Tosty, które wspierają serce i piękną skórę. Smakują jak na włoskim wybrzeżu

Tosty z krewetkami, parmezanem i rukolą to połączenie śródziemnomorskiego smaku, lekkości i wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie serca i wygląd skóry. To danie jest proste w przygotowaniu, ale jego smak przenosi myślami prosto na włoskie wybrzeże, a dokładniej do miejsc, gdzie aromat czosnku i świeżych ziół unosi się w powietrzu, a każdy kęs jest małą ucztą.
Rozłóż wszystkie składniki na tostachRozłóż wszystkie składniki na tostach

Krewetki to bogate źródło białka, które pomaga utrzymać prawidłową masę mięśniową, a przy tym dostarcza cenne kwasy tłuszczowe omega-3, wspierające zdrowie układu krążenia. Zawierają także astaksantynę, silny antyoksydant, który pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i wspiera utrzymanie jędrnej, zdrowo wyglądającej skóry. Parmezan dodaje tostom intensywny smak oraz wapń wzmacniający kości, a rukola wzbogaca całość witaminą C, beta-karotenem i lekko pikantnym aromatem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Przygotowanie takich tostów w domu daje pełną kontrolę nad składnikami, dzięki czemu można je zrobić w wersji zdrowszej i mniej kalorycznej, bez rezygnowania z przyjemności. Wystarczy kilka minut, aby na talerzu pojawiło się danie, które syci, rozpieszcza podniebienie i dostarcza składniki wspierające zarówno urodę, jak i dobre samopoczucie. Idealne na śniadanie, lekki lunch lub kolację w klimacie nadmorskiej kawiarni.Z czym jeść krewetki? Poznaj prosty przepis na tosty z krewetkami!

Tosty z krewetkami, parmezanem i rukolą:

Składniki:

  • 1 szklanka (ok. 100 g) krewetek,
  • ok. 20 g parmezanu,
  • 2 kromki chleba tostowego,
  • 1/2 garści rukoli,
  • natka pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • chili,
  • słodka papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli korzystasz z mrożonych krewetek, najpierw rozmroź je w zimnej wodzie. Gdy będą gotowe, możesz zacząć przygotowywać pozostałe składniki.
  2. Ser zetrzyj lub drobno pokrój.
  3. Masło rozgrzej i rozprowadź na patelni. Po chwili dodaj osuszone krewetki i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku słodką papryką i chilli. Smaż do odpowiedniej obróbki termicznej krewetek, czyli przez około 2-5 min (w zależności od wielkości). Co chwilę mieszaj i przewracaj krewetki na drugą stronę.
  4. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Kromki chleba tostowego podpiecz w tosterze lub na suchej patelni (na bardzo małym ogniu przez około 3-5 min na każdą stronę). 
  5. Na przygotowanych tostach rozłóż umytą i osuszoną rukolę, krewetki i ser.
Tosty z krewetkami, parmezanem i rukolą przepis
Rozłóż wszystkie składniki na tostach
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja