Kotleciki na raz. Tanie, szybkie, proste

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Posmakują całej rodzinie

Obraz
© 123RF

Kotlety to klasyka polskiej kuchni - mielone, schabowe, burgery… Ale kotlety wcale nie muszą być z mięsa, a nawet jeśli, to mogą znacznie różnić się od tych, które zwykle jadamy. Oto kilka pomysłów na smaczne kotleciki z tego, co akurat znajdziemy w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Kotleciki z jajek

Obraz
© 123RF

Kotlety z jajek są bardzo łatwe do przygotowania. Ugotowane na twardo jajka siekamy bardzo drobno, dodajemy do nich posiekaną zieloną pietruszkę i posiekany szczypiorek. Masę mieszamy, dorzucamy kilka łyżek bułki tartej i lekko ubite białko z dwóch jajek. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na maśle kilka minut z każdej strony. Idealnie smakują z kaszą i surówkami.

/ 7Kotlety ze szpinaku

Obraz
© 123RF

Szpinak jest wyjątkowo zdrowym warzywem i warto jeść go pod różnymi postaciami. Do przygotowania kotletów potrzebne nam będą: ugotowany i lekko osolony szpinak, ugotowana do miękkości kasza gryczana, jajko, kilka łyżek płatków owsianych, pokruszona na małe kawałeczki feta, sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Szpinak siekamy bardzo drobno, dodajemy płatki owsiane, kaszę gryczaną, fetę i przyprawy. Białko z jajka ubijamy na sztywno. Masę szpinakową mieszamy z żółtkiem i delikatnie dokładamy ubitą pianę. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką masę i smażymy trzy minuty z każdej strony. Podajemy ze śmietaną.

/ 7Kotlety ziemniaczane

Obraz
© 123RF

Pozostałe z obiadu ziemniaki możemy wykorzystać do zrobienia smacznych kotletów. Ziemniaki ugniatamy z kilkoma łyżkami roztopionego masła. Dodajemy posiekany koperek, jedno jajko, sól i pieprz. Masę mieszamy i schładzamy w lodówce kilkanaście minut. Mokrymi rękoma formujemy podłużne, płaskie kotlety, obtaczamy je w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych i smażymy na oleju kilka minut z każdej strony. Do kotletów ziemniaczanych idealnie pasuje sos grzybowy.

/ 7Schabowy z mortadeli

Obraz
© 123RF

Dziś trudno uwierzyć, że w sklepie nie ma mięsa, jednak kiedyś była to codzienna rzeczywistość. Sprytne gospodynie stworzyły wówczas przepis na schabowego, bez schabu... Kotlety z mortadeli były bardzo popularnym daniem nie tylko w domach, ale również w barach mlecznych czy tańszych restauracjach. PRL-owska mortadela była kiepskiej jakości, sam kotlet tym samym nie był wybornym daniem. Dziś, kiedy możemy kupić naprawdę wysokiej jakości wędliny, można jednak do tego przepisu wrócić.

Dobrą mortadelę kroimy na plastry grubości około 1-2 centymetrów, posypujemy pieprzem i suszonym tymiankiem, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy je bardzo krótko na rozgrzanym maśle lub smalcu i podajemy z surówkami i tłuczonymi ziemniakami.

/ 7Kotlety z kalafiora

Obraz
© 123RF

Ugotowany kalafior to także znakomity składnik kotletów. Białe różyczki miksujemy z solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy jedno jajko, a jeśli masa jest zbyt rzadka – otręby pszenne. Masę schładzamy. Uformowane kotlety obtaczamy w maślance, a potem w otrębach. Smażymy na maśle, aż na wierzchu zrobi się chrupiąca skórka.

/ 7Pulpety z soczewicy

Obraz
© 123RF

Warzywa strączkowe nadają się idealnie do robienia kotletów, czy pulpetów. Soczewicę moczymy, gotujemy do miękkości i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jedno jajko, kilka łyżek mąki ziemniaczanej, posiekany pęczek kolendry, posiekaną i podsmażoną na maśle cebulę, posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, kmin rzymski i ostrą paprykę w proszku. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i smażymy je z każdej strony na oliwie. W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i łodygę selera naciowego. Dokładamy pomidory z puszki bez skórki, trochę wody, solimy do smaku i gotujemy kilka minut. Wrzucamy do sosu podsmażone pulpety i podgotowujemy. Podajemy z makaronem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości