WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Ta zupa budzi wiele kontrowersji. Jak zrobić czerninę?

Czerninę przyrządza się na bazie ugotowanego na kaczym mięsie rosołu, do którego dodaje się kaczą krew zmieszaną z octem i mąką. Dawniej podanie czerniny kawalerowi było znakiem odrzucenia starań o rękę młodej panny. Zupa z kaczej krwi do dziś budzi wiele kontrowersji. Niesłusznie, bo jest naprawdę wyborna. Jak przygotować czerninę?

Ta zupa budzi wiele kontrowersji. Jak zrobić czerninę?Ta zupa budzi wiele kontrowersji. Jak zrobić czerninę?
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • pół świeżej kaczki
  • 600 g pręgi wołowej
  • pęczek włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
  • sól i pieprz
  • kilka lisków świeżego lubczyku
  • natka pietruszki
  • 250 ml kaczej krwi
  • 2,5 łyżki mąki pszennej

Przepis

  • Umyte mięso wołowe gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min. Dokładamy mięso z kaczki, dodajemy sól, pieprz oraz warzywa z lubczykiem.
  • Gotujemy do miękkości mięsa na bardzo na małym ogniu. Po ugotowaniu odlewamy rosół (ok. 2 5 litra).
  • Krew rozcieramy z mąką, dolewamy 300 ml zimnej wody i dokładnie mieszamy. Do wymieszanej krwi dolewamy 500 ml rosołu i wlewamy przez gęste sitko do odlanego rosołu.
  • Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając.
  • Na końcu doprawiamy łyżeczką cukru i octem winnym do smaku.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru