Krewetki smażone w cieście. Chrupiąca przekąska
Przygotowanie smażonych krewetek zajmie dosłownie kilka chwil. Długa obróbka termiczna powoduje, że mięso krewetek staje się gumowate i niesmaczne. Wystarczy dosłownie minutka na patelni i mamy pyszną przystawkę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 350 g świeżych krewetek
Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki miodu
- 150 ml soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
Ciasto:
- 1 jajko
- 50 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki wody
- olej do smażenia
Przepis
- Krewetki obrać ze skorupek.
- Pokrojony drobno czosnek wymieszać z solą, miodem, sokiem pomarańczowym, imbirem i sosem sojowym. W tak przygotowanej marynacie trzymać krewetki przez 2 godz.
- W salaterce rozmieszać jajko, posolić, dodać mąkę, proszek do pieczenia olej i wodę, aby powstało gęste ciasto.
- Rozgrzać na patelni olej, krewetki obtaczać w cieście i smażyć na złoty kolor przez 4-5 min. Podawać z sałatką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl