WAŻNE
TERAZ

Poszukiwany Tadeusz Duda nie żyje, koniec obławy

Jak wybrać dobre krewetki?

Krewetki to owoce morza, które jako afrodyzjaki świetnie sprawdzą się w czasie romantycznej kolacji. Przygotowuje się je ekspresowo i można łączyć je z najróżniejszymi produktami, tworząc niesamowite potrawy. Aby móc w pełni cieszyć się ich smakiem i… działaniem, warto wiedzieć, jak wybrać najlepsze.

Najsmaczniejsze, ale niestety i najdroższe, są większe krewetki Najsmaczniejsze, ale niestety i najdroższe, są większe krewetki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
7

Krewetki – dlaczego warto je jeść?

Dostępność krewetek w ostatnich latach jest coraz większa, a ich cena zbliżona do cen ryb morskich. Można je łatwo i szybko przyrządzić w domu. Na ich korzyść przemawia nie tylko delikatny smak, ale również zawartość dobrze przyswajalnego białka. Tym bardziej, że są też lekkostrawne i niskokaloryczne.

Ponadto krewetki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, kwasów omega-3, jodu, selenu, fluoru, potasu, magnezu oraz żelaza i cynku. Tym samym włączenie ich do swojej diety będzie miało pozytywny wpływ m.in. na układ krążenia, zęby oraz tarczycę.

Pochodzenie i gatunki krewetek

Dostępne w sklepach są krewetki pochodzące z połowów albo z hodowli. Te pierwsze na opakowaniu najczęściej są oznaczone jako dzikie. Drugie z kolei z reguły nie mają osobnych oznaczeń. Aktualnie oba sposoby poławiania krewetek mają ograniczony negatywny wpływ na środowisko, więc nie ma większego znaczenia, które z nich wybierzemy.

Jaką rybę wybrać w smażalni? Ekspertka zdradza sekret

Do gatunków hodowlanych należą przede wszystkim krewetka tygrysia (królewska) i biała (białonoga), które to są najczęściej spotykane w restauracjach. Krewetki królewskie mierzą nawet do 20 cm długości. Z kolei do gatunków dzikich należą: krewetka biała indyjska, czerwona argentyńska, krewetki północne (grenlandzkie) oraz garnele (małe koktajlowe).

Rozmiar krewetek

Najsmaczniejsze, ale niestety i najdroższe, są większe krewetki. Na opakowaniach często widoczne są oznaczenia określające ilość sztuk krewetek na 1 kg (surowe w skorupkach) lub 1 funt (454 g – krewetki obrane). Najczęściej spotykanymi oznaczeniami są:

  • 31/40 – w jednym opakowaniu znajdziemy nie mniej niż 31 i nie więcej niż 40 sztuk krewetek,
  • 16/20 – w jednym opakowaniu będzie nie mniej niż 16 i nie więcej niż 20 krewetek.

Skoro oba opakowania ważą tyle samo, wiadomo, że krewetki z pierwszej paczki będą mniejsze, a z drugiej większe. Warto jednak brać pod uwagę również gatunek krewetek. Niektóre z nich mają np. duże głowy, których się nie je, a które jednak wliczają się do wagi produktu.

Kupujemy krewetki

Najczęściej w sklepach spotkamy krewetki mrożone. Kupując je, zwróćmy przede wszystkim uwagę na grubość lodu, która jest na nich obecna. Po pierwsze, zbyt gruba warstwa glazury może świadczyć o nieprawidłowym przechowywaniu krewetek. Po drugie, po co mamy płacić za lód? Znacznie lepszym wyborem są krewetki mrożone dostępne w opakowaniach próżniowych. Najlepiej wybierać te większe gatunki.

Ważne jest, by krewetki rozmrażały się powoli. Warto przesypać je bez lodu do miseczki i wstawić na noc do lodówki, by odtajały w swoim tempie. Na pewno nie wolno ich przelewać gorącą wodą, by nie stały się gumowate.

W sklepach można też spotkać krewetki, które po złowieniu są od razu podgotowywane lub duszone i zazwyczaj pozbawione pancerzy. Takich owoców morza lepiej jednak nie kupować, gdyż część swojego smaku oddały już do wody, z której nawet nie możemy skorzystać.

Krewetki
Krewetki © Adobe Stock

Dla każdego fana krewetek prawdziwym rarytasem będzie znalezienie świeżych produktów. Warto wiedzieć, że sezon na te owoce morza trwa od początku sierpnia do końca października. Świeże krewetki można przechowywać najdłużej do dwóch dni po zakupie. Wybierając takie krewetki, szczególnie warto zwrócić uwagę na:

  • zapach – powinno czuć je morzem, ale nie mogą mieć intensywnego rybiego lub amoniakowego zapachu,
  • kolor – wszelkie przebarwienia i ciemne plamy świadczą o nieświeżości i raczej powinniśmy zrezygnować z ich zakupu,
  • wygląd – zwróćmy uwagę na to, czy pancerz krewetki nie jest uszkodzony, czy nie brakuje jej odnóży; krewetki nie powinny być skulone, ale leżące, a ich oczy i pancerz powinny być błyszczące.

Pamiętajmy, by krewetki świeże zawsze najpierw obierać z odwłoka oraz pozbawiać je dróg pokarmowych, czyli usuwać ciemną nitkę biegnącą wzdłuż grzbietu. Aby przygotować krewetki, wystarczy chwila duszenia na patelni lub kilka minut gotowania. Zbyt długa obróbka termiczna może doprowadzić do tego, że mięso stanie się gumowe i mniej smaczne.

Jeśli uda nam się kupić krewetki w pancerzach, z mięsa możemy przygotować smaczne danie, a z pancerzy wywar, który może stanowić bazę do zupy lub sosu.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne