WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Ananas – zastosowanie w kuchni, właściwości zdrowotne, przepisy

Ananasy to owoce, które leżą w praktycznie każdym markecie i mimo że ich cena może przekroczyć 10 zł (zwłaszcza ananasów BIO), warto za nie zapłacić. Przyjęło się, że ananas to miły i estetyczny prezent dla kogoś bliskiego, ale jego najważniejsze zalety poznamy w kuchni.

Ananas w postaci świeżo zerwanego owocu znajdziemy przede wszystkim w Ameryce Południowej i na Hawajach
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Tomasz Karkuć

Ananas – charakterystyka

Ananas należy do rodziny bromeliowatych i występuje głównie na obszarze Ameryki Południowej oraz na Hawajach. Mimo że na większości obszarów nie może być uprawiany, jego owoce cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. W Polsce ananasy najlepiej sprzedają się zimą, kiedy z powodu braku owoców sezonowych szukamy pocieszenia w egzotycznych przyjemnościach.

Ponieważ ananas ma wszechstronne zastosowanie, sięgajmy po niego dość regularnie – również z tego powodu, że jest on znakomitą dekoracją dla naszego domu.

Ananas – zastosowanie w kuchni

Właściwie dań z ananasem jest tyle, ile pomysłów. Z jednej strony ananas jest częstym składnikiem fast foodów. Występuje przecież w tzw. pizzy hawajskiej, gdzie świetnie komponuje się z szynką i kukurydzą. Poza tym ananas jest składnikiem popularnych burgerów, w których znajduje się obok wołowiny, a czasem również bekonu. W rozmaitych barach z kuchnią azjatycką można z kolei zamówić specjalnie przyrządzonego kurczaka z ananasem i z ryżem.

Ananasy wbrew pozorom świetnie nadają się więc do rozmaitych mięs, ale nie tylko. Bardzo często znajdują zastosowanie w przeróżnych sałatkach, zarówno bardzo lekkich i delikatnych, jak również tych z dodatkiem mięsa drobiowego i dużej ilości majonezu. Ciekawym pomysłem może okazać się zrobienie sałatki wzorowanej na pizzy hawajskiej, z użyciem niemal tych samych składników.

Ananas – właściwości zdrowotne

Tym, co w ananasie jest najcenniejsze dla naszego zdrowia, jest bromelina. Ten enzym usprawnia trawienie białka przez nasz przewód pokarmowy. Bromelina jest też uważana za bardzo pomocną przy odchudzaniu, jednak w rzeczywistości jest nieco inaczej, gdyż poza trawieniem białka odpowiada też za jego wchłanianie, które się zwiększa. Mimo to ananasy dzięki bromelinie mają silne działanie prozdrowotne i są zalecane np. osobom z miażdżycą czy zapaleniami stawów.

Ananas jest owocem, który ponadto jest idealny dla osób odczuwających przemęczenie i zmagających się z wiecznym uczuciem senności. Witaminy z grupy B, magnez, błonnik, a przede wszystkim ogrom witaminy C – wszystko to znajduje się w ananasie.

Ananas – czy ananasy z puszki są zdrowe?

Ananasy najlepiej spożywać w surowej, nieprzetworzonej postaci. Popularne ananasy w puszce nie tracą wszystkich swoich cennych właściwości, lecz nie stanowią wielkiego wsparcia dla naszego organizmu. Takie ananasy należy raczej traktować w kategoriach nieszkodliwego przysmaku.

Zdarza jednak, że ananasy z puszki mogą być po prostu niezdrowe. Na przykład wtedy, gdy do ich zalewy dodawany jest syrop glukozowo-fruktozowy, powodujący otłuszczanie się naszej wątroby. A także wtedy, gdy puszka z ananasami, którą kupiliśmy, jest rdzawa w środku – oznacza to, że metal został rozłożony przez kwas owocowy z ananasów. Takie ananasy nie nadają się już do spożycia, nawet gdy jeszcze nie minął termin ich ważności.

Ananas - przepisy

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów