Co zrobić ze świeżych grzybów? Sprawdzone porady i przepisy

Sezon na grzyby zaczyna się zwykle wczesnym latem. Wtedy to w lesie pojawiają się kurki, a także pierwsze maślaki, podgrzybki i koźlarze (przy okazji zebrać można również jagody, które owocują w tym samym czasie). A kończy się późną jesienią. To najlepszy czas dla grzybowych koneserów. Wówczas w lesie królują prawdziwki. Jak przygotować świeże grzyby, by wydobyć z nich pełnię smaku? Oto kilka praktycznych porad.

GrzybySezon na świeże grzyby trwa w najlepsze
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Grzyby choć często uważane za bezwartościowe, mają sporo składników odżywczych: białka, błonnika, witamin B, C, D i E i są niskokaloryczne, a zdaniem naukowców, te grillowane zawierają najwięcej przeciwutleniaczy.

Grzybobranie to nie tylko sposób na uzupełnienie zapasów w domowej spiżarni, ale też świetny sposób na wypoczynek wraz z rodziną. Warto mieć ze sobą koszyk lub wiaderko (żeby grzyby nie niszczyły się w siatce) oraz ostry nożyk (grzyba nie należy wyrywać wraz z grzybnią, aby jej nie zniszczyć).

Grzyby po przyniesieniu do domu należy oczyścić i umyć. Należy zrobić to delikatnie i najlepiej jeszcze tego samego dnia, kiedy przynieśliśmy je z lasu. Zwłaszcza, jeśli naszym leśnym łupem padły maślaki.

Grzybiarze idą na rekord. Imponujące zbiory

Grzyby możemy mrozić, suszyć, marynować, smażyć czy gotować. Nadają się idealnie do sosów, zup, jako dodatek do makaronów, kasz, ryżu, dań mięsnych, rybnych czy zapiekanek. Wspaniale też smakują same lub w prostych codziennych daniach, takich jak... jajecznica. Świeże leśne grzyby doskonale sprawdzą się też jako dodatek do omletów, makaronów, risotto, zapiekanki czy tarty.

Duszone grzyby z patelni

Jeśli chcemy przygotować duszone grzybki, wybierzmy podgrzybki, zajączki czy maślaki. Wystarczy dodać kilka przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn czy tymianek, by wydobyć głębię smaku i aromatu darów lasu. Jednak należy być ostrożnym z ilością dodatków, by nie przytłoczyć nimi grzybów – to one powinny grać pierwsze skrzypce.

Warto pamiętać o tym, że przed smażeniem nie powinno się ich myć w wodzie. Dlaczego? Otóż charakteryzują się taką budową, że są w stanie pochłonąć sporo wody. Dlatego wystarczy je dokładnie oczyścić z piachu wilgotną ściereczką.

Aby smażone grzyby smakowały jak najlepiej, najpierw należy je przyprawić, następnie delikatnie obtoczyć w mące i usmażyć. W przypadku smażenia grzybów warto wiedzieć, że np. przyrządzając prawdziwki, możemy dodać swoje ulubione przyprawy, ale kanie najlepiej smakują tylko z solą i pieprzem.

Sos ze świeżych grzybów do makaronu - przepis

Składniki:

  1. 1 kilogram podgrzybków,
  2. 1-2 cebule,
  3. 2 łyżki masła,
  4. 2 ząbki czosnku,
  5. 1 łyżka mąki,
  6. 0,5 szklanki śmietany,
  7. sól, pieprz mielony, tymianek.

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz i osuszy. Pokrój w półplasterki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
  2. W rondlu rozpuść masło, zeszklij cebulę. Następnie dodaj grzyby, a gdy puszczą sok wrzuć czosnek.
  3. Duś ok. 10-15 minut, aż grzyby zmiękną. Mąkę rozmieszaj ze śmietaną. Wlej do grzybów. Zagotuj i dopraw. Podawaj z makaronem.

Zupa grzybowa - przepis

Składniki:

  • duża garść suszonych grzybów,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • sól morska, pieprz czarny,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • płaska łyżka mąki,
  • ulubiony makaron lub groszek ptysiowy do podania.

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby namocz na kilka godzin. Odsącz grzyby na sitku, zostaw wodę w której się moczyły.
  2. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i chwilę smaż razem. Następnie całość zblenduj.
  3. Do gorącego bulionu dodaj masę grzybową, wlej pozostawioną wcześniej wodę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
  4. Mąkę wymieszaj w odrobinie lekko osolonej wody, a następnie wlej do zupy cały czas mieszając.
  5. Gdy zupa ponownie się zagotuje, zabiel śmietaną i dokładnie wymieszaj. Podawaj z makaronem lub groszkiem ptysiowym.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia