Ta zupa budzi wiele kontrowersji. Jak zrobić czerninę?
Czerninę przyrządza się na bazie ugotowanego na kaczym mięsie rosołu, do którego dodaje się kaczą krew zmieszaną z octem i mąką. Dawniej podanie czerniny kawalerowi było znakiem odrzucenia starań o rękę młodej panny. Zupa z kaczej krwi do dziś budzi wiele kontrowersji. Niesłusznie, bo jest naprawdę wyborna. Jak przygotować czerninę?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- pół świeżej kaczki
- 600 g pręgi wołowej
- pęczek włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
- sól i pieprz
- kilka lisków świeżego lubczyku
- natka pietruszki
- 250 ml kaczej krwi
- 2,5 łyżki mąki pszennej
Przepis
- Umyte mięso wołowe gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min. Dokładamy mięso z kaczki, dodajemy sól, pieprz oraz warzywa z lubczykiem.
- Gotujemy do miękkości mięsa na bardzo na małym ogniu. Po ugotowaniu odlewamy rosół (ok. 2 5 litra).
- Krew rozcieramy z mąką, dolewamy 300 ml zimnej wody i dokładnie mieszamy. Do wymieszanej krwi dolewamy 500 ml rosołu i wlewamy przez gęste sitko do odlanego rosołu.
- Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając.
- Na końcu doprawiamy łyżeczką cukru i octem winnym do smaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl