Kuchnia na ostro z różnych zakątków świata

Przepisy przygotował Pascal Brdnicki.

Dla fanów ostrych potraw Pascal Brodnicki przygotował przysmaki z różnych zakątków świata. Na stole pojawiło się między innymi chili con carne z Meksyku oraz zupa Mulligatawny z Indii. Był też pikantny deser.

Udowodniono, że pikantne przyprawy wspomagają odchudzanie, dlatego te przepisy spodobają się zwłaszcza osobom na diecie.

Laos Lap wołowy

Składniki:
500 g delikatnej wołowiny np. polędwica wołowa
kawałek (około 5 cm) posiekanego galangalu (imbir tajski)
ostre papryczki pokrojone w paseczki - co najmniej 2, ale dostosuj ich liczbę do tego, jak bardzo pikantne ma być danie
3 łyżki mąki z grillowanego kleistego ryżu
papryka ostra w proszku
2 gałązki trawy cytrynowej - tylko biała część, posiekana
2 szalotki pokrojone w piórka
sok z 1 limonki

Zioła :
1 pęczek tajskiej bazylii
1 pęczek tajskiej kolendry
1 pęczek mięty
1 pęczek szczypiorku (dymka)

Na sos:
6 łyżek sosu rybnego
1/4 łyżeczki soli

Dodatki:
groszek cukrowy
bakłażany tajskie
pomidory

Przygotowanie:
Pokrój mięso w cienkie plastry, a następnie poprzecznie na bardzo małe kawałeczki. Trzeba to zrobić ręcznie, użycie miksera sprawi, że danie nie będzie tak smaczne. Pokrojone mięso przełóż do miski, posyp galangalem i trawą cytrynową, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj sok z limonki, sól, 6 łyżki sosu rybnego i dokładnie wyrób wszystko ręką. Dorzuć pokrojone szalotki i ostre papryczki, paprykę ostrą w proszku oraz puder z kleistego ryżu i wymieszaj całość. Spróbuj i dopraw do smaku. Jeśli mięso jest nie dość kwaśne, dolej soku z limonki, jeśli nie jest dość słone, dolej sosu rybnego. Dodaj oczyszczone z łodyżek i lekko pokrojone zioła. Ponownie wymieszaj. Podawaj z surowymi warzywami, na przykład groszek cukrowy, bakłażanami i pomidorami z dużą ilością ziół.

Indie Zupa Mulligatawny

Składniki:
240 g ugotowanego mięsa z kurczaka
2 posiekane cebule
2 posiekane ząbki czosnku
kawałek imbiru (4 cm) - starty na tarce
3 pomidory pokrojone w kosteczkę
1 cukinia pokrojona w kosteczkę
2 marchewki pokrojone w kosteczkę
biała część pora - pokrojona w piórka
1 łodyżka selera naciowego pokrojona w kosteczkę
400 ml mleka kokosowego
1 litr bulionu drobiowego
75 g czerwonej soczewicy
1 goździk
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki czerwonej pasty curry
orzechy nerkowca
świeża kolendra
limonka pokrojona w ćwiartki

Przygotowanie:
Do rozgrzanego rondla z tłuszczem wrzuć na kilka minut cebulę, imbir i czosnek, by się przyrumieniły. Dodaj warzywa i pozostałe składniki oprócz soczewicy i mięsa kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka zmięknie. Następnie dodaj soczewicę oraz mięso kurczaka i gotuj jeszcze około 10 minut. Podpraż bez tłuszczu orzechy nerkowca. Podaj z zupę udekorowaną listkami kolendry, z ćwiartką limonki i kilkoma orzechami.

Meksyk Chili con carne
Składniki:
7 średnich pomidorów bez skórki, pokrojonych w kostkę
2 czerwone papryki pokrojone w drobną kosteczkę
1 średnia zielona ostra papryczka jalapeno – posiekana
1 duża cebula lub 2 średnie – pokrojone w piórka
100 g koncentratu pomidorowego
1 kg czerwonej fasoli konserwowej
80 dag mielonej wołowiny
tłuszcz do smażenia
3 posiekane ząbki czosnku
chili w proszku lub pieprz cayenne
oregano (najlepiej świeże)
150 ml piwa
kminek

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i wrzuć wołowinę. Mieszaj i rozcieraj mięso widelcem, by pozbyć się grudek. Gdy wołowina będzie podsmażona, przełóż ją do miski, zaś w tym samym garnku zeszklij na odrobinie tłuszczu cebulę. Następnie dosyp pokrojoną paprykę i smaż przez kilka minut. Dorzuć czosnek oraz pomidory i mieszaj je drewnianą łyżką, aby się rozpadły. Dolej koncentrat pomidorowy i piwo. Kiedy pomidory zmiękną, dorzuć papryczkę jalapeno i gotuj wszystko przez 5 minut. Następnie dołóż wcześniej przygotowaną wołowinę, dopraw kminkiem i łyżką oregano oraz łyżką chili lub pieprzu cayenne. Wymieszaj składniki, przykryj garnek i duś przez pół godziny, aż mięso wchłonie sos pomidorowy. Dodaj wówczas fasolę, nakryj garnek i gotuj jeszcze przez 5 minut. Chili con carne podaj z plackami tortilli lub z chlebem. Będzie pyszne również odgrzane następnego dnia.

Francja Mus czekoladowy z solą morską i chili

Składniki :
250g gorzkiej czekolady
70 ml półtłustego mleka
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki brązowego cukru
7 białek jaj
szczypta soli morskiej
szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Mleko i śmietanę podgrzej w rondelku, wlewaj stopniowo do rozpuszczonej czekolady i połącz delikatnie przy pomocy trzepaczki. Przelej otrzymaną masę do miski. Ubij białka z cukrem ręcznie lub mikserem. Początkowo ubijaj powoli, by cukier się rozpuścił, potem coraz szybciej. Przy pomocy trzepaczki wymieszaj masę czekoladową z 1/4 ubitych białek. Następnie drewnianą łyżką wmieszaj delikatnie najpierw połowę pozostałych białek, a potem resztę. Przelej mus czekoladowy do pucharków lub szklanek do whisky i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Tuż przed podaniem posyp z wierzchu odrobiną soli i chili.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce