Kuchnia orientalna. Czym się charakteryzuje i dlaczego warto na nią stawiać?

Jeśli chodzi o kuchnie azjatyckie, to mają one kilka cech wspólnych. Większość potraw powstaje na bazie ryżu, mięsa oraz różnego rodzaju ryb. Są one słodko-kwaśne, a w ciągu ostatnich lat stały się bardzo popularne na całym świecie. Można się nimi uraczyć także w Polsce w niektórych restauracjach albo też... przygotować je samodzielnie!

Kuchnia orientalna. Czym się charakteryzuje i dlaczego warto na nią stawiać?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne | archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Istnieje powód, dla którego dania są słodko-kwaśne

Jeśli chodzi o kuchnie orientalne, to najczęściej serwowanymi daniami są te słodko-kwaśne. Ludzie wierzą bowiem, że kwaśne potrawy sprawiają, że człowiek jest szczęśliwy, zaś słodkie przywracać mają utraconą energię życiową. Oczywiście wybór smaków jest znacznie większy. Kuchnia chińska, oraz dalekowschodnia w ogóle, jest niezwykle zróżnicowana.

Obraz
© Archiwum prywatne

Popularne są na przykład potrawy smażone w wokach (stir-fries). Z kolei z prowincji syczuańskiej pochodzą bardzo ostre dania (hot-pot). Uwierzcie mi, że są one jednak piekielnie pikantne i czasami z ich zjedzeniem trudności mają nawet ci, którzy są miłośnikami ostrych potraw. Mówiąc o kuchni orientalnej nie można zapomnieć o pochodzących z Pekinu gotowanych pierożkach na parze. Mowa oczywiście o dim-sum! Na pewno kojarzycie je także z chińskich restauracji, które znajdują się w Polsce.

Moc owoców morza w różnych postaciach

Kuchnia orientalna to także owoce morza! Gratka dla tych, którzy uwielbiają ryby, krewetki, kalmary i inne rozmaitości. Najbardziej powszechne są one w nadmorskich prowincjach Shandog oraz Zhejiang. Jak można się domyślać, przyrządzane są na wiele różnych sposobów. Bardzo często smaży się je na głębokim oleju, ale także przyrządza na parze albo na grillu. Wszystko w zależności od rodzaju potrawy oraz prowincji. Owoce morza dodawane są też do ryżu albo makaronu ryżowego.

Zobacz też: Smażone warzywa. Azjatycki przysmak krok po kroku

Przyprawy, przyprawy i jeszcze raz przyprawy

Każda kuchnia może “pochwalić się” charakterystycznymi przyprawami. Tak też jest oczywiście w przypadku tej orientalnej. Nie zdziwi was na pewno fakt, że większość z nich to kombinacje smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego oraz pikantnego. No dobrze, ale o czym dokładnie mowa? Sos sojowy oraz ostrygowy – to obowiązkowe pozycje kuchni orientalnej, którymi można “ulepszać smak” większości dań. Do tego trawa cytrynowa, chili, imbir oraz ocet ryżowy. Niemal wszystkie przyprawy oraz sosy bez trudu znajdziecie w polskich sklepach.

Obraz
© Archiwum prywatne

Jeśli macie ochotę na odrobinę orientu, to polecam wam przepyszną zupę, którą przygotujcie w domu samodzielnie. Na pewno zaskoczycie nią wszystkich, a nawet samych siebie. Warto spróbować!

Zupa orientalna

Niezbędne składniki:
● 300 g polędwiczki wieprzowej
● 2 pory
● 1 łyżka posiekanego imbiru
● 1 łyżka oleju arachidowego
● 2 pomidory
● 2 łyżki sosu rybnego
● 1 łyżka sosu sojowego
● 1½ l wywaru jarzynowego lub drobiowego
● 2 liście laurowe
● 2 łyżki soku z limonki
● papryczka chili

fot. Grzegorz Kozakiewicz
© Archiwum prywatne

Do podania:
● 1 szklanka kiełków fasoli mung
● makaron ryżowy
● świeża kolendra

Przygotowanie: mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić i obsmażyć wieprzowinę. Dodać pory oraz imbir. Wymieszać i lekko przesmażyć. Dodać pomidory (obrane ze skórki i pokrojone – sam miąższ). Przyprawić sosem rybnym oraz sojowym. Wlać rosół. Wrzucić liście laurowe. Gotować tak długo, aż mięso zmięknie. Zakwasić sokiem z limonki. Wrzucić papryczkę chili (wcześniej usunąć pestki, posiekać lub pokroić w plastry). Podawać w miseczkach - z orientalnym makaronem, kiełkami oraz kolendrą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy