Justyna Żyła pokazuje, co ugotowała na obiad. Co tym razem upichciła celebrytka?

Była żona znanego skoczka lubi dzielić się z fanami kulinarnymi inspiracjami i przepisami na pyszne i proste dania. Tym razem padło na krewetki.

Justyna ŻyłaJustyna Żyła
Źródło zdjęć: © Instagram.com

W kuchni czuje się jak ryba wodzie

Choć większości Polaków Justyna Żyła znana jest jako była żona polskiego skoczka Piotra Żyły, nie każdy ma świadomość, że jest ona też utalentowaną kucharką. Kilka lat temu Justyna uruchomiła własny kanał w serwisie YouTube – "UwaŻyła", na którym możecie znaleźć ulubione potrawy celebrytki. W jednym z wywiadów dla WP Kuchnia, Żyła opisuje początek swojej przygody z gotowaniem. – Gotuję, odkąd tylko pamiętam. Rodzice byli zawsze bardzo zajęci pracą, więc z siostrą musiałyśmy szybko stać się samodzielne, także w kuchni. Im byłam starsza, tym więcej pomagałam mamie i złapałam bakcyla. Poza tym w mojej rodzinie wszyscy dobrze gotują, chyba odziedziczyłam to w genach – śmieje się celebrytka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak serwować krewetki?

"Krewetki z mnóstwem pysznych dodatków"

Żyła często wrzuca na media społecznościowe przepisy na różne dania - zarówno te regionalne, jak i nieco bardziej egzotyczne. Tym razem podzieliła się ona zdjęciami dania z krewetek, które przygotowała na rodzinny obiad. "Środa …mały piątek. Na obiadek krewetki z mnóstwem pysznych dodatków. Słodko-ostro" – pisze celebrytka. Zainspirowani kulinarnymi eksperymentami Justyny Żyły, mamy dla was własny przepis na pyszne krewetki.

Nasz przepis na krewetki w ostrym sosie pomidorowym z bazylią

Składniki:

  • 400 g krewetek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g posiekanych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sok z 1/2 limonki
  • 4 suszone pomidory
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek na cienkie plasterki.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć na nią czosnek i cebulę. Smaż do momentu, kiedy cebula będzie zeszklona.
  3. Na patelnię wrzuć oczyszczone i umyte krewetki i smaż około pięciu minut (mrożone krewetki smażymy nieco krócej).
  4. Dodaj pomidory, chili, sok z limonki i wino. Duś kolejne pięć.
  5. Następnie dodaj masło, posiekane suszone pomidory i porwane listki bazylii. Dopraw solą. Danie można podawać ze świeżą bagietką.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny