Tajska zupa z kaczką i makaronem ryżowym

Kuchnia tajska jest ostra i aromatyczna, nie może w niej zabraknąć przypraw. Daria Ładocha w swoim ebooku zdradza przepis na przepyszną tajską zupę z kaczką i makaronem ryżowym.

Tajska zupa z kaczką i makaronem ryżowymTajska zupa z kaczką i makaronem ryżowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 piersi z kaczki
  • ½ szklanki soli gruboziarnistej lub w płatkach
  • 5 plastrów świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka brandy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego

Składniki potrzebne do przygotowania zupy:

  • 2 litry bulionu z kurczaka
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • ½ łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Dodatkowo do podania:

  • 300 g makaronu ryżowego, namoczonego w gorącej wodzie
  • garść kiełków fasoli mung
  • szczypiorek, pokrojony na kawałki o długości około 3 cm
  • plasterki smażonego czosnku
  • 2 łyżeczki chili w płatkach
  • garść liści bazylii tajskiej
  • sok z limonki

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni. Piersi z kaczki dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz je w soli i odstaw na 30 minut. Następnie opłucz je i znowu wytrzyj ręcznikiem papierowym. Czosnek i imbir utrzyj w moździerzu na gładką masę. Następnie dodaj przyprawę pięciu smaków, ciemny sos sojowy, sól, brandy, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Natrzyj tą marynatą piersi z kaczki. Odstaw na 15 minut. Potem wymieszaj miód z jasnym sosem sojowym i 75 ml wody.
  • Piersi z kaczki przełóż do żaroodpornego naczynia i polej miodowym sosem. Wstaw do piekarnika i piecz przez około półtorej godziny. Co 30 minut polewaj kaczkę miodowym sosem. Następnie, gdy kaczka będzie już upieczona – zawiń ją w folię aluminiową i pozostaw na minimum 20 minut. Następnie pokrój piersi na cienkie plastry.
  • Aby przygotować zupę zagotuj bulion w garnku. Dodaj anyż i laskę cynamonu, czosnek oraz pieprz w ziarnach. Gotuj z przyprawami przez około pięć minut. Dodaj sos sojowy, sól, cukier i ciemny sos sojowy. Gotuj jeszcze kilka minut.
  • Do miski włóż garść makaronu, kiełki fasoli mung, szczypiorek, bazylię tajską, smażony czosnek i plastry kaczki.
  • Całość zalej przygotowanym bulionem. Na koniec posyp chili w płatkach i skrop sokiem z limonki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru