Król wszystkich zup. Jak ugotować doskonały rosół?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Kilka prostych sztuczek

Obraz
© iStock.com

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Jednak ugotowanie esencjonalnego wywaru z mięsa i warzyw to wcale nie jest taka prosta sprawa. Powinien być klarowny, złocisty i zrównoważony w smaku. Delikatnie słodkawy, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony, pachnący przyprawami. Sekret tkwi w sposobie gotowania oraz użytych składnikach. Jak się okazuje nie wszyscy wiedzą, co dodać do bulionu. W programie "Milionerzy" padło pytanie, co opalamy, by nadać rosołowi wyrazisty kolor i smak. Uczestnik musiał poprosić o pomoc publiczność. Podpowiadamy, jak zostać mistrzem w gotowaniu rosołu.

/ 5Opalana cebula

Obraz
© screen z programu "Milionerzy"

Kiedy Hubert Urbański zadał pytanie, co opalamy do rosołu dla wyraźniejszego smaku i koloru, gracz wyraźnie się zmieszał. Do wyboru miał cztery warianty – A – Marchew, B – pora, C – selera, D – cebulę. Nie był pewien odpowiedzi, dlatego wykorzystał koło ratunkowe – pytanie do publiczności. Zdecydowana większość widzów zgromadzonych w studiu (88 proc.) postawiło na cebulę. To była prawidłowa odpowiedź. Prowadzący program przyznał, że nie znał tego sposobu. Teraz z pewnością wypróbuje ten prosty, ale sprawdzony trik. Opalona cebula sprawia, że bulion ma piękny, złocisto-brązowy kolor i głęboki smak. Warzywo można przyrumienić w piekarniku, nad palnikiem lub na patelni.

/ 5Dobre mięso to podstawa

Obraz
© iStock.com

Klasyczny rosół gotujemy się na wołowinie i drobiu. Najlepsza będzie prawdziwa wiejska kura. Żadne udka kurczaka czy porcje rosołowe z supermarketów nie dadzą nam tego głębokiego smaku. Do tego wołowy szponder lub łata. Wykwintny rosół możemy przygotować również na cielęcinie, przepiórce, perliczce, bażancie, kaczce czy króliku. W żadnym wypadku nie powinniśmy używać do tego wieprzowiny. Do rosołu lepiej nie dodawać mięsa zamrożonego lub rozmrażanego na szybko w mikrofalówce. Może to spowodować zmętnienie wywaru. Zalewamy je zimną wodą, a nie wrzucamy do wrzątku. Dlaczego? Pod wpływem wysokiej temperatury wierzchnia warstwa mięsa błyskawicznie się ścina, co uniemożliwia dalsze przenikanie aromatu do wywaru.

/ 5Jakie warzywa dodać?

Obraz
© iStock.com

Według klasycznej receptury do rosołu dodajemy marchewkę, która nadaje słodyczy, pietruszkę, która zapewni goryczkę, selera, odpowiadającego za korzenny zapach i smak oraz pora i cebulę – dzięki nim zupa będzie odpowiednio pikantna. Staramy się zrównoważyć proporcje warzyw, wówczas zupa będzie miała bardziej zbilansowany smak. Niektórzy nie wyobrażają sobie rosołu bez kapusty – białej lub włoskiej. Jednak zdania na ten temat są podzielone. Z kapustą wywar jest bardziej słodki, ma specyficzny, charakterystyczny dla tego warzywa posmak i zapach. Niektóre przepisy podają również, by dodać do rosołu świeżego pomidora, jabłko czy kilka suszonych grzybków.

/ 5Doprawiamy do smaku

Obraz
© iStock.com

Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk – bez nich nie ma dobrego rosołu. Ziele angielskie i liście laurowy możemy dodać już na samym początku, razem z mięsem. Lubczyk dorzucamy razem z warzywami. Zupę solimy pod koniec gotowania, natomiast świeżo mielony pieprzem posypujemy zupę tuż przed podaniem. W zależności od gustu oraz smaku i koloru, jaki chcemy uzyskać, możemy dodać do rosołu również natkę pietruszki, szafran lub jałowiec, a nawet goździki. Warto zatem eksperymentować.
Zobacz wideo: *Tradycyjne polskie smaki *

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm