Omlet z samych białek z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
Do wielu przepisów potrzebne są same żółtka. Co w takiej sytuacji zrobić z białkami jaj? Omlet! To doskonała propozycja na szybki i zdrowy posiłek. Omlet białkowy jest puszysty i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Omlety:
- 6 białek (około 180g)
- sól
Dodatkowo:
- 10 pomidorków koktajlowych (po 5 sztuk na omlet)
- krewetki według uznania (już gotowe)
- koperek, natka pietruszki
- odrobina masła do smażenia
Przepis
- Białka z solą ubić na sztywną pianę. Połowę piany wyłożyć na rozgrzaną patelnię natłuszczoną niewielką ilością masła. Na wierzchu ułożyć krewetki oraz połówki pomidorków. Omlet smażyć z obu stron na małym ogniu.
- W taki sam sposób usmażyć drugi omlet. Placki podawać posypane posiekaną zieleniną. Można je również doprawić pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl