Jak wybrać dobre krewetki?

Krewetki to owoce morza, które jako afrodyzjaki świetnie sprawdzą się w czasie romantycznej kolacji. Przygotowuje się je ekspresowo i można łączyć je z najróżniejszymi produktami, tworząc niesamowite potrawy. Aby móc w pełni cieszyć się ich smakiem i… działaniem, warto wiedzieć, jak wybrać najlepsze.

Najsmaczniejsze, ale niestety i najdroższe, są większe krewetki Najsmaczniejsze, ale niestety i najdroższe, są większe krewetki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Krewetki – dlaczego warto je jeść?

Dostępność krewetek w ostatnich latach jest coraz większa, a ich cena zbliżona do cen ryb morskich. Można je łatwo i szybko przyrządzić w domu. Na ich korzyść przemawia nie tylko delikatny smak, ale również zawartość dobrze przyswajalnego białka. Tym bardziej, że są też lekkostrawne i niskokaloryczne.

Ponadto krewetki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, kwasów omega-3, jodu, selenu, fluoru, potasu, magnezu oraz żelaza i cynku. Tym samym włączenie ich do swojej diety będzie miało pozytywny wpływ m.in. na układ krążenia, zęby oraz tarczycę.

Pochodzenie i gatunki krewetek

Dostępne w sklepach są krewetki pochodzące z połowów albo z hodowli. Te pierwsze na opakowaniu najczęściej są oznaczone jako dzikie. Drugie z kolei z reguły nie mają osobnych oznaczeń. Aktualnie oba sposoby poławiania krewetek mają ograniczony negatywny wpływ na środowisko, więc nie ma większego znaczenia, które z nich wybierzemy.

Jaką rybę wybrać w smażalni? Ekspertka zdradza sekret

Do gatunków hodowlanych należą przede wszystkim krewetka tygrysia (królewska) i biała (białonoga), które to są najczęściej spotykane w restauracjach. Krewetki królewskie mierzą nawet do 20 cm długości. Z kolei do gatunków dzikich należą: krewetka biała indyjska, czerwona argentyńska, krewetki północne (grenlandzkie) oraz garnele (małe koktajlowe).

Rozmiar krewetek

Najsmaczniejsze, ale niestety i najdroższe, są większe krewetki. Na opakowaniach często widoczne są oznaczenia określające ilość sztuk krewetek na 1 kg (surowe w skorupkach) lub 1 funt (454 g – krewetki obrane). Najczęściej spotykanymi oznaczeniami są:

  • 31/40 – w jednym opakowaniu znajdziemy nie mniej niż 31 i nie więcej niż 40 sztuk krewetek,
  • 16/20 – w jednym opakowaniu będzie nie mniej niż 16 i nie więcej niż 20 krewetek.

Skoro oba opakowania ważą tyle samo, wiadomo, że krewetki z pierwszej paczki będą mniejsze, a z drugiej większe. Warto jednak brać pod uwagę również gatunek krewetek. Niektóre z nich mają np. duże głowy, których się nie je, a które jednak wliczają się do wagi produktu.

Kupujemy krewetki

Najczęściej w sklepach spotkamy krewetki mrożone. Kupując je, zwróćmy przede wszystkim uwagę na grubość lodu, która jest na nich obecna. Po pierwsze, zbyt gruba warstwa glazury może świadczyć o nieprawidłowym przechowywaniu krewetek. Po drugie, po co mamy płacić za lód? Znacznie lepszym wyborem są krewetki mrożone dostępne w opakowaniach próżniowych. Najlepiej wybierać te większe gatunki.

Ważne jest, by krewetki rozmrażały się powoli. Warto przesypać je bez lodu do miseczki i wstawić na noc do lodówki, by odtajały w swoim tempie. Na pewno nie wolno ich przelewać gorącą wodą, by nie stały się gumowate.

W sklepach można też spotkać krewetki, które po złowieniu są od razu podgotowywane lub duszone i zazwyczaj pozbawione pancerzy. Takich owoców morza lepiej jednak nie kupować, gdyż część swojego smaku oddały już do wody, z której nawet nie możemy skorzystać.

Krewetki
Krewetki © Adobe Stock

Dla każdego fana krewetek prawdziwym rarytasem będzie znalezienie świeżych produktów. Warto wiedzieć, że sezon na te owoce morza trwa od początku sierpnia do końca października. Świeże krewetki można przechowywać najdłużej do dwóch dni po zakupie. Wybierając takie krewetki, szczególnie warto zwrócić uwagę na:

  • zapach – powinno czuć je morzem, ale nie mogą mieć intensywnego rybiego lub amoniakowego zapachu,
  • kolor – wszelkie przebarwienia i ciemne plamy świadczą o nieświeżości i raczej powinniśmy zrezygnować z ich zakupu,
  • wygląd – zwróćmy uwagę na to, czy pancerz krewetki nie jest uszkodzony, czy nie brakuje jej odnóży; krewetki nie powinny być skulone, ale leżące, a ich oczy i pancerz powinny być błyszczące.

Pamiętajmy, by krewetki świeże zawsze najpierw obierać z odwłoka oraz pozbawiać je dróg pokarmowych, czyli usuwać ciemną nitkę biegnącą wzdłuż grzbietu. Aby przygotować krewetki, wystarczy chwila duszenia na patelni lub kilka minut gotowania. Zbyt długa obróbka termiczna może doprowadzić do tego, że mięso stanie się gumowe i mniej smaczne.

Jeśli uda nam się kupić krewetki w pancerzach, z mięsa możemy przygotować smaczne danie, a z pancerzy wywar, który może stanowić bazę do zupy lub sosu.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯