Jak jeść owoce morza? Kulinarny przewodnik

Owoce morza to popularne krewetki, małże, ośmiornice, homary i kalmary. Niektórzy zachwalają ich wyjątkowy smak, inni nie chcą nawet spróbować. Warto jednak przyjrzeć się bliżej owocom morza ze względu na zawarte w nich wartości odżywcze, witaminy i minerały.

Owoce morzaOwoce morza stanowią niskokaloryczne danie i bogate źródło witamin i składników mineralnych
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Owoce morza – charakterystyka

Owoce morza to nic innego, jak jadalne skorupiaki i mięczaki morskie, różnie przyrządzane lub spożywane na surowo. Są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich. W Polsce po raz pierwszy pojawiły się za panowania Augusta III. Po wojnie przestano je sprowadzać, wznowiono import dopiero w ostatnich latach. Najczęściej spożywane owoce morza to: homary, kraby, krewetki, langusty, małże (ostrygi, przegrzebki, omułki), ślimaki, kałamarnice i ośmiornice.

Owoce morza stanowią niskokaloryczne danie i bogate źródło witamin i składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i witamin z grupy B. Wśród minerałów zawartych w owocach morza można wskazać wapń, cynk, magnez, żelazo, fluor, selen i jod.

Owoce morza – właściwości prozdrowotne

Dzięki dużej zawartości witamin i składników mineralnych, owoce morza charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi. Między innymi, usprawniają proces gojenia się ran, wzmacniają nasze kości, czuwają nad prawidłową pracą układu nerwowego. Bogactwo w żelazo, selen i jod zapewnia ochronę przed anemią i zaburzeniami tarczycy oraz zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Witaminy z grupy B poprawią wygląd i kondycję włosów, skóry i paznokci oraz uchronią przed stanami depresyjnymi. Białko i tłuszcze nienasycone omega-3 obniżą poziom cholesterolu i uregulują ciśnienie. Ponadto, poprawią procesy myślowe i budowę naczyń krwionośnych.

Owoce morza – rodzaje

Wśród najpopularniejszych rodzajów owoców morza wyróżniamy:

Homar – podczas gotowania zmienia kolor na czerwony. Charakteryzuje się białym i chudym mięsem. Można go dusić, gotować, piec.

Krewetki – wyróżniamy szare, różowe i czerwone. Można jeść wyłącznie mięso z części ogonowej. Dostępne są krewetki ugotowane i zamrożone, obrane albo w skorupce, całe lub same ogony. Można je serwować na zimno i na gorąco.

Krab – dostępne są wyłącznie mrożone. Charakteryzują się delikatnym mięsem, białym w szczypcach i ciemnym w pancerzu.

Małże jadalne – mięso małży jest twarde i posiada intensywny smak. Możemy spotkać jedynie wędzone, marynowane i mrożone.

Mule – charakteryzują się gładkimi, cienkimi muszlami koloru fioletowoczarnego. Ich mięso jest białe o słodkawym smaku. W sklepach dostępne są w postaci konserwowanej, mrożonej lub świeżej, a także w muszlach lub obrane.

Ostrygi – w sprzedaży są żywe w zamkniętych muszlach. Cechuje je soczyste, kremowoszare mięso. Najlepiej smakują na surowo.

Przegrzebki (Muszle św. Jakuba) – w Polsce dostępne głównie w formie konserwowanej. Charakteryzują się kremowobiałym mięsem o charakterystycznym morskim aromacie.

Kalmary – charakteryzują się delikatnym słodko-morskim mięsem. Można je spotkać mrożone, całe lub pokrojone w pierścienie.

Ośmiornice – dostępne są oczyszczone lub duże pokrojone na kawałki, możemy je tez spotkać w mrożonkach mieszanek owoców morza. Charakteryzują się sprężystym mięsem.

Owoce morza – zastosowanie w kuchni

Większość z owoców morza można ugotować w wodzie lub na parze, usmażyć, poddusić lub podpiec. Owoce morza mogą stanowić składnik sałatek, zup, galaretek, i past. Kraby mogą być samodzielnym daniem lub można z nich przyrządzić np. suflet. Krewetki wzbogacą smak tradycyjnego omletu, naleśnika czy dania z makaronem. Stanowią dobre połączenie z sosem czekoladowym. Kalmary można faszerować ryżem, grzybami, kaparami lub smażoną cebulą.

Owoce morza mogą być zatem daniem głównym, dodatkiem do sałatek i zup, lub stanowić lekką przekąskę.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna