Krewetki, langustynki, homary - czym się różnią, jak je przygotować w domu?

Owoce morza to nadal dla wielu z nas czarna magia. Bez trudu dostaniemy dziś w sklepach wiele odmian krewetek, langustynki, langusty czy homary. To jednak dość drogie produkty, więc warto wiedzieć, jak je przyrządzić, by nie stracić ich charakterystycznego smaku.

Owoce morzaUgotowane krewetki możemy podać na różne sposoby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©OlesyaSH - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Krewetki

Zacznijmy od krewetek. Te morskie skorupiaki to jedno z najlepszych źródeł białka, jakie może się znaleźć na naszych talerzach. Ich wielkość zależy od gatunku. Najmniejsze są krewetki koktajlowe, które pochodzą nie tylko z tropików, ale i z Morza Bałtyckiego, o czym mało kto wie. Niestety dla nas, Polaków, krewetka potrzebuje bardziej słonych wód, niż te, które mamy na naszym wybrzeżu, więc łowi się je głównie w okolicach Danii, gdzie wpływają wody z Morza Północnego.

Krewetki większych rozmiarów pochodzą z mórz południowych. Najbardziej szlachetne są krewetki tygrysie, pochodzące z Azji. Sposobów na ich wykorzystanie w kuchni jest wiele. Można je gotować, piec, dodawać do makaronów i potraw z ryżem, można robić z nich szaszłyki i smażyć w panierce. Najlepsze są, oczywiście, krewetki świeże. Wystarczy je poddać wysokiej temperaturze przez chwilę i są gotowe. W sklepach częściej jednak spotkamy skorupiaki wstępnie obgotowane zaraz po złowieniu - poznamy je po tym, że w przeciwieństwie do świeżych, które są szare, te obgotowane mają kolor różowy. Aby nie były suche, ich obróbka nie powinna trwać dłużej niż minutę.

Ugotowane krewetki możemy podać na różne sposoby. Koktajlowe smakują wybornie z sosem majonezowym lub ziołowym. Krewetki tygrysie najlepiej smakują na gorąco, na przykład w ryżowej paelii lub z makaronem. Pamiętajmy o tym, że smak znajduje się również w skorupkach. Nie warto ich wyrzucać, można przesmażyć je na maśle, przełożyć do słoika i wykorzystywać później w innych potrawach.

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Langustynki

Większe od krewetek są langustynki, które mają mięso nie tylko w odwłoku, ale i w szczypcach. Langustynki są najlepsze po usmażeniu lub upieczeniu na grillu. Te skorupiaki, w porównaniu z krewetkami są bardziej słodkie i mięsiste. Są także znakomitą ozdobą talerza z owocami morza.

Langusty i homary

A teraz czas na najbardziej szlachetne skorupiaki, czyli langusty i homary. Langusty i homary gotuje się zawsze w całości (często wrzucając do wrzątku jeszcze żywe). Inaczej mięso będzie suche. Po ugotowaniu można rozłupać skorupę, wybrać mięso i odpowiednio je podać, lub po prostu przeciąć skorupiaka na pół i zaserwować go od razu.

Homar i langusta świetnie uzupełniają się z majonezem i ziołami, takimi jak estragon, natka pietruszki czy kolendra. Czerwone chili również świetnie pasuje do tego mięsa. Do jedzenia nadają się kawałki z odwłoka, ze szczypiec i odnóży. Warto więc wcześniej zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzie, które pozwolą nam to mięso wyjąć. To ważne, bo homary, szczególnie świeże, są dość drogie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀