Jak jeść owoce morza? Kulinarny przewodnik

Owoce morza to popularne krewetki, małże, ośmiornice, homary i kalmary. Niektórzy zachwalają ich wyjątkowy smak, inni nie chcą nawet spróbować. Warto jednak przyjrzeć się bliżej owocom morza ze względu na zawarte w nich wartości odżywcze, witaminy i minerały.

Owoce morzaOwoce morza stanowią niskokaloryczne danie i bogate źródło witamin i składników mineralnych
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD
8

Owoce morza – charakterystyka

Owoce morza to nic innego, jak jadalne skorupiaki i mięczaki morskie, różnie przyrządzane lub spożywane na surowo. Są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich. W Polsce po raz pierwszy pojawiły się za panowania Augusta III. Po wojnie przestano je sprowadzać, wznowiono import dopiero w ostatnich latach. Najczęściej spożywane owoce morza to: homary, kraby, krewetki, langusty, małże (ostrygi, przegrzebki, omułki), ślimaki, kałamarnice i ośmiornice.

Owoce morza stanowią niskokaloryczne danie i bogate źródło witamin i składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i witamin z grupy B. Wśród minerałów zawartych w owocach morza można wskazać wapń, cynk, magnez, żelazo, fluor, selen i jod.

Owoce morza – właściwości prozdrowotne

Dzięki dużej zawartości witamin i składników mineralnych, owoce morza charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi. Między innymi, usprawniają proces gojenia się ran, wzmacniają nasze kości, czuwają nad prawidłową pracą układu nerwowego. Bogactwo w żelazo, selen i jod zapewnia ochronę przed anemią i zaburzeniami tarczycy oraz zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Witaminy z grupy B poprawią wygląd i kondycję włosów, skóry i paznokci oraz uchronią przed stanami depresyjnymi. Białko i tłuszcze nienasycone omega-3 obniżą poziom cholesterolu i uregulują ciśnienie. Ponadto, poprawią procesy myślowe i budowę naczyń krwionośnych.

Owoce morza – rodzaje

Wśród najpopularniejszych rodzajów owoców morza wyróżniamy:

Homar – podczas gotowania zmienia kolor na czerwony. Charakteryzuje się białym i chudym mięsem. Można go dusić, gotować, piec.

Krewetki – wyróżniamy szare, różowe i czerwone. Można jeść wyłącznie mięso z części ogonowej. Dostępne są krewetki ugotowane i zamrożone, obrane albo w skorupce, całe lub same ogony. Można je serwować na zimno i na gorąco.

Krab – dostępne są wyłącznie mrożone. Charakteryzują się delikatnym mięsem, białym w szczypcach i ciemnym w pancerzu.

Małże jadalne – mięso małży jest twarde i posiada intensywny smak. Możemy spotkać jedynie wędzone, marynowane i mrożone.

Mule – charakteryzują się gładkimi, cienkimi muszlami koloru fioletowoczarnego. Ich mięso jest białe o słodkawym smaku. W sklepach dostępne są w postaci konserwowanej, mrożonej lub świeżej, a także w muszlach lub obrane.

Ostrygi – w sprzedaży są żywe w zamkniętych muszlach. Cechuje je soczyste, kremowoszare mięso. Najlepiej smakują na surowo.

Przegrzebki (Muszle św. Jakuba) – w Polsce dostępne głównie w formie konserwowanej. Charakteryzują się kremowobiałym mięsem o charakterystycznym morskim aromacie.

Kalmary – charakteryzują się delikatnym słodko-morskim mięsem. Można je spotkać mrożone, całe lub pokrojone w pierścienie.

Ośmiornice – dostępne są oczyszczone lub duże pokrojone na kawałki, możemy je tez spotkać w mrożonkach mieszanek owoców morza. Charakteryzują się sprężystym mięsem.

Owoce morza – zastosowanie w kuchni

Większość z owoców morza można ugotować w wodzie lub na parze, usmażyć, poddusić lub podpiec. Owoce morza mogą stanowić składnik sałatek, zup, galaretek, i past. Kraby mogą być samodzielnym daniem lub można z nich przyrządzić np. suflet. Krewetki wzbogacą smak tradycyjnego omletu, naleśnika czy dania z makaronem. Stanowią dobre połączenie z sosem czekoladowym. Kalmary można faszerować ryżem, grzybami, kaparami lub smażoną cebulą.

Owoce morza mogą być zatem daniem głównym, dodatkiem do sałatek i zup, lub stanowić lekką przekąskę.

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu