Trwa ładowanie...

Krewetki na 5 sposobów. Smakują jak z najlepszej restauracji

Krewetki to owoce morza, które podbijają kubki smakowe ludzi na całym świecie. Jada się je na dania główne, w sałatkach, a także w formie przystawek na zimno lub ciepło. W Polsce najłatwiej kupić krewetki mrożone, które najczęściej były już poddane wstępnej obróbce termicznej. Można jednak spotkać krewetki świeże lub mrożone surowe. Bez względu na to, w jakiej formie krewetki kupimy, możemy przyrządzić je na kilka różnych sposobów.

Spaghetti z krewetkamiSpaghetti z krewetkamiŹródło: Adobe Stock, fot: JACEK CHABRASZEWSKI
d626yay
d626yay

Krewetkowe curry

Składniki:

  • 250 g mrożonych krewetek,
  • 300 ml passaty pomidorowej,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
  • 1 plasterek imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ cebuli,
  • 1 łyżka oleju,
  • ostra papryka w proszku,
  • kurkuma,
  • pieprz, sól, cukier.

Przygotowanie:

  1. Krewetki rozmrażamy, osuszamy je i odrywamy im ogonki. Imbir, czosnek i cebulę ścieramy na drobnej tarce. Paprykę kroimy w kostkę.
  2. Do garnka wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy ją solą, cukrem oraz pieprzem. Gotujemy przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Garnek powinien być przykryty, ale pokrywkę należy lekko uchylić. Następnie dolewamy mleko kokosowe. Garnek odkrywamy i zawartość gotujemy kolejne 15 minut, ale już bez przykrywki.
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy starte warzywa i pastę curry. Podsmażamy przez 3 minuty.
  4. Dorzucamy krewetki, doprawiamy solą i podsmażamy przez minutę. Dodajemy paprykę i pozostałe przyprawy. Smażymy przez kolejną 1 minutę.
  5. Na patelnię wlewamy sos. Całość razem zagotowujemy. Podajemy z ryżem.

Czy jedzenie ryb poprawia płodność i libido?

Krewetki z czosnkiem

Składniki:

  • 500 g krewetek,
  • 25 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¼ cytryny,
  • sól,
  • natka pietruszki.
d626yay

Przygotowanie:

  1. Krewetki oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy krewetki na tłuszczu. Dorzucamy posiekany drobno czosnek.
  3. Podsmażamy je przez ok. 5 minut, często mieszając.
  4. Krewetki zdejmujemy z ognia i dodajemy do nich sok z cytryny, sól i natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy.

Krewetki z pesto i makaronem

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 500 g obranych krewetek,
  • 55 g masła 250 g śmietanki 36 proc.,
  • 40 g tartego parmezanu,
  • 40 g zielonego pesto,
  • sól i pieprz do smaku.
d626yay

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy do niego śmietankę, doprawiamy pieprzem i gotujemy przez 7 minut.
  2. Do sosu dodajemy parmezan i mieszamy. Dodajemy pesto. Całość gotujemy przez ok. 5 minut. Ciągle mieszamy i sprawdzamy gęstość sosu, by była odpowiednia.
  3. Do sosu dorzucamy krewetki. Gotujemy do momentu, aż staną się różowe – ok. 5 minut. Makaron gotujemy al dente.
  4. Na talerze wykładamy makaron. Polewamy go krewetkowym sosem i podajemy.
Krewetki Adobe Stock
KrewetkiŹródło: Adobe Stock

Krewetki w kokosowej tempurze

Składniki:

  • 500 g krewetek z ogonkami,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 25 g mąki kukurydzianej,
  • 55 g wiórków kokosowych,
  • 1 jajko,
  • ½ szkl. zimnej wody gazowanej,
  • sól,
  • olej do smażenia.
d626yay

Przygotowanie:

  1. Krewetki myjemy i osuszamy. Doprawiamy je solą. Możemy dodać też inne ulubione przyprawy.
  2. W garnku rozgrzewamy olej tak, by dało się smażyć krewetki na głębokim tłuszczu.
  3. Obie mąki, jajko, wiórki kokosowe i wodę mieszamy ze sobą do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Krewetki przytrzymujemy za ogonek, zanurzamy je w cieście i wkładamy na gorący olej.
  4. Smażymy przez ok. 4-5 minut, by ciasto zrumieniło się.
  5. Krewetki najlepiej wyjmować łyżką cedzakową i odsączać je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sałatka z krewetkami i awokado

Składniki:

  • 3 awokado,
  • 150 g drobnych krewetek,
  • 1 cytryna,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz,
  • koperek.
d626yay

Przygotowanie:

  1. Awokado kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Wydrążamy miąższ tak, by nie uszkodzić łupin.
  2. Miąższ kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieje.
  3. Krewetki obgotowujemy przez ok. 3-5 minut, aż staną się różowe. W misce mieszamy krewetki z awokado, posiekanym koperkiem, pokrojonym w kostkę selerem naciowym i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  4. Sałatkę podajemy w łupinach awokado.

Krewetki to niepozorne stworzenia, które mogą zamienić się w rarytas. Nie potrzeba do tego ani dużej ilości czasu, ani ogromnej ilości składników. Tak naprawdę wystarczy chwila uwagi i chęci.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d626yay
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d626yay
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj