Meksykański sos salsa
Aromatyczny sos z drobno pokrojonych pomidorów doskonale komponuje się z nachosami, grillowanym mięsem i rybami czy pieczonymi ziemniakami. Wzbogaci również smak grzanek i kanapek.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem. Większość pestek wyleci wraz z sokiem. Pozostałe usuwamy palcami lub łyżeczką, a miąższ drobniutko kroimy.
- Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz oczyszczone z pestek chilli.
- Odstawiamy na godzinę, by salsa się zmacerowała, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami sosu Tabasco.
- Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę, lub dłużej, by smaki się przegryzły. Jeśli salsa puści zbyt dużo soku, możemy go odlać przed podaniem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl