Krewetki na 5 sposobów. Smakują jak z najlepszej restauracji
Krewetki to owoce morza, które podbijają kubki smakowe ludzi na całym świecie. Jada się je na dania główne, w sałatkach, a także w formie przystawek na zimno lub ciepło. W Polsce najłatwiej kupić krewetki mrożone, które najczęściej były już poddane wstępnej obróbce termicznej. Można jednak spotkać krewetki świeże lub mrożone surowe. Bez względu na to, w jakiej formie krewetki kupimy, możemy przyrządzić je na kilka różnych sposobów.
Krewetkowe curry
Składniki:
- 250 g mrożonych krewetek,
- 300 ml passaty pomidorowej,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
- 1 plasterek imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ cebuli,
- 1 łyżka oleju,
- ostra papryka w proszku,
- kurkuma,
- pieprz, sól, cukier.
Przygotowanie:
- Krewetki rozmrażamy, osuszamy je i odrywamy im ogonki. Imbir, czosnek i cebulę ścieramy na drobnej tarce. Paprykę kroimy w kostkę.
- Do garnka wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy ją solą, cukrem oraz pieprzem. Gotujemy przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Garnek powinien być przykryty, ale pokrywkę należy lekko uchylić. Następnie dolewamy mleko kokosowe. Garnek odkrywamy i zawartość gotujemy kolejne 15 minut, ale już bez przykrywki.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy starte warzywa i pastę curry. Podsmażamy przez 3 minuty.
- Dorzucamy krewetki, doprawiamy solą i podsmażamy przez minutę. Dodajemy paprykę i pozostałe przyprawy. Smażymy przez kolejną 1 minutę.
- Na patelnię wlewamy sos. Całość razem zagotowujemy. Podajemy z ryżem.
Czy jedzenie ryb poprawia płodność i libido?
Krewetki z czosnkiem
Składniki:
- 500 g krewetek,
- 25 g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- ¼ cytryny,
- sól,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Krewetki oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy krewetki na tłuszczu. Dorzucamy posiekany drobno czosnek.
- Podsmażamy je przez ok. 5 minut, często mieszając.
- Krewetki zdejmujemy z ognia i dodajemy do nich sok z cytryny, sól i natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy.
Krewetki z pesto i makaronem
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti,
- 500 g obranych krewetek,
- 55 g masła 250 g śmietanki 36 proc.,
- 40 g tartego parmezanu,
- 40 g zielonego pesto,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy do niego śmietankę, doprawiamy pieprzem i gotujemy przez 7 minut.
- Do sosu dodajemy parmezan i mieszamy. Dodajemy pesto. Całość gotujemy przez ok. 5 minut. Ciągle mieszamy i sprawdzamy gęstość sosu, by była odpowiednia.
- Do sosu dorzucamy krewetki. Gotujemy do momentu, aż staną się różowe – ok. 5 minut. Makaron gotujemy al dente.
- Na talerze wykładamy makaron. Polewamy go krewetkowym sosem i podajemy.
Krewetki w kokosowej tempurze
Składniki:
- 500 g krewetek z ogonkami,
- 50 g mąki pszennej,
- 25 g mąki kukurydzianej,
- 55 g wiórków kokosowych,
- 1 jajko,
- ½ szkl. zimnej wody gazowanej,
- sól,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Krewetki myjemy i osuszamy. Doprawiamy je solą. Możemy dodać też inne ulubione przyprawy.
- W garnku rozgrzewamy olej tak, by dało się smażyć krewetki na głębokim tłuszczu.
- Obie mąki, jajko, wiórki kokosowe i wodę mieszamy ze sobą do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Krewetki przytrzymujemy za ogonek, zanurzamy je w cieście i wkładamy na gorący olej.
- Smażymy przez ok. 4-5 minut, by ciasto zrumieniło się.
- Krewetki najlepiej wyjmować łyżką cedzakową i odsączać je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Sałatka z krewetkami i awokado
Składniki:
- 3 awokado,
- 150 g drobnych krewetek,
- 1 cytryna,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz,
- koperek.
Przygotowanie:
- Awokado kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Wydrążamy miąższ tak, by nie uszkodzić łupin.
- Miąższ kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieje.
- Krewetki obgotowujemy przez ok. 3-5 minut, aż staną się różowe. W misce mieszamy krewetki z awokado, posiekanym koperkiem, pokrojonym w kostkę selerem naciowym i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
- Sałatkę podajemy w łupinach awokado.
Krewetki to niepozorne stworzenia, które mogą zamienić się w rarytas. Nie potrzeba do tego ani dużej ilości czasu, ani ogromnej ilości składników. Tak naprawdę wystarczy chwila uwagi i chęci.