Kurczak z tamaryndem. Nieziemsko aromatyczny i soczysty

Nie masz pomysłu, co zjeść na drugie śniadanie lub lunch? Z pomocą przychodzi Julka Cymbaluk, zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef Junior". W jej ebooku znajdziesz mnóstwo smakowitych inspiracji na posiłki na wynos.

Kurczak z tamaryndemKurczak z tamaryndem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g tamaryndowca bez pestek
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • mały kawałek imbiru
  • 5–10 g sambal oelek – pasty chili (jeśli lubisz ostre smaki)
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej
  • 20 ml ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 goździki

Przepis

  • Tę potrawę trzeba zacząć szykować dzień wcześniej.
  • Tamaryndowca namocz w około 200 ml gorącej wody i odstaw do ostygnięcia na około 15 minut. Następnie przetrzyj go przez sito, aby pozbyć się skórek i ewentualnych pestek – dzięki temu powstanie gładka masa.
  • Umyj mięso i pokrój w paski o szerokości około 2 cm.
  • Czosnek i cebulę pokrój w kostkę. Imbir obierz i posiekaj.
  • Trawę cytrynową posiekaj i wymieszaj z sosem sojowym, cukrem brązowym i sambalem.
  • Wszystkie rozdrobnione składniki zmiksuj na puree razem z tamaryndowcem.
  • Mięso natrzyj pastą i zostaw na noc w lodówce.
  • Następnego dnia rozgrzej w woku lub na głębokiej patelni olej, wrzuć kolendrę i goździki, szybko obsmaż, potem rozetrzyj przyprawy w moździerzu na pastę. Jeśli nie masz w domu moździerza, możesz skorzystać z wałka lub pożyczyć moździerz od sąsiada.
  • Resztę oleju ponownie podgrzej, włóż do woka lub na patelnię mięso razem z pastą i smaż jeszcze przez 20-30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości