Kaczka pieczona z figami w syropie. Obiad na specjalne okazje
Może się wydawać, że upieczenie kaczki, by była miękka i soczysta to trudna sztuka. Nic bardziej mylnego, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Mamy dla was bardzo prosty przepis na aromatyczną kaczkę pieczoną z figami w syropie. Palce lizać. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kaczkę oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, skrzydełka.
- Szyje i skrzydełka można dorzucić do bulionu.
- Kaczkę przeciąć na pół wzdłuż mostka.
- Goździki zemleć. Kaczkę oprószyć solą i goździkami z obu stron.
- Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na nim ułożyć figi odsączone z syropu, na figach ułożyć rozpłaszczoną kaczkę, skórą do góry.
- Wstawić do zimnego piekarnika.
- Włączyć piekarnik na 120 stopni.
- Po godzinie pieczenia, zlać tłuszcz. Nie wylewać go.
- Kaczkę z wierzchu polać dwiema łyżkami tłuszczu. Resztę przelać do słoiczka, przyda się na przykład do smażenia.
- Polać kaczkę syropem z fig.
- Piec jeszcze około godziny, co jakiś czas polewając ją wytworzonym sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl