Kuchnia śląska. Czym się charakteryzuje?

Kuchnia śląska - wielu z nas o niej słyszało, ale nie każdy tak naprawdę wie, czym się charakteryzuje. Dzisiaj postaram się przybliżyć wam ten temat, opowiedzieć nieco o jej początkach oraz przedstawić przepis na pyszne danie z tych terenów. Jesteście gotowi?

fot. Grzegorz Kozakiewicz
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Górny Śląsk - kulinarny mix z różnych państw

Jeśli chodzi o kuchnię z rejonu Górnego Śląska, to trzeba wiedzieć, że przez lata czerpała ona z wpływów innych krajów. O jakich mowa? Oczywiście o Słowacji, Czechach, Austrii i Niemczech. To właśnie dzięki temu potrawy rodem ze Śląska są bardzo różnorodne. No dobrze, ale jaka właściwie jest kuchnia śląska? Można ją określić jako ciężką i konkretną. Niektórzy określają ją nawet "chłopską", ponieważ daniami z tego rejonu nie sposób nie najeść się do syta. Opiera się ona na różnego rodzaju mięsiwach, ziemniakach oraz sosach. Dlaczego akurat tak to wygląda? Fakt ten wiąże się przede wszystkim z tym, że górnicy z tych terenów potrzebowali wysokokalorycznych potraw dzięki którym mieli siłę na ciężką pracę.

Do przygotowywania posiłków wykorzystywano przede wszystkim własne produkty

Na Śląsku najważniejszym z posiłków był obiad. Oczywiście to danie, które jedli mężczyźni zaraz po powrocie z pracy. Przygotowywały go kobiety, których zadaniem było - ogólnie rzecz biorąc- dbanie o ognisko domowe. Do podstawowych produktów obiadowych zaliczano mięso, kapustę, ziemniaki i chleb. Nie mogło się obyć bez zupy. Tutaj najczęstszymi były: grochówka, kartoflanka albo kapuśniak z żeberkami - prawdziwy rarytas! Składniki, z jakich przygotowywano poszczególne dania, uzależniano od konkretnego gospodarstwa, uprawy oraz oczywiście pory roku. Latem zajadano się różnego rodzaju owocami, wiosną stawiano na młode ziemniaki i warzywa. Na początku mięso i miód były drogimi, rzadziej dostępnymi produktami. Z czasem się to zmieniło.

Na stołach zaczęły gościć karminadle oraz karbinadle, czyli kotlety mielone z mięsa wołowo-wieprzowego, a także z królika. Do tego golonka z grochem i kapustą oraz żeberka. Kotlety i rolady serwowano z ciapkapustą, czyli ziemniakami wymieszanymi z ugotowaną kapustą kiszoną. Obecnie wciąż jest to bardzo popularny dodatek do dań - na Śląsku i nie tylko!

Zobacz też: Jola Caputa i jej przepisy na potrawy z resztek

Z czasem popularne stały się też potrawy z podrobów. Na początku chodziło o niską cenę, jednak później przekonano się także co do ich walorów smakowych oraz prozdrowotnych. Płucka, wątroba, flaki, nerki albo serca – to tylko niektóre z produktów. Receptur na podroby było bardzo dużo, jednak najczęściej serwowano je z dodatkiem różnego rodzaju aromatycznych i gęstych sosów.

Współcześnie kuchnia śląska nieco się zmieniła, ale wciąż sięga do korzeni!

Obecnie kuchnia śląska wygląda nieco inaczej – ma to związek przede wszystkim z tym, że wiele potraw ma już bardziej globalny charakter. Przykładowo: w każdym zakątku Polski zetkniemy się z burgerownią. Na Śląsku wciąż istnieje jednak wiele restauracji, które oferują typowe, śląskie dania. Są one także bardzo popularne w gospodarstwach domowych. Naprawdę warto odwiedzić oryginalną restaurację tego regionu albo też samodzielnie przygotować posiłek z kuchni śląskiej.

Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na przepyszny deser. Poniżej znajdziecie niezbędne produkty oraz wskazówki dotyczące przygotowania bomby z hawerfloków. Tłumacząc ze śląskiego "na nasze" to kulki z płatków owsianych.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 16 łyżek mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka rumu
  • 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • płatki migdałów do obtoczenia

Przygotowanie: masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, wsypać cukier. Wlać mleko. Wsypać kakao i wymieszać. Dodać rum. Wsypać płatki – tyle, by powstała gęsta masa. Odstawić do wystudzenia.

Płatki migdałowe posiekać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (dłonie moczyć w wodzie). Obtoczyć w migdałach i ułożyć na papierze do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz