WAŻNE
TERAZ

Wielki spadek notowań KO. Mamy najnowszy sondaż

Kuchnia śląska. Czym się charakteryzuje?

Kuchnia śląska - wielu z nas o niej słyszało, ale nie każdy tak naprawdę wie, czym się charakteryzuje. Dzisiaj postaram się przybliżyć wam ten temat, opowiedzieć nieco o jej początkach oraz przedstawić przepis na pyszne danie z tych terenów. Jesteście gotowi?

fot. Grzegorz Kozakiewicz
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz
31

Górny Śląsk - kulinarny mix z różnych państw

Jeśli chodzi o kuchnię z rejonu Górnego Śląska, to trzeba wiedzieć, że przez lata czerpała ona z wpływów innych krajów. O jakich mowa? Oczywiście o Słowacji, Czechach, Austrii i Niemczech. To właśnie dzięki temu potrawy rodem ze Śląska są bardzo różnorodne. No dobrze, ale jaka właściwie jest kuchnia śląska? Można ją określić jako ciężką i konkretną. Niektórzy określają ją nawet "chłopską", ponieważ daniami z tego rejonu nie sposób nie najeść się do syta. Opiera się ona na różnego rodzaju mięsiwach, ziemniakach oraz sosach. Dlaczego akurat tak to wygląda? Fakt ten wiąże się przede wszystkim z tym, że górnicy z tych terenów potrzebowali wysokokalorycznych potraw dzięki którym mieli siłę na ciężką pracę.

Do przygotowywania posiłków wykorzystywano przede wszystkim własne produkty

Na Śląsku najważniejszym z posiłków był obiad. Oczywiście to danie, które jedli mężczyźni zaraz po powrocie z pracy. Przygotowywały go kobiety, których zadaniem było - ogólnie rzecz biorąc- dbanie o ognisko domowe. Do podstawowych produktów obiadowych zaliczano mięso, kapustę, ziemniaki i chleb. Nie mogło się obyć bez zupy. Tutaj najczęstszymi były: grochówka, kartoflanka albo kapuśniak z żeberkami - prawdziwy rarytas! Składniki, z jakich przygotowywano poszczególne dania, uzależniano od konkretnego gospodarstwa, uprawy oraz oczywiście pory roku. Latem zajadano się różnego rodzaju owocami, wiosną stawiano na młode ziemniaki i warzywa. Na początku mięso i miód były drogimi, rzadziej dostępnymi produktami. Z czasem się to zmieniło.

Na stołach zaczęły gościć karminadle oraz karbinadle, czyli kotlety mielone z mięsa wołowo-wieprzowego, a także z królika. Do tego golonka z grochem i kapustą oraz żeberka. Kotlety i rolady serwowano z ciapkapustą, czyli ziemniakami wymieszanymi z ugotowaną kapustą kiszoną. Obecnie wciąż jest to bardzo popularny dodatek do dań - na Śląsku i nie tylko!

Zobacz też: Jola Caputa i jej przepisy na potrawy z resztek

Z czasem popularne stały się też potrawy z podrobów. Na początku chodziło o niską cenę, jednak później przekonano się także co do ich walorów smakowych oraz prozdrowotnych. Płucka, wątroba, flaki, nerki albo serca – to tylko niektóre z produktów. Receptur na podroby było bardzo dużo, jednak najczęściej serwowano je z dodatkiem różnego rodzaju aromatycznych i gęstych sosów.

Współcześnie kuchnia śląska nieco się zmieniła, ale wciąż sięga do korzeni!

Obecnie kuchnia śląska wygląda nieco inaczej – ma to związek przede wszystkim z tym, że wiele potraw ma już bardziej globalny charakter. Przykładowo: w każdym zakątku Polski zetkniemy się z burgerownią. Na Śląsku wciąż istnieje jednak wiele restauracji, które oferują typowe, śląskie dania. Są one także bardzo popularne w gospodarstwach domowych. Naprawdę warto odwiedzić oryginalną restaurację tego regionu albo też samodzielnie przygotować posiłek z kuchni śląskiej.

Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na przepyszny deser. Poniżej znajdziecie niezbędne produkty oraz wskazówki dotyczące przygotowania bomby z hawerfloków. Tłumacząc ze śląskiego "na nasze" to kulki z płatków owsianych.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 16 łyżek mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka rumu
  • 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • płatki migdałów do obtoczenia

Przygotowanie: masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, wsypać cukier. Wlać mleko. Wsypać kakao i wymieszać. Dodać rum. Wsypać płatki – tyle, by powstała gęsta masa. Odstawić do wystudzenia.

Płatki migdałowe posiekać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (dłonie moczyć w wodzie). Obtoczyć w migdałach i ułożyć na papierze do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie