Justyna Żyła pokazuje, co ugotowała na obiad. Co tym razem upichciła celebrytka?
Była żona znanego skoczka lubi dzielić się z fanami kulinarnymi inspiracjami i przepisami na pyszne i proste dania. Tym razem padło na krewetki.
W kuchni czuje się jak ryba wodzie
Choć większości Polaków Justyna Żyła znana jest jako była żona polskiego skoczka Piotra Żyły, nie każdy ma świadomość, że jest ona też utalentowaną kucharką. Kilka lat temu Justyna uruchomiła własny kanał w serwisie YouTube – "UwaŻyła", na którym możecie znaleźć ulubione potrawy celebrytki. W jednym z wywiadów dla WP Kuchnia, Żyła opisuje początek swojej przygody z gotowaniem. – Gotuję, odkąd tylko pamiętam. Rodzice byli zawsze bardzo zajęci pracą, więc z siostrą musiałyśmy szybko stać się samodzielne, także w kuchni. Im byłam starsza, tym więcej pomagałam mamie i złapałam bakcyla. Poza tym w mojej rodzinie wszyscy dobrze gotują, chyba odziedziczyłam to w genach – śmieje się celebrytka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak serwować krewetki?
"Krewetki z mnóstwem pysznych dodatków"
Żyła często wrzuca na media społecznościowe przepisy na różne dania - zarówno te regionalne, jak i nieco bardziej egzotyczne. Tym razem podzieliła się ona zdjęciami dania z krewetek, które przygotowała na rodzinny obiad. "Środa …mały piątek. Na obiadek krewetki z mnóstwem pysznych dodatków. Słodko-ostro" – pisze celebrytka. Zainspirowani kulinarnymi eksperymentami Justyny Żyły, mamy dla was własny przepis na pyszne krewetki.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Nasz przepis na krewetki w ostrym sosie pomidorowym z bazylią
Składniki:
- 400 g krewetek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g posiekanych pomidorów
- kilka listków świeżej bazylii
- sok z 1/2 limonki
- 4 suszone pomidory
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- 1 posiekana papryczka chili
- 3 łyżki oliwy
- sól
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek na cienkie plasterki.
- Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć na nią czosnek i cebulę. Smaż do momentu, kiedy cebula będzie zeszklona.
- Na patelnię wrzuć oczyszczone i umyte krewetki i smaż około pięciu minut (mrożone krewetki smażymy nieco krócej).
- Dodaj pomidory, chili, sok z limonki i wino. Duś kolejne pięć.
- Następnie dodaj masło, posiekane suszone pomidory i porwane listki bazylii. Dopraw solą. Danie można podawać ze świeżą bagietką.