Wędzona pierś z kaczki. Soczysta i delikatna domowa wędlina
"Mój pomysł na domową wędlinę. Tak przygotowana pierś z kaczki jest soczysta, pachnąca, a przede wszystkim dużo, dużo zdrowsza niż sklepowe wędliny. Doskonała zarówno na kanapki, jak i na rodzinne uroczystości" - pisze autorka bloga "Krylowa kuchnia".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Piersi umyć i osuszyć. Do wody dodać wszystkie przyprawy i obrane posiekane w plasterki ząbki czosnku. Piersi zalać marynatą i zostawić w niej na trzy dni. Następnie wyciągnąć piersi z zalewy i osuszać przez jeden dzień (inaczej piersi będą się gotować nie wędzić). Wędzić w wędzarni przez 6 godzin pilnując temperatury - musi wynosić 60 stopni C. Do wędzenia użyliśmy jabłoni i zrębków wędzarniczych. Tak przygotowanej wędliny już nie parzę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl