Kluski z makiem z pomarańczami i miodem
- Macie już wszystko zaplanowane, co podacie na świąteczny stół? U mnie będzie oczywiście barszcz czerwony z uszkami, do tego paszteciki, sałatka ziemniaczana, śledzie i ryby, pierogi. Będą też kluski z makiem z dodatkiem pomarańczy i żurawiny, orzechów i miodu - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Marzena Szkodzińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- kluski z makiem Dania Babci Zosi
- garść orzechów włoskich
- garść suszonej żurawiny
- pomarańcza
- 1 łyżka miodu
Przepis
Kluski z makiem gotujemy według instrukcji na opakowaniu, ja jednak nie dodałam pół łyżeczki soli do gotowania a jedynie małą szczyptę. Po ugotowaniu kluski odstawiamy, aby wystygły.
Przepis
Orzechy siekamy, pomarańczę obieramy i kroimy na małe kawałki. Do klusek dodajemy żurawinę, orzechy i pomarańczę. Polewamy wszystko miodem i mieszamy. Podajemy jako sałatkę na świąteczny stół.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl