Kotleciki na raz. Tanie, szybkie, proste

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Posmakują całej rodzinie

Obraz
© 123RF

Kotlety to klasyka polskiej kuchni - mielone, schabowe, burgery… Ale kotlety wcale nie muszą być z mięsa, a nawet jeśli, to mogą znacznie różnić się od tych, które zwykle jadamy. Oto kilka pomysłów na smaczne kotleciki z tego, co akurat znajdziemy w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Kotleciki z jajek

Obraz
© 123RF

Kotlety z jajek są bardzo łatwe do przygotowania. Ugotowane na twardo jajka siekamy bardzo drobno, dodajemy do nich posiekaną zieloną pietruszkę i posiekany szczypiorek. Masę mieszamy, dorzucamy kilka łyżek bułki tartej i lekko ubite białko z dwóch jajek. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na maśle kilka minut z każdej strony. Idealnie smakują z kaszą i surówkami.

/ 7Kotlety ze szpinaku

Obraz
© 123RF

Szpinak jest wyjątkowo zdrowym warzywem i warto jeść go pod różnymi postaciami. Do przygotowania kotletów potrzebne nam będą: ugotowany i lekko osolony szpinak, ugotowana do miękkości kasza gryczana, jajko, kilka łyżek płatków owsianych, pokruszona na małe kawałeczki feta, sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Szpinak siekamy bardzo drobno, dodajemy płatki owsiane, kaszę gryczaną, fetę i przyprawy. Białko z jajka ubijamy na sztywno. Masę szpinakową mieszamy z żółtkiem i delikatnie dokładamy ubitą pianę. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką masę i smażymy trzy minuty z każdej strony. Podajemy ze śmietaną.

/ 7Kotlety ziemniaczane

Obraz
© 123RF

Pozostałe z obiadu ziemniaki możemy wykorzystać do zrobienia smacznych kotletów. Ziemniaki ugniatamy z kilkoma łyżkami roztopionego masła. Dodajemy posiekany koperek, jedno jajko, sól i pieprz. Masę mieszamy i schładzamy w lodówce kilkanaście minut. Mokrymi rękoma formujemy podłużne, płaskie kotlety, obtaczamy je w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych i smażymy na oleju kilka minut z każdej strony. Do kotletów ziemniaczanych idealnie pasuje sos grzybowy.

/ 7Schabowy z mortadeli

Obraz
© 123RF

Dziś trudno uwierzyć, że w sklepie nie ma mięsa, jednak kiedyś była to codzienna rzeczywistość. Sprytne gospodynie stworzyły wówczas przepis na schabowego, bez schabu... Kotlety z mortadeli były bardzo popularnym daniem nie tylko w domach, ale również w barach mlecznych czy tańszych restauracjach. PRL-owska mortadela była kiepskiej jakości, sam kotlet tym samym nie był wybornym daniem. Dziś, kiedy możemy kupić naprawdę wysokiej jakości wędliny, można jednak do tego przepisu wrócić.

Dobrą mortadelę kroimy na plastry grubości około 1-2 centymetrów, posypujemy pieprzem i suszonym tymiankiem, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy je bardzo krótko na rozgrzanym maśle lub smalcu i podajemy z surówkami i tłuczonymi ziemniakami.

/ 7Kotlety z kalafiora

Obraz
© 123RF

Ugotowany kalafior to także znakomity składnik kotletów. Białe różyczki miksujemy z solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy jedno jajko, a jeśli masa jest zbyt rzadka – otręby pszenne. Masę schładzamy. Uformowane kotlety obtaczamy w maślance, a potem w otrębach. Smażymy na maśle, aż na wierzchu zrobi się chrupiąca skórka.

/ 7Pulpety z soczewicy

Obraz
© 123RF

Warzywa strączkowe nadają się idealnie do robienia kotletów, czy pulpetów. Soczewicę moczymy, gotujemy do miękkości i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jedno jajko, kilka łyżek mąki ziemniaczanej, posiekany pęczek kolendry, posiekaną i podsmażoną na maśle cebulę, posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, kmin rzymski i ostrą paprykę w proszku. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i smażymy je z każdej strony na oliwie. W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i łodygę selera naciowego. Dokładamy pomidory z puszki bez skórki, trochę wody, solimy do smaku i gotujemy kilka minut. Wrzucamy do sosu podsmażone pulpety i podgotowujemy. Podajemy z makaronem.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce