Te przekąski będą hitem wakacyjnych imprez! Przepisy prosto od Masterchefa

Wakacje i panująca aura sprzyjają spotkaniom w gronie przyjaciół i rodziny. Choć ten czas kojarzy się głównie z grillowaniem na świeżym powietrzu to upały nie zachęcają do spędzania długich godzin nad rusztem, a tym bardziej w kuchni. Co podać na letnim stole? Sprawdź, przepisy na pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu dania, które możesz zaserwować na letniej imprezie w ogrodzie lub po prostu – w swoim salonie!

Ziemniaki hasselback Ziemniaki hasselback
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Latawiec
oprac.  KGD

Szukasz pomysłu na łatwe, a jednocześnie efektowne i pyszne dania na letnią imprezę? Ich przygotowanie nie musi oznaczać długich i żmudnych godzin spędzonych w kuchni. Zainspiruj się przepisami Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu Masterchef Polska i eksperta marki Instant Pot. Dania nawiązują do kuchni całego świata, świetnie sprawdzą się nie tylko na wakacyjnej imprezie. Zabierz swoich gości w kulinarną podróż!

Ziemniaki hasselback, czyli przysmak rodem ze Szwecji

Ziemniaki hasselback świetnie sprawdzą się jako danie samo w sobie, ale możesz też zaserwować je w towarzystwie sałatki czy mięsa z grilla. Do ich przyrządzenia będziesz potrzebować kilka obranych ziemniaków, chyba że kupisz te młode, z ładną i cienką skórką, które wystarczy tylko dokładnie wyszorować. Następnie rozpocznij nacinanie w plasterki, ale nie przekrajaj ich do końca – jeśli umieścisz ziemniaka pomiędzy dwoma pałeczkami lub ołówkami, nóż nie będzie dochodził do deski czy blatu. Tak przygotowane wystarczy przełożyć ziołowym lub czosnkowym masłem i… upiec!

W piekarniku spędzą minimum godzinę, ale jeśli masz w domu frytkownicę powietrzną koniecznie ją wykorzystaj. W takim urządzeniu piecz je najpierw przez 20 minut w 180 stopniach, a następnie przez ok. 10 minut w 190. W trakcie zmiany temperatury dobrze jest wyjąć ziemniaki i ponownie posmarować je masłem oraz posypać drobno posiekaną pietruszką, co zapewni im niesamowitą chrupkość i intensywny aromat.

Prosto z grilla. Kuchnia egzotyczna

Krewetki po meksykańsku dla miłośników pikantnych smaków

Krewetki w aromatycznych przyprawach, idealnie upieczone, podane w towarzystwie świeżych ziół, skropione limonką to coś czego nie może zabraknąć na letnim ucztowaniu. Po dokładnym oczyszczeniu, osusz je papierowym ręcznikiem. Następnie zamarynuj w oliwie i w ostrym, wyrazistym pieprzu kajeńskim, który nada im charakteru. Możesz delikatnie oprószyć je solą morską. Odstaw na kilka chwil do lodówki, a następnie nabij na długie wykałaczki.

Tak przygotowane krewetki możesz zgrillować, przygotować na parze lub upiec w urządzeniu z funkcją air fry, które sprawi, że będą bardzo chrupiące, a przygotowanie ich zajmie Ci maksymalnie 15 minut. Będą świetnie smakować w towarzystwie letniej sałaty z ananasem, arbuzem, kolendrą, skropionej oliwą i cytryną lub jako szybka przekąska, zjedzona bez brudzenia rąk podczas przechadzki po ogrodzie. Pyszne!

Sajgonki – smak Azji na polskim stole

Myślisz, że przygotowanie sajgonek jest skomplikowane i czasochłonne? Nic bardziej mylnego! Obiecuję, że zajmie ci to maksymalnie godzinę, a ich smakiem zachwycisz nawet najbardziej wybrednych gości. Najpierw przygotuj farsz – pokrój warzywa, np. cebulę, czosnek, marchewkę, grzyby i podsmaż je krótko na oliwie razem z mięsem mielonym. Dopraw solą i pieprzem, dodaj trochę sosu sojowego i odstaw do ostygnięcia. Następnie zabierz się za przygotowanie papieru ryżowego, w który zawiniesz farsz. Namocz go w wodzie, aż odpowiednio zmięknie i zawiń farsz w kształt dobrze znanego krokieta.

Tomasz Strzelczyk
Tomasz Strzelczyk © Materiały prasowe

Tak przygotowane sajgonki możesz usmażyć na głębokim tłuszczu lub upiec we frytkownicy beztłuszczowej – będzie to zdrowsza wersja sajgonek, którą docenią nie tylko osoby, dbające o linię. Sajgonki zaserwuj w towarzystwie sosu sojowego, słodkiego sosu chilli lub dipu na bazie jogurtu i czosnku. Spodziewałeś się, że to takie proste?

Chipsy z warzyw – zdrowie, pyszne i ekspresowe w przygotowaniu!

Nie ma imprezy bez chipsów! Ale – nie idź na łatwiznę i nie kupuj gotowych opcji, w których składzie znajdziesz mnóstwo konserwantów i niezdrowych dodatków. Warzywne chipsy przygotujesz w dosłownie kilkanaście minut w zaciszu domowym. Pokrój w cienkie plasterki marchewkę, cukinię, bataty i ziemniaki, posyp je przyprawami jak ostra papryka, sól morska, oregano i skrop delikatnie oliwą. Podpiecz je przez kilka minut, a przed końcem pieczenia, dla podkręcenia smaku posyp tartym parmezanem i upiecz do momentu aż będą chrupiące. Proste, pyszne i domowe!

Jak widzisz – letnia impreza to nie tylko grillowanie. Potrawy i przekąski na tzw. garden party nie muszą oznaczać pysznej, jednak ociekającej tłuszczem kiełbaski czy karkówki z grilla.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany