Dla fanów ostrych potraw Pascal Brodnicki przygotował przysmaki z różnych zakątków świata. Na stole pojawiło się między innymi chili con carne z Meksyku oraz zupa Mulligatawny z Indii. Był też pikantny deser.
Udowodniono, że pikantne przyprawy wspomagają odchudzanie, dlatego te przepisy spodobają się zwłaszcza osobom na diecie.
Laos Lap wołowy
Składniki:
500 g delikatnej wołowiny np. polędwica wołowa
kawałek (około 5 cm) posiekanego galangalu (imbir tajski)
ostre papryczki pokrojone w paseczki - co najmniej 2, ale dostosuj ich liczbę do tego, jak bardzo pikantne ma być danie
3 łyżki mąki z grillowanego kleistego ryżu
papryka ostra w proszku
2 gałązki trawy cytrynowej - tylko biała część, posiekana
2 szalotki pokrojone w piórka
sok z 1 limonki
Zioła :
1 pęczek tajskiej bazylii
1 pęczek tajskiej kolendry
1 pęczek mięty
1 pęczek szczypiorku (dymka)
Na sos:
6 łyżek sosu rybnego
1/4 łyżeczki soli
Dodatki:
groszek cukrowy
bakłażany tajskie
pomidory
Przygotowanie:
Pokrój mięso w cienkie plastry, a następnie poprzecznie na bardzo małe kawałeczki. Trzeba to zrobić ręcznie, użycie miksera sprawi, że danie nie będzie tak smaczne. Pokrojone mięso przełóż do miski, posyp galangalem i trawą cytrynową, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj sok z limonki, sól, 6 łyżki sosu rybnego i dokładnie wyrób wszystko ręką. Dorzuć pokrojone szalotki i ostre papryczki, paprykę ostrą w proszku oraz puder z kleistego ryżu i wymieszaj całość. Spróbuj i dopraw do smaku. Jeśli mięso jest nie dość kwaśne, dolej soku z limonki, jeśli nie jest dość słone, dolej sosu rybnego. Dodaj oczyszczone z łodyżek i lekko pokrojone zioła. Ponownie wymieszaj. Podawaj z surowymi warzywami, na przykład groszek cukrowy, bakłażanami i pomidorami z dużą ilością ziół.
Indie Zupa Mulligatawny
Składniki:
240 g ugotowanego mięsa z kurczaka
2 posiekane cebule
2 posiekane ząbki czosnku
kawałek imbiru (4 cm) - starty na tarce
3 pomidory pokrojone w kosteczkę
1 cukinia pokrojona w kosteczkę
2 marchewki pokrojone w kosteczkę
biała część pora - pokrojona w piórka
1 łodyżka selera naciowego pokrojona w kosteczkę
400 ml mleka kokosowego
1 litr bulionu drobiowego
75 g czerwonej soczewicy
1 goździk
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki czerwonej pasty curry
orzechy nerkowca
świeża kolendra
limonka pokrojona w ćwiartki
Przygotowanie:
Do rozgrzanego rondla z tłuszczem wrzuć na kilka minut cebulę, imbir i czosnek, by się przyrumieniły. Dodaj warzywa i pozostałe składniki oprócz soczewicy i mięsa kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka zmięknie. Następnie dodaj soczewicę oraz mięso kurczaka i gotuj jeszcze około 10 minut. Podpraż bez tłuszczu orzechy nerkowca. Podaj z zupę udekorowaną listkami kolendry, z ćwiartką limonki i kilkoma orzechami.
Meksyk Chili con carne
Składniki:
7 średnich pomidorów bez skórki, pokrojonych w kostkę
2 czerwone papryki pokrojone w drobną kosteczkę
1 średnia zielona ostra papryczka jalapeno – posiekana
1 duża cebula lub 2 średnie – pokrojone w piórka
100 g koncentratu pomidorowego
1 kg czerwonej fasoli konserwowej
80 dag mielonej wołowiny
tłuszcz do smażenia
3 posiekane ząbki czosnku
chili w proszku lub pieprz cayenne
oregano (najlepiej świeże)
150 ml piwa
kminek
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i wrzuć wołowinę. Mieszaj i rozcieraj mięso widelcem, by pozbyć się grudek. Gdy wołowina będzie podsmażona, przełóż ją do miski, zaś w tym samym garnku zeszklij na odrobinie tłuszczu cebulę. Następnie dosyp pokrojoną paprykę i smaż przez kilka minut. Dorzuć czosnek oraz pomidory i mieszaj je drewnianą łyżką, aby się rozpadły. Dolej koncentrat pomidorowy i piwo. Kiedy pomidory zmiękną, dorzuć papryczkę jalapeno i gotuj wszystko przez 5 minut. Następnie dołóż wcześniej przygotowaną wołowinę, dopraw kminkiem i łyżką oregano oraz łyżką chili lub pieprzu cayenne. Wymieszaj składniki, przykryj garnek i duś przez pół godziny, aż mięso wchłonie sos pomidorowy. Dodaj wówczas fasolę, nakryj garnek i gotuj jeszcze przez 5 minut. Chili con carne podaj z plackami tortilli lub z chlebem. Będzie pyszne również odgrzane następnego dnia.
Francja Mus czekoladowy z solą morską i chili
Składniki :
250g gorzkiej czekolady
70 ml półtłustego mleka
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki brązowego cukru
7 białek jaj
szczypta soli morskiej
szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Mleko i śmietanę podgrzej w rondelku, wlewaj stopniowo do rozpuszczonej czekolady i połącz delikatnie przy pomocy trzepaczki. Przelej otrzymaną masę do miski. Ubij białka z cukrem ręcznie lub mikserem. Początkowo ubijaj powoli, by cukier się rozpuścił, potem coraz szybciej. Przy pomocy trzepaczki wymieszaj masę czekoladową z 1/4 ubitych białek. Następnie drewnianą łyżką wmieszaj delikatnie najpierw połowę pozostałych białek, a potem resztę. Przelej mus czekoladowy do pucharków lub szklanek do whisky i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Tuż przed podaniem posyp z wierzchu odrobiną soli i chili.