Jak jeść owoce morza? Kulinarny przewodnik
Owoce morza to popularne krewetki, małże, ośmiornice, homary i kalmary. Niektórzy zachwalają ich wyjątkowy smak, inni nie chcą nawet spróbować. Warto jednak przyjrzeć się bliżej owocom morza ze względu na zawarte w nich wartości odżywcze, witaminy i minerały.
Owoce morza – charakterystyka
Owoce morza to nic innego, jak jadalne skorupiaki i mięczaki morskie, różnie przyrządzane lub spożywane na surowo. Są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich. W Polsce po raz pierwszy pojawiły się za panowania Augusta III. Po wojnie przestano je sprowadzać, wznowiono import dopiero w ostatnich latach. Najczęściej spożywane owoce morza to: homary, kraby, krewetki, langusty, małże (ostrygi, przegrzebki, omułki), ślimaki, kałamarnice i ośmiornice.
Owoce morza stanowią niskokaloryczne danie i bogate źródło witamin i składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i witamin z grupy B. Wśród minerałów zawartych w owocach morza można wskazać wapń, cynk, magnez, żelazo, fluor, selen i jod.
Owoce morza – właściwości prozdrowotne
Dzięki dużej zawartości witamin i składników mineralnych, owoce morza charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi. Między innymi, usprawniają proces gojenia się ran, wzmacniają nasze kości, czuwają nad prawidłową pracą układu nerwowego. Bogactwo w żelazo, selen i jod zapewnia ochronę przed anemią i zaburzeniami tarczycy oraz zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych.
Ryby wędzone. Czy są zdrowe?
Witaminy z grupy B poprawią wygląd i kondycję włosów, skóry i paznokci oraz uchronią przed stanami depresyjnymi. Białko i tłuszcze nienasycone omega-3 obniżą poziom cholesterolu i uregulują ciśnienie. Ponadto, poprawią procesy myślowe i budowę naczyń krwionośnych.
Owoce morza – rodzaje
Wśród najpopularniejszych rodzajów owoców morza wyróżniamy:
Homar – podczas gotowania zmienia kolor na czerwony. Charakteryzuje się białym i chudym mięsem. Można go dusić, gotować, piec.
Krewetki – wyróżniamy szare, różowe i czerwone. Można jeść wyłącznie mięso z części ogonowej. Dostępne są krewetki ugotowane i zamrożone, obrane albo w skorupce, całe lub same ogony. Można je serwować na zimno i na gorąco.
Krab – dostępne są wyłącznie mrożone. Charakteryzują się delikatnym mięsem, białym w szczypcach i ciemnym w pancerzu.
Małże jadalne – mięso małży jest twarde i posiada intensywny smak. Możemy spotkać jedynie wędzone, marynowane i mrożone.
Mule – charakteryzują się gładkimi, cienkimi muszlami koloru fioletowoczarnego. Ich mięso jest białe o słodkawym smaku. W sklepach dostępne są w postaci konserwowanej, mrożonej lub świeżej, a także w muszlach lub obrane.
Ostrygi – w sprzedaży są żywe w zamkniętych muszlach. Cechuje je soczyste, kremowoszare mięso. Najlepiej smakują na surowo.
Przegrzebki (Muszle św. Jakuba) – w Polsce dostępne głównie w formie konserwowanej. Charakteryzują się kremowobiałym mięsem o charakterystycznym morskim aromacie.
Kalmary – charakteryzują się delikatnym słodko-morskim mięsem. Można je spotkać mrożone, całe lub pokrojone w pierścienie.
Ośmiornice – dostępne są oczyszczone lub duże pokrojone na kawałki, możemy je tez spotkać w mrożonkach mieszanek owoców morza. Charakteryzują się sprężystym mięsem.
Owoce morza – zastosowanie w kuchni
Większość z owoców morza można ugotować w wodzie lub na parze, usmażyć, poddusić lub podpiec. Owoce morza mogą stanowić składnik sałatek, zup, galaretek, i past. Kraby mogą być samodzielnym daniem lub można z nich przyrządzić np. suflet. Krewetki wzbogacą smak tradycyjnego omletu, naleśnika czy dania z makaronem. Stanowią dobre połączenie z sosem czekoladowym. Kalmary można faszerować ryżem, grzybami, kaparami lub smażoną cebulą.
Owoce morza mogą być zatem daniem głównym, dodatkiem do sałatek i zup, lub stanowić lekką przekąskę.