Postnie, a luksusowo
Krewetki, podobnie jak inne owoce morza, mają swoich wielkich fanów, choć są i tacy, którzy za nimi nie przepadają. Czas postu to moment, by się do krewetek przekonać, szczególnie, że możemy przyrządzić je na wiele sposobów.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Krewetki smażone
Smażąc krewetki uważajmy, by ich nie przesmażyć. Stają się wtedy lekko twarde i gumowate. Najlepiej, jeśli smażymy je maksymalnie trzy minuty. Na nasze danie potrzebujemy: kilkanaście obranych krewetek, czosnek, papryczkę chili, świeży imbir, sos sojowy, natkę pietruszki, oliwę i pieprz. Czosnek, chili i imbir siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa, wrzucamy krewetki, dodajemy sos sojowy, posiekaną natkę i pieprz. Smażymy bardzo krótko i podajemy z ryżem.
Szaszłyki z krewetek
Świeże krewetki możemy wykorzystać do przygotowania bardzo ciekawych szaszłyków. Składniki: kilka krewetek, seler naciowy, pomidorki koktajlowe, sól i pieprz. Krewetki obieramy i czyścimy. Seler kroimy w kostkę, pomidorki na połowy. Krewetki doprawiamy solą i pieprzem, nabijamy wraz z selerem i pomidorami na bambusowe patyczki. Szaszłyki grillujemy lub smażymy na suchej patelni.
Koktajl z krewetek
Małe krewetki koktajlowe noszą swoją nazwę nie bez przyczyny, bo możemy je wykorzystać przede wszystkim w takich daniach. Najczęściej kupujemy je już ugotowane, więc wystarczy tylko wrzucić je na kilka chwil do wrzątku i odcedzić. Potrzebujemy: szklankę małych krewetek, szklankę ugotowanego ryżu, cebulę, czosnek, keczup, majonez, szczypiorek, pieprz. W misce mieszamy ze sobą krewetki, ryż, posiekaną cebulę, czosnek i szczypiorek. Z majonezu, keczupu i pieprzu robimy sos, który dodajemy do krewetek. Mieszamy i schładzamy w lodówce.
Krewetki z imbirem
Do krewetek pasuje bardzo wiele przypraw, ale nie należy z nimi przesadzać, żeby nie stłumiły smaku owoców morza. Suszony imbir jest świetnym dodatkiem. Potrzebujemy: kilka dużych krewetek tygrysich, suszony imbir, oliwę, sól i pieprz. Oczyszczone i obrane krewetki wkładamy do miski, dodajemy oliwę, imbir i pieprz. Wszystko mieszamy, krewetki układamy na blasze i pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku dwie minuty z każdej strony.
Krewetki panierowane
Smażone, panierowane krewetki to idealna propozycja na szybką i wyjątkowo smaczną przekąskę lub danie na przyjęcie. Składniki: kilka dużych krewetek, mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, ostra papryka w proszku. Krewetki doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Obtaczamy je w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia. Podajemy z sosem majonezowym.