Jak jeść owoce morza? Kulinarny przewodnik

Owoce morza to popularne krewetki, małże, ośmiornice, homary i kalmary. Niektórzy zachwalają ich wyjątkowy smak, inni nie chcą nawet spróbować. Warto jednak przyjrzeć się bliżej owocom morza ze względu na zawarte w nich wartości odżywcze, witaminy i minerały.

Owoce morzaOwoce morza stanowią niskokaloryczne danie i bogate źródło witamin i składników mineralnych
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Owoce morza – charakterystyka

Owoce morza to nic innego, jak jadalne skorupiaki i mięczaki morskie, różnie przyrządzane lub spożywane na surowo. Są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich. W Polsce po raz pierwszy pojawiły się za panowania Augusta III. Po wojnie przestano je sprowadzać, wznowiono import dopiero w ostatnich latach. Najczęściej spożywane owoce morza to: homary, kraby, krewetki, langusty, małże (ostrygi, przegrzebki, omułki), ślimaki, kałamarnice i ośmiornice.

Owoce morza stanowią niskokaloryczne danie i bogate źródło witamin i składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i witamin z grupy B. Wśród minerałów zawartych w owocach morza można wskazać wapń, cynk, magnez, żelazo, fluor, selen i jod.

Owoce morza – właściwości prozdrowotne

Dzięki dużej zawartości witamin i składników mineralnych, owoce morza charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi. Między innymi, usprawniają proces gojenia się ran, wzmacniają nasze kości, czuwają nad prawidłową pracą układu nerwowego. Bogactwo w żelazo, selen i jod zapewnia ochronę przed anemią i zaburzeniami tarczycy oraz zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Witaminy z grupy B poprawią wygląd i kondycję włosów, skóry i paznokci oraz uchronią przed stanami depresyjnymi. Białko i tłuszcze nienasycone omega-3 obniżą poziom cholesterolu i uregulują ciśnienie. Ponadto, poprawią procesy myślowe i budowę naczyń krwionośnych.

Owoce morza – rodzaje

Wśród najpopularniejszych rodzajów owoców morza wyróżniamy:

Homar – podczas gotowania zmienia kolor na czerwony. Charakteryzuje się białym i chudym mięsem. Można go dusić, gotować, piec.

Krewetki – wyróżniamy szare, różowe i czerwone. Można jeść wyłącznie mięso z części ogonowej. Dostępne są krewetki ugotowane i zamrożone, obrane albo w skorupce, całe lub same ogony. Można je serwować na zimno i na gorąco.

Krab – dostępne są wyłącznie mrożone. Charakteryzują się delikatnym mięsem, białym w szczypcach i ciemnym w pancerzu.

Małże jadalne – mięso małży jest twarde i posiada intensywny smak. Możemy spotkać jedynie wędzone, marynowane i mrożone.

Mule – charakteryzują się gładkimi, cienkimi muszlami koloru fioletowoczarnego. Ich mięso jest białe o słodkawym smaku. W sklepach dostępne są w postaci konserwowanej, mrożonej lub świeżej, a także w muszlach lub obrane.

Ostrygi – w sprzedaży są żywe w zamkniętych muszlach. Cechuje je soczyste, kremowoszare mięso. Najlepiej smakują na surowo.

Przegrzebki (Muszle św. Jakuba) – w Polsce dostępne głównie w formie konserwowanej. Charakteryzują się kremowobiałym mięsem o charakterystycznym morskim aromacie.

Kalmary – charakteryzują się delikatnym słodko-morskim mięsem. Można je spotkać mrożone, całe lub pokrojone w pierścienie.

Ośmiornice – dostępne są oczyszczone lub duże pokrojone na kawałki, możemy je tez spotkać w mrożonkach mieszanek owoców morza. Charakteryzują się sprężystym mięsem.

Owoce morza – zastosowanie w kuchni

Większość z owoców morza można ugotować w wodzie lub na parze, usmażyć, poddusić lub podpiec. Owoce morza mogą stanowić składnik sałatek, zup, galaretek, i past. Kraby mogą być samodzielnym daniem lub można z nich przyrządzić np. suflet. Krewetki wzbogacą smak tradycyjnego omletu, naleśnika czy dania z makaronem. Stanowią dobre połączenie z sosem czekoladowym. Kalmary można faszerować ryżem, grzybami, kaparami lub smażoną cebulą.

Owoce morza mogą być zatem daniem głównym, dodatkiem do sałatek i zup, lub stanowić lekką przekąskę.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja