Pikantne burritos
- 400 g polędwicy wołowej (lub rostbef)
- paczka placków tortilla
- 4 cebule
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka sproszkowanych ziaren kolendry
- 1 łyżka kuminu
- 1 pęczek natki kolendry
- 2 sztuki papryczki chilli lub jalapeno
- 50 g rodzynków
- sproszkowane goździki
Posiekaj natkę kolendry i ostrą papryczkę. Mięso pokrój w drobną kostkę i zamarynuj w cynamonie, kminie, sproszkowanych ziarnach kolendry i sproszkowanych goździkach. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż chwilę razem.
Podsmaż na patelni pokrojone w drobną kostkę cebule, dodaj przygotowane mięso, a następnie ostrą papryczkę, rodzynki i natkę kolendry.
Nierozpakowane placki tortilli podgrzej w mikrofali przez około 20 - 30 sekund, nakłuwając kilkakrotnie opakowanie. Ciepłe placki przełóż na deskę, przekrój na pół i zroluj, tworząc stożek (końcówkę stożka zawiń do góry, aby przez powstałą szczelinę nie spływał sos). Do tak przygotowanego stożka nakładaj farsz.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze