Kalafior na ostro. Podaj do dania głównego
Kalafiora najczęściej dodajemy do zupy lub serwujemy z podsmażoną na maśle bułką tartą. Jednak to warzywo świetnie komponuje się też z ostrymi przyprawami. Katarzyna proponuje kalafiora na ostro. Więcej pyszności znajdziecie na "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj, aż lekko zmięknie i odcedź. Jeśli używasz chleba, to piecz go przez 20 min w temp. 160 stopni, a następnie zmiksuj w malakserze.
Przepis
Na patelni podgrzej oliwę. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku oraz płatki chilli i różyczki kalafiora. Smaży razem ok. 3 min, aż kalafior zacznie brązowieć. Dodaj oliwki i zmieloną ciecierzycę lub chleb. Wszystko smaż przez ok. 2 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl