Kuchnia orientalna. Czym się charakteryzuje i dlaczego warto na nią stawiać?
Jeśli chodzi o kuchnie azjatyckie, to mają one kilka cech wspólnych. Większość potraw powstaje na bazie ryżu, mięsa oraz różnego rodzaju ryb. Są one słodko-kwaśne, a w ciągu ostatnich lat stały się bardzo popularne na całym świecie. Można się nimi uraczyć także w Polsce w niektórych restauracjach albo też... przygotować je samodzielnie!
Istnieje powód, dla którego dania są słodko-kwaśne
Jeśli chodzi o kuchnie orientalne, to najczęściej serwowanymi daniami są te słodko-kwaśne. Ludzie wierzą bowiem, że kwaśne potrawy sprawiają, że człowiek jest szczęśliwy, zaś słodkie przywracać mają utraconą energię życiową. Oczywiście wybór smaków jest znacznie większy. Kuchnia chińska, oraz dalekowschodnia w ogóle, jest niezwykle zróżnicowana.
Popularne są na przykład potrawy smażone w wokach (stir-fries). Z kolei z prowincji syczuańskiej pochodzą bardzo ostre dania (hot-pot). Uwierzcie mi, że są one jednak piekielnie pikantne i czasami z ich zjedzeniem trudności mają nawet ci, którzy są miłośnikami ostrych potraw. Mówiąc o kuchni orientalnej nie można zapomnieć o pochodzących z Pekinu gotowanych pierożkach na parze. Mowa oczywiście o dim-sum! Na pewno kojarzycie je także z chińskich restauracji, które znajdują się w Polsce.
Moc owoców morza w różnych postaciach
Kuchnia orientalna to także owoce morza! Gratka dla tych, którzy uwielbiają ryby, krewetki, kalmary i inne rozmaitości. Najbardziej powszechne są one w nadmorskich prowincjach Shandog oraz Zhejiang. Jak można się domyślać, przyrządzane są na wiele różnych sposobów. Bardzo często smaży się je na głębokim oleju, ale także przyrządza na parze albo na grillu. Wszystko w zależności od rodzaju potrawy oraz prowincji. Owoce morza dodawane są też do ryżu albo makaronu ryżowego.
Zobacz też: Smażone warzywa. Azjatycki przysmak krok po kroku
Przyprawy, przyprawy i jeszcze raz przyprawy
Każda kuchnia może “pochwalić się” charakterystycznymi przyprawami. Tak też jest oczywiście w przypadku tej orientalnej. Nie zdziwi was na pewno fakt, że większość z nich to kombinacje smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego oraz pikantnego. No dobrze, ale o czym dokładnie mowa? Sos sojowy oraz ostrygowy – to obowiązkowe pozycje kuchni orientalnej, którymi można “ulepszać smak” większości dań. Do tego trawa cytrynowa, chili, imbir oraz ocet ryżowy. Niemal wszystkie przyprawy oraz sosy bez trudu znajdziecie w polskich sklepach.
Jeśli macie ochotę na odrobinę orientu, to polecam wam przepyszną zupę, którą przygotujcie w domu samodzielnie. Na pewno zaskoczycie nią wszystkich, a nawet samych siebie. Warto spróbować!
Zupa orientalna
Niezbędne składniki:
● 300 g polędwiczki wieprzowej
● 2 pory
● 1 łyżka posiekanego imbiru
● 1 łyżka oleju arachidowego
● 2 pomidory
● 2 łyżki sosu rybnego
● 1 łyżka sosu sojowego
● 1½ l wywaru jarzynowego lub drobiowego
● 2 liście laurowe
● 2 łyżki soku z limonki
● papryczka chili
Do podania:
● 1 szklanka kiełków fasoli mung
● makaron ryżowy
● świeża kolendra
Przygotowanie: mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić i obsmażyć wieprzowinę. Dodać pory oraz imbir. Wymieszać i lekko przesmażyć. Dodać pomidory (obrane ze skórki i pokrojone – sam miąższ). Przyprawić sosem rybnym oraz sojowym. Wlać rosół. Wrzucić liście laurowe. Gotować tak długo, aż mięso zmięknie. Zakwasić sokiem z limonki. Wrzucić papryczkę chili (wcześniej usunąć pestki, posiekać lub pokroić w plastry). Podawać w miseczkach - z orientalnym makaronem, kiełkami oraz kolendrą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl