Ananas – zastosowanie w kuchni, właściwości zdrowotne, przepisy
Ananasy to owoce, które leżą w praktycznie każdym markecie i mimo że ich cena może przekroczyć 10 zł (zwłaszcza ananasów BIO), warto za nie zapłacić. Przyjęło się, że ananas to miły i estetyczny prezent dla kogoś bliskiego, ale jego najważniejsze zalety poznamy w kuchni.
Ananas – charakterystyka
Ananas należy do rodziny bromeliowatych i występuje głównie na obszarze Ameryki Południowej oraz na Hawajach. Mimo że na większości obszarów nie może być uprawiany, jego owoce cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. W Polsce ananasy najlepiej sprzedają się zimą, kiedy z powodu braku owoców sezonowych szukamy pocieszenia w egzotycznych przyjemnościach.
Ponieważ ananas ma wszechstronne zastosowanie, sięgajmy po niego dość regularnie – również z tego powodu, że jest on znakomitą dekoracją dla naszego domu.
Ananas – zastosowanie w kuchni
Właściwie dań z ananasem jest tyle, ile pomysłów. Z jednej strony ananas jest częstym składnikiem fast foodów. Występuje przecież w tzw. pizzy hawajskiej, gdzie świetnie komponuje się z szynką i kukurydzą. Poza tym ananas jest składnikiem popularnych burgerów, w których znajduje się obok wołowiny, a czasem również bekonu. W rozmaitych barach z kuchnią azjatycką można z kolei zamówić specjalnie przyrządzonego kurczaka z ananasem i z ryżem.
Ananasy wbrew pozorom świetnie nadają się więc do rozmaitych mięs, ale nie tylko. Bardzo często znajdują zastosowanie w przeróżnych sałatkach, zarówno bardzo lekkich i delikatnych, jak również tych z dodatkiem mięsa drobiowego i dużej ilości majonezu. Ciekawym pomysłem może okazać się zrobienie sałatki wzorowanej na pizzy hawajskiej, z użyciem niemal tych samych składników.
Ananas – właściwości zdrowotne
Tym, co w ananasie jest najcenniejsze dla naszego zdrowia, jest bromelina. Ten enzym usprawnia trawienie białka przez nasz przewód pokarmowy. Bromelina jest też uważana za bardzo pomocną przy odchudzaniu, jednak w rzeczywistości jest nieco inaczej, gdyż poza trawieniem białka odpowiada też za jego wchłanianie, które się zwiększa. Mimo to ananasy dzięki bromelinie mają silne działanie prozdrowotne i są zalecane np. osobom z miażdżycą czy zapaleniami stawów.
Ananas jest owocem, który ponadto jest idealny dla osób odczuwających przemęczenie i zmagających się z wiecznym uczuciem senności. Witaminy z grupy B, magnez, błonnik, a przede wszystkim ogrom witaminy C – wszystko to znajduje się w ananasie.
Ananas – czy ananasy z puszki są zdrowe?
Ananasy najlepiej spożywać w surowej, nieprzetworzonej postaci. Popularne ananasy w puszce nie tracą wszystkich swoich cennych właściwości, lecz nie stanowią wielkiego wsparcia dla naszego organizmu. Takie ananasy należy raczej traktować w kategoriach nieszkodliwego przysmaku.
Zdarza jednak, że ananasy z puszki mogą być po prostu niezdrowe. Na przykład wtedy, gdy do ich zalewy dodawany jest syrop glukozowo-fruktozowy, powodujący otłuszczanie się naszej wątroby. A także wtedy, gdy puszka z ananasami, którą kupiliśmy, jest rdzawa w środku – oznacza to, że metal został rozłożony przez kwas owocowy z ananasów. Takie ananasy nie nadają się już do spożycia, nawet gdy jeszcze nie minął termin ich ważności.