszkiem ptysiowym.