Kołduny z mięsem kaczki. Doskonały dodatek do rosołu

Kołduny, czyli małe pierożki nadziewane farszem z surowego mięsa. Przeważnie jest to baranina lub wołowina. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" proponuję kołduny z mięsem z piersi kaczki. Można podawać je rosole, barszczu czerwonym lub polane masłem. We wszystkich wersjach smakuja wyśmienicie.

Kołduny z mięsem kaczki. Doskonały dodatek do rosołuKołduny z mięsem kaczki. Doskonały dodatek do rosołu
Joanna Krzewińska

Farsz:

  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • sól
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz świeżo zmielony
  • bulion (około 50 ml)

Ciasto:

  • 450 ml mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Przepis

  • Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
  • Farsz: zemleć piersi z kaczki - mięso razem ze skórą. Do mięsa wlać bulion (nie za dużo, tak aby farsz był niezbyt zwarty – tak aby można było z niego lepić kulki, ale żeby nie były ścisłe a raczej luźne). Dodać rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
  • Ciasto cienko rozwałkować, można kroić w niewielkie romby lub wycinać niewielkie koła – kołduny mają być na "jeden raz" – nie kroimy ich na talerzu. Na środek każdego rombu/koła kłaść farsz, pierożki sklejać i końce zawijać.
  • Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować około 4-5 minut. Podawać w bulionie lub polane masłem.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce