Kaczka pieczona. Doskonały pomysł na świąteczny obiad

Chociaż kacze mięso nie jest obecnie popularne w polskiej kuchni, warto wprowadzić je do jadłospisu. To mięso, mimo że ma wysoką zawartość tłuszczu, ma wiele wartości odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia.

Roast duck
Roast duck chinese cuisine sliced portions on plate
Toh Kheng Guan
chinese, cuisine, cooking, roast, duck, poultry, meat, crispy, peking, asia, asian, china, food, dish, serving, restaurant, oriental, orient, whole, sliced, cut, portionsRoast duck Roast duck chinese cuisine sliced portions on plate Toh Kheng Guan chinese, cuisine, cooking, roast, duck, poultry, meat, crispy, peking, asia, asian, china, food, dish, serving, restaurant, oriental, orient, whole, sliced, cut, portions
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 sprawiona kaczka
  • marynata do mięsa
  • 20 dag słoniny
  • podroby z tuszki
  • mleko
  • 10 dag bułki
  • 15 dag szynki wędzonej
  • 2 żółtka
  • natka pietruszki
  • 15 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 3/4 szklanki śmietanki
  • sól, pieprz
  • cukier
  • tymianek
  • majeranek

Przepis

  • Kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracając. Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować paskami słoniny. Podróbki opłukać i namoczyć w mleku na kilka godzin.
  • Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z szynką i podróbkami. Wymieszać z żółtkami, posiekaną natką oraz obraną, opłukaną, pokrojoną w kostkę i usmażoną cebulą, doprawić.
  • Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem śmietanką. Polać sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.
Wybrane dla Ciebie
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟