Kaczka po poznańsku. Regionalny przysmak na twoim stole
Kaczka po poznańsku to danie, które znajdziecie w karcie niemal wszystkich wielkopolskich restauracji. Jednak jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Kaczka duszona razem z czerwoną kapustą i podrobami smakuje naprawdę wyśmienicie.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Kapustę umyć, poszatkować, sparzyć, posolić, skropić sokiem z cytryny. Kaczkę umyć, przeciąć na pół. Odciąć skrzydła, szyję i kręgosłup. Podroby odstawić w misce. Połówki kaczki natrzeć solą, zrumienić na rozgrzanym smalcu. Doprawić pieprzem. Podlać niewielką ilością wody (lub bulionu) i dusić pod przykryciem ok. godziny Zeszklić na maśle jedną drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone podroby z kaczki. Podsmażyć. Słoninę drobno pokroić, stopić, zasmażyć z drugą cebulą i mąką. Wymieszać z podrobami i kapustą. Wlać wino i dusić całość na niewielkim ogniu, doprawić do smaku. Podzieloną na porcję kaczkę ułożyć na kapuście i dusić razem do miękkości.