Kołduny z mięsem kaczki. Doskonały dodatek do rosołu
Kołduny, czyli małe pierożki nadziewane farszem z surowego mięsa. Przeważnie jest to baranina lub wołowina. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" proponuję kołduny z mięsem z piersi kaczki. Można podawać je rosole, barszczu czerwonym lub polane masłem. We wszystkich wersjach smakuja wyśmienicie.
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Farsz:
- 2 piersi kaczki ze skórą
- sól
- majeranek
- 3 ząbki czosnku
- pieprz świeżo zmielony
- bulion (około 50 ml)
Ciasto:
- 450 ml mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Przepis
- Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
- Farsz: zemleć piersi z kaczki - mięso razem ze skórą. Do mięsa wlać bulion (nie za dużo, tak aby farsz był niezbyt zwarty – tak aby można było z niego lepić kulki, ale żeby nie były ścisłe a raczej luźne). Dodać rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
- Ciasto cienko rozwałkować, można kroić w niewielkie romby lub wycinać niewielkie koła – kołduny mają być na "jeden raz" – nie kroimy ich na talerzu. Na środek każdego rombu/koła kłaść farsz, pierożki sklejać i końce zawijać.
- Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować około 4-5 minut. Podawać w bulionie lub polane masłem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl