Odkryj tajskie smaki. Pikantna owocowa sałatka Darii Ładochy

Sałatka owocowa kojarzy nam się z deserem. Zazwyczaj przygotowujemy ją w wersji na słodko. Jednak Daria Ładocha proponuje sałatkę owocową na ostro z dodatkiem chili i suszonych krewetek. Macie odwagę spróbować?

Odkryj tajskie smaki. Pikantna owocowa sałatka Darii ŁadochyOdkryj tajskie smaki. Pikantna owocowa sałatka Darii Ładochy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 papryczki chili
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 czerwone jabłko, pokrojone w kostkę o długości boku około 3cm
  • 1 szklanka czarnych winogron
  • ½ zielonego jabłka, pokrojonego w kostkę o długości boku około 3cm
  • 100 g ananasa, pokrojonego w kostkę
  • 10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka suszonych krewetek, namoczonych w wodzie
  • kilka liści świeżej mięty

Przepis

  • Chili utrzyj w moździerzu na gładką masę.
  • Dodaj suszone krewetki, a następnie sok z limonki, cukier i sos rybny.
  • Wszystkie owoce ułóż na półmisku i polej przygotowanym sosem. Udekoruj liśćmi świeżej mięty.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja