Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatą

Zaczął się sezon na biesiady pod chmurką. Autorka bloga "Daily cooking" proponuje aromatycznego kurczaka w towarzystwie sałaty z grillowanym ananasem.

Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatąKurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatą
Małgorzata Kijowska

Sos vinaigrette:

  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 lekko czubate łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

poza tym:

  • około 600 g kurczaka (skrzydełka, nóżki lub filety)
  • 1/2 średniej wielkości świeżego ananasa
  • mieszanka sałat

Przepis

Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie. Gdyby miód był scukrzony wtedy wystarczy odrobinę go podgrzać. Kurczaka oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Piersi pokroić w mniejsze kawałki, skrzydełka poprzecinać na pół, podobnie nóżki. 1/3 sosu vinaigrette odlać, w reszcie zamarynować kurczaka przynajmniej na kilka godzin.

Przepis

Najlepiej zrobić to na noc, wtedy mięso dobrze przejdzie smakiem sosu. Ananasa obrać, pokroić na plastry lub mniejsze kawałki o grubości około 2 cm. Na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej opiec kurczaka i kawałki ananasa. Podawać z sałatami polanymi resztą sosu.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki