Kaczy pasztet

Im więcej różnych gatunków mięsa użyjemy, tym pasztet będzie smaczniejszy. Klasycznie można przygotować pasztet z kaczki, dodając wieprzowinę, drób, wołowinę i cielęcinę. Aby gotowy wyrób miał bardziej kremową konsystencję, dodaje się do mięsnej masy także drobiowe lub cielęce wątróbki. Tym razem polecamy pasztet z mięsa kaczki. Będzie pysznie!

Kaczy pasztetKaczy pasztet

Składniki

  • 2 kg gotowanego mięsa z kaczki
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 kg wątróbki kaczej (lub kurzej)
  • 2 suche kajzerki
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • 100 ml bulionu z kaczki
  • 300 ml smalcu z kaczki

Przepis

Smalec z kaczki możemy przygotować sami. Ze sklepowej kaczki odcinamy tłuszcz, topimy go i zlewamy do słoika.

Przepis

Danie rozpoczynamy od ugotowania grzybów w bulionie z kaczki. Następnie w tym bulionie i roztopionym tłuszczu namaczamy bułki. Odciskamy je. Podsmażamy wątróbkę tak, aby w środku była różowa.

Przepis

Odciśniętą bułkę, grzyby, wątróbkę oraz mięso mielimy ze sobą 3 razy. Wszystko doprawiamy solą, imbirem i tartą gałką muszkatołową. Wbijamy jajka i wszystko mieszamy.

Przepis

Keksówki wykładamy papierem do pieczenia a na dnie smarujemy tłuszcz. Wkładamy delikatnie pasztet i mokrą dłonią wyrównujemy jego wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć