Piersi kaczki z sosem musztardowym i warzywami po prowansalsku

Dawniej kaczka często gościła na polskich stołach. Mięso z kaczki jest ciemne, kruche, bardziej aromatyczne, ale także bardziej wartościowe pod względem odżywczym niż kurczak. Zawiera więcej białka i żelaza.

Piersi kaczki z sosem musztardowym i warzywami po prowansalskuPiersi kaczki z sosem musztardowym i warzywami po prowansalsku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 750 g piersi kaczki
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki smalcu (jeszcze lepiej tłuszczu kaczki)
  • 150 g marchewki pokrojonej w talarki
  • 350 g ziemniaków pokrojonych w talarki
  • 200 g papryki pokrojonej w kostkę
  • 100 ml białego wina

Marynata:

  • 50 ml koniaku
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 łyżka posiekanego tymianku

Sos:

  • 2 łyżki smalcu (jeszcze lepiej tłuszczu kaczki)
  • 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki białego wina
  • 150 g śmietanki 36 proc.
  • 2 łyżki musztardy
  • natka pietruszki
  • pieprz czerwony

Przepis

  • Wymieszaj składniki marynaty. Zalej nią piersi kaczki, zafoliuj i wstaw do lodówki na 3 godziny.
  • Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie szklista. Dodaj białe wino, śmietanę i musztardę. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos będzie gęsty. Dopraw czerwonym pieprzem i solą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
  • Rozgrzej na drugiej patelni kolejne 2 łyżki smalcu. Dodaj marchewkę, podsmaż. Dodaj ziemniaki i smaż 5 minut. Zalej pozostałym winem i przykryj.
  • Na trzeciej patelni rozgrzej łyżkę smalcu i usmaż na niej paprykę. Kiedy będzie miękka, wymieszaj ją z pozostałymi warzywami.
  • Piersi kaczki wyjmij z marynaty, natnij skórę w kratkę, dopraw pieprzem. Usmaż na kolejnej rozgrzanej patelni zaczynając od strony skóry. Po 8 minutach obróć na drugą stronę. Smaż kolejne 6 minut, zdejmij z patelni i przykryj folią. Po 5 minutach pokrój mięso, podaj z warzywami i podgrzanym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯