Trwa ładowanie...

Jak wybrać dobre krewetki?

Krewetki to owoce morza, które jako afrodyzjaki świetnie sprawdzą się w czasie romantycznej kolacji. Przygotowuje się je ekspresowo i można łączyć je z najróżniejszymi produktami, tworząc niesamowite potrawy. Aby móc w pełni cieszyć się ich smakiem i… działaniem, warto wiedzieć, jak wybrać najlepsze.

Najsmaczniejsze, ale niestety i najdroższe, są większe krewetki Najsmaczniejsze, ale niestety i najdroższe, są większe krewetki Źródło: Adobe Stock
d1ejddj
d1ejddj

Krewetki – dlaczego warto je jeść?

Dostępność krewetek w ostatnich latach jest coraz większa, a ich cena zbliżona do cen ryb morskich. Można je łatwo i szybko przyrządzić w domu. Na ich korzyść przemawia nie tylko delikatny smak, ale również zawartość dobrze przyswajalnego białka. Tym bardziej, że są też lekkostrawne i niskokaloryczne.

Ponadto krewetki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, kwasów omega-3, jodu, selenu, fluoru, potasu, magnezu oraz żelaza i cynku. Tym samym włączenie ich do swojej diety będzie miało pozytywny wpływ m.in. na układ krążenia, zęby oraz tarczycę.

Pochodzenie i gatunki krewetek

Dostępne w sklepach są krewetki pochodzące z połowów albo z hodowli. Te pierwsze na opakowaniu najczęściej są oznaczone jako dzikie. Drugie z kolei z reguły nie mają osobnych oznaczeń. Aktualnie oba sposoby poławiania krewetek mają ograniczony negatywny wpływ na środowisko, więc nie ma większego znaczenia, które z nich wybierzemy.

Jaką rybę wybrać w smażalni? Ekspertka zdradza sekret

Do gatunków hodowlanych należą przede wszystkim krewetka tygrysia (królewska) i biała (białonoga), które to są najczęściej spotykane w restauracjach. Krewetki królewskie mierzą nawet do 20 cm długości. Z kolei do gatunków dzikich należą: krewetka biała indyjska, czerwona argentyńska, krewetki północne (grenlandzkie) oraz garnele (małe koktajlowe).

d1ejddj

Rozmiar krewetek

Najsmaczniejsze, ale niestety i najdroższe, są większe krewetki. Na opakowaniach często widoczne są oznaczenia określające ilość sztuk krewetek na 1 kg (surowe w skorupkach) lub 1 funt (454 g – krewetki obrane). Najczęściej spotykanymi oznaczeniami są:

  • 31/40 – w jednym opakowaniu znajdziemy nie mniej niż 31 i nie więcej niż 40 sztuk krewetek,
  • 16/20 – w jednym opakowaniu będzie nie mniej niż 16 i nie więcej niż 20 krewetek.

Skoro oba opakowania ważą tyle samo, wiadomo, że krewetki z pierwszej paczki będą mniejsze, a z drugiej większe. Warto jednak brać pod uwagę również gatunek krewetek. Niektóre z nich mają np. duże głowy, których się nie je, a które jednak wliczają się do wagi produktu.

Kupujemy krewetki

Najczęściej w sklepach spotkamy krewetki mrożone. Kupując je, zwróćmy przede wszystkim uwagę na grubość lodu, która jest na nich obecna. Po pierwsze, zbyt gruba warstwa glazury może świadczyć o nieprawidłowym przechowywaniu krewetek. Po drugie, po co mamy płacić za lód? Znacznie lepszym wyborem są krewetki mrożone dostępne w opakowaniach próżniowych. Najlepiej wybierać te większe gatunki.

d1ejddj

Ważne jest, by krewetki rozmrażały się powoli. Warto przesypać je bez lodu do miseczki i wstawić na noc do lodówki, by odtajały w swoim tempie. Na pewno nie wolno ich przelewać gorącą wodą, by nie stały się gumowate.

W sklepach można też spotkać krewetki, które po złowieniu są od razu podgotowywane lub duszone i zazwyczaj pozbawione pancerzy. Takich owoców morza lepiej jednak nie kupować, gdyż część swojego smaku oddały już do wody, z której nawet nie możemy skorzystać.

Krewetki Adobe Stock
KrewetkiŹródło: Adobe Stock

Dla każdego fana krewetek prawdziwym rarytasem będzie znalezienie świeżych produktów. Warto wiedzieć, że sezon na te owoce morza trwa od początku sierpnia do końca października. Świeże krewetki można przechowywać najdłużej do dwóch dni po zakupie. Wybierając takie krewetki, szczególnie warto zwrócić uwagę na:

  • zapach – powinno czuć je morzem, ale nie mogą mieć intensywnego rybiego lub amoniakowego zapachu,
  • kolor – wszelkie przebarwienia i ciemne plamy świadczą o nieświeżości i raczej powinniśmy zrezygnować z ich zakupu,
  • wygląd – zwróćmy uwagę na to, czy pancerz krewetki nie jest uszkodzony, czy nie brakuje jej odnóży; krewetki nie powinny być skulone, ale leżące, a ich oczy i pancerz powinny być błyszczące.
d1ejddj

Pamiętajmy, by krewetki świeże zawsze najpierw obierać z odwłoka oraz pozbawiać je dróg pokarmowych, czyli usuwać ciemną nitkę biegnącą wzdłuż grzbietu. Aby przygotować krewetki, wystarczy chwila duszenia na patelni lub kilka minut gotowania. Zbyt długa obróbka termiczna może doprowadzić do tego, że mięso stanie się gumowe i mniej smaczne.

Jeśli uda nam się kupić krewetki w pancerzach, z mięsa możemy przygotować smaczne danie, a z pancerzy wywar, który może stanowić bazę do zupy lub sosu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1ejddj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ejddj
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj