Kuchnia śląska. Czym się charakteryzuje?
Kuchnia śląska - wielu z nas o niej słyszało, ale nie każdy tak naprawdę wie, czym się charakteryzuje. Dzisiaj postaram się przybliżyć wam ten temat, opowiedzieć nieco o jej początkach oraz przedstawić przepis na pyszne danie z tych terenów. Jesteście gotowi?
Górny Śląsk - kulinarny mix z różnych państw
Jeśli chodzi o kuchnię z rejonu Górnego Śląska, to trzeba wiedzieć, że przez lata czerpała ona z wpływów innych krajów. O jakich mowa? Oczywiście o Słowacji, Czechach, Austrii i Niemczech. To właśnie dzięki temu potrawy rodem ze Śląska są bardzo różnorodne. No dobrze, ale jaka właściwie jest kuchnia śląska? Można ją określić jako ciężką i konkretną. Niektórzy określają ją nawet "chłopską", ponieważ daniami z tego rejonu nie sposób nie najeść się do syta. Opiera się ona na różnego rodzaju mięsiwach, ziemniakach oraz sosach. Dlaczego akurat tak to wygląda? Fakt ten wiąże się przede wszystkim z tym, że górnicy z tych terenów potrzebowali wysokokalorycznych potraw dzięki którym mieli siłę na ciężką pracę.
Do przygotowywania posiłków wykorzystywano przede wszystkim własne produkty
Na Śląsku najważniejszym z posiłków był obiad. Oczywiście to danie, które jedli mężczyźni zaraz po powrocie z pracy. Przygotowywały go kobiety, których zadaniem było - ogólnie rzecz biorąc- dbanie o ognisko domowe. Do podstawowych produktów obiadowych zaliczano mięso, kapustę, ziemniaki i chleb. Nie mogło się obyć bez zupy. Tutaj najczęstszymi były: grochówka, kartoflanka albo kapuśniak z żeberkami - prawdziwy rarytas! Składniki, z jakich przygotowywano poszczególne dania, uzależniano od konkretnego gospodarstwa, uprawy oraz oczywiście pory roku. Latem zajadano się różnego rodzaju owocami, wiosną stawiano na młode ziemniaki i warzywa. Na początku mięso i miód były drogimi, rzadziej dostępnymi produktami. Z czasem się to zmieniło.
Na stołach zaczęły gościć karminadle oraz karbinadle, czyli kotlety mielone z mięsa wołowo-wieprzowego, a także z królika. Do tego golonka z grochem i kapustą oraz żeberka. Kotlety i rolady serwowano z ciapkapustą, czyli ziemniakami wymieszanymi z ugotowaną kapustą kiszoną. Obecnie wciąż jest to bardzo popularny dodatek do dań - na Śląsku i nie tylko!
Zobacz też: Jola Caputa i jej przepisy na potrawy z resztek
Z czasem popularne stały się też potrawy z podrobów. Na początku chodziło o niską cenę, jednak później przekonano się także co do ich walorów smakowych oraz prozdrowotnych. Płucka, wątroba, flaki, nerki albo serca – to tylko niektóre z produktów. Receptur na podroby było bardzo dużo, jednak najczęściej serwowano je z dodatkiem różnego rodzaju aromatycznych i gęstych sosów.
Współcześnie kuchnia śląska nieco się zmieniła, ale wciąż sięga do korzeni!
Obecnie kuchnia śląska wygląda nieco inaczej – ma to związek przede wszystkim z tym, że wiele potraw ma już bardziej globalny charakter. Przykładowo: w każdym zakątku Polski zetkniemy się z burgerownią. Na Śląsku wciąż istnieje jednak wiele restauracji, które oferują typowe, śląskie dania. Są one także bardzo popularne w gospodarstwach domowych. Naprawdę warto odwiedzić oryginalną restaurację tego regionu albo też samodzielnie przygotować posiłek z kuchni śląskiej.
Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na przepyszny deser. Poniżej znajdziecie niezbędne produkty oraz wskazówki dotyczące przygotowania bomby z hawerfloków. Tłumacząc ze śląskiego "na nasze" to kulki z płatków owsianych.
Składniki:
- 200 g masła
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- 16 łyżek mleka
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka rumu
- 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- płatki migdałów do obtoczenia
Przygotowanie: masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, wsypać cukier. Wlać mleko. Wsypać kakao i wymieszać. Dodać rum. Wsypać płatki – tyle, by powstała gęsta masa. Odstawić do wystudzenia.
Płatki migdałowe posiekać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (dłonie moczyć w wodzie). Obtoczyć w migdałach i ułożyć na papierze do pieczenia. Schłodzić w lodówce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl