Piersi z kaczki z marchewką i jabłkiem w winie

Kacza pierś to produkt o dużych walorach kulinarnych, odpowiednio przyrządzona powinna mieć chrupiącą skórkę oraz soczyste i apetycznie różowe wnętrze. Jak osiągnąć taki efekt? Zadanie wcale nie jest trudne, jednak należy przestrzegać pewnych zasad.

Piersi z kaczki z marchewką i jabłkiem w winiePiersi z kaczki z marchewką i jabłkiem w winie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 jabłka
  • 200 g marchewki mini
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • olej do smażenia i skrapiania
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przepis

  • Marchewki blanszujemy (3 minuty we wrzątku, 3 minuty w zimnej wodzie), a zmrożone marchewki wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 5 minut.
  • Odsączamy i wrzucamy na blaszkę. Skrapiamy olejem i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  • Piersi kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą od strony skóry i pieprzem z obu stron. Obsmażamy po 2 minuty z obu stron na dużym ogniu tak, aby piersi się zrumieniły i przekładamy do piekarnika (razem z marchewkami).
  • Pieczemy je tyle minut, ile wyjdzie z podzielenia wagi mięsa na pół, np. pierś o wadze 20 dkg pieczemy 10 minut (dlatego zawsze warto mieć w kuchni małą elektroniczną wagę). Po upieczeniu trzymamy kaczkę w ciepłym, do połowy otwartym piekarniku.
  • Wino zagotowujemy, wsypujemy przyprawy, dodajemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka oraz upieczone marchewki. Całość dusimy 10 minut, zmniejszamy ogień na minimalny, dodajemy zimne masło i mieszamy, aż sos się zagęści.
  • Piersi wyjmujemy z piekarnika zaraz przed podaniem i kroimy w plastry, podajemy z winnym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę