Tajska zupa z kaczką i makaronem ryżowym
Kuchnia tajska jest ostra i aromatyczna, nie może w niej zabraknąć przypraw. Daria Ładocha w swoim ebooku zdradza przepis na przepyszną tajską zupę z kaczką i makaronem ryżowym.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Składniki potrzebne do przygotowania zupy:
- 2 litry bulionu z kurczaka
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska cynamonu
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- ½ łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru palmowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Dodatkowo do podania:
- 300 g makaronu ryżowego, namoczonego w gorącej wodzie
- garść kiełków fasoli mung
- szczypiorek, pokrojony na kawałki o długości około 3 cm
- plasterki smażonego czosnku
- 2 łyżeczki chili w płatkach
- garść liści bazylii tajskiej
- sok z limonki
Przepis
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni. Piersi z kaczki dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz je w soli i odstaw na 30 minut. Następnie opłucz je i znowu wytrzyj ręcznikiem papierowym. Czosnek i imbir utrzyj w moździerzu na gładką masę. Następnie dodaj przyprawę pięciu smaków, ciemny sos sojowy, sól, brandy, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Natrzyj tą marynatą piersi z kaczki. Odstaw na 15 minut. Potem wymieszaj miód z jasnym sosem sojowym i 75 ml wody.
- Piersi z kaczki przełóż do żaroodpornego naczynia i polej miodowym sosem. Wstaw do piekarnika i piecz przez około półtorej godziny. Co 30 minut polewaj kaczkę miodowym sosem. Następnie, gdy kaczka będzie już upieczona – zawiń ją w folię aluminiową i pozostaw na minimum 20 minut. Następnie pokrój piersi na cienkie plastry.
- Aby przygotować zupę zagotuj bulion w garnku. Dodaj anyż i laskę cynamonu, czosnek oraz pieprz w ziarnach. Gotuj z przyprawami przez około pięć minut. Dodaj sos sojowy, sól, cukier i ciemny sos sojowy. Gotuj jeszcze kilka minut.
- Do miski włóż garść makaronu, kiełki fasoli mung, szczypiorek, bazylię tajską, smażony czosnek i plastry kaczki.
- Całość zalej przygotowanym bulionem. Na koniec posyp chili w płatkach i skrop sokiem z limonki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl