Krewetki na 5 sposobów. Smakują jak z najlepszej restauracji

Krewetki to owoce morza, które podbijają kubki smakowe ludzi na całym świecie. Jada się je na dania główne, w sałatkach, a także w formie przystawek na zimno lub ciepło. W Polsce najłatwiej kupić krewetki mrożone, które najczęściej były już poddane wstępnej obróbce termicznej. Można jednak spotkać krewetki świeże lub mrożone surowe. Bez względu na to, w jakiej formie krewetki kupimy, możemy przyrządzić je na kilka różnych sposobów.

Spaghetti z krewetkamiSpaghetti z krewetkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JACEK CHABRASZEWSKI

Krewetkowe curry

Składniki:

  • 250 g mrożonych krewetek,
  • 300 ml passaty pomidorowej,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
  • 1 plasterek imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ cebuli,
  • 1 łyżka oleju,
  • ostra papryka w proszku,
  • kurkuma,
  • pieprz, sól, cukier.

Przygotowanie:

  1. Krewetki rozmrażamy, osuszamy je i odrywamy im ogonki. Imbir, czosnek i cebulę ścieramy na drobnej tarce. Paprykę kroimy w kostkę.
  2. Do garnka wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy ją solą, cukrem oraz pieprzem. Gotujemy przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Garnek powinien być przykryty, ale pokrywkę należy lekko uchylić. Następnie dolewamy mleko kokosowe. Garnek odkrywamy i zawartość gotujemy kolejne 15 minut, ale już bez przykrywki.
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy starte warzywa i pastę curry. Podsmażamy przez 3 minuty.
  4. Dorzucamy krewetki, doprawiamy solą i podsmażamy przez minutę. Dodajemy paprykę i pozostałe przyprawy. Smażymy przez kolejną 1 minutę.
  5. Na patelnię wlewamy sos. Całość razem zagotowujemy. Podajemy z ryżem.

Czy jedzenie ryb poprawia płodność i libido?

Krewetki z czosnkiem

Składniki:

  • 500 g krewetek,
  • 25 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¼ cytryny,
  • sól,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Krewetki oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy krewetki na tłuszczu. Dorzucamy posiekany drobno czosnek.
  3. Podsmażamy je przez ok. 5 minut, często mieszając.
  4. Krewetki zdejmujemy z ognia i dodajemy do nich sok z cytryny, sól i natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy.

Krewetki z pesto i makaronem

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 500 g obranych krewetek,
  • 55 g masła 250 g śmietanki 36 proc.,
  • 40 g tartego parmezanu,
  • 40 g zielonego pesto,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy do niego śmietankę, doprawiamy pieprzem i gotujemy przez 7 minut.
  2. Do sosu dodajemy parmezan i mieszamy. Dodajemy pesto. Całość gotujemy przez ok. 5 minut. Ciągle mieszamy i sprawdzamy gęstość sosu, by była odpowiednia.
  3. Do sosu dorzucamy krewetki. Gotujemy do momentu, aż staną się różowe – ok. 5 minut. Makaron gotujemy al dente.
  4. Na talerze wykładamy makaron. Polewamy go krewetkowym sosem i podajemy.
Krewetki
Krewetki © Adobe Stock

Krewetki w kokosowej tempurze

Składniki:

  • 500 g krewetek z ogonkami,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 25 g mąki kukurydzianej,
  • 55 g wiórków kokosowych,
  • 1 jajko,
  • ½ szkl. zimnej wody gazowanej,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Krewetki myjemy i osuszamy. Doprawiamy je solą. Możemy dodać też inne ulubione przyprawy.
  2. W garnku rozgrzewamy olej tak, by dało się smażyć krewetki na głębokim tłuszczu.
  3. Obie mąki, jajko, wiórki kokosowe i wodę mieszamy ze sobą do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Krewetki przytrzymujemy za ogonek, zanurzamy je w cieście i wkładamy na gorący olej.
  4. Smażymy przez ok. 4-5 minut, by ciasto zrumieniło się.
  5. Krewetki najlepiej wyjmować łyżką cedzakową i odsączać je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sałatka z krewetkami i awokado

Składniki:

  • 3 awokado,
  • 150 g drobnych krewetek,
  • 1 cytryna,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz,
  • koperek.

Przygotowanie:

  1. Awokado kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Wydrążamy miąższ tak, by nie uszkodzić łupin.
  2. Miąższ kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieje.
  3. Krewetki obgotowujemy przez ok. 3-5 minut, aż staną się różowe. W misce mieszamy krewetki z awokado, posiekanym koperkiem, pokrojonym w kostkę selerem naciowym i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  4. Sałatkę podajemy w łupinach awokado.

Krewetki to niepozorne stworzenia, które mogą zamienić się w rarytas. Nie potrzeba do tego ani dużej ilości czasu, ani ogromnej ilości składników. Tak naprawdę wystarczy chwila uwagi i chęci.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód