Tajska zupa z kaczką i makaronem ryżowym
Kuchnia tajska jest ostra i aromatyczna, nie może w niej zabraknąć przypraw. Daria Ładocha w swoim ebooku zdradza przepis na przepyszną tajską zupę z kaczką i makaronem ryżowym.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Kategoria przepisów: Zupy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Składniki potrzebne do przygotowania zupy:
- 2 litry bulionu z kurczaka
 - 2 gwiazdki anyżu
 - 1 laska cynamonu
 - 2 ząbki czosnku, rozgniecione
 - ½ łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 1 łyżka soli
 - 1 łyżeczka cukru palmowego
 - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
 
Dodatkowo do podania:
- 300 g makaronu ryżowego, namoczonego w gorącej wodzie
 - garść kiełków fasoli mung
 - szczypiorek, pokrojony na kawałki o długości około 3 cm
 - plasterki smażonego czosnku
 - 2 łyżeczki chili w płatkach
 - garść liści bazylii tajskiej
 - sok z limonki
 
Przepis
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni. Piersi z kaczki dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz je w soli i odstaw na 30 minut. Następnie opłucz je i znowu wytrzyj ręcznikiem papierowym. Czosnek i imbir utrzyj w moździerzu na gładką masę. Następnie dodaj przyprawę pięciu smaków, ciemny sos sojowy, sól, brandy, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.
 - Natrzyj tą marynatą piersi z kaczki. Odstaw na 15 minut. Potem wymieszaj miód z jasnym sosem sojowym i 75 ml wody.
 - Piersi z kaczki przełóż do żaroodpornego naczynia i polej miodowym sosem. Wstaw do piekarnika i piecz przez około półtorej godziny. Co 30 minut polewaj kaczkę miodowym sosem. Następnie, gdy kaczka będzie już upieczona – zawiń ją w folię aluminiową i pozostaw na minimum 20 minut. Następnie pokrój piersi na cienkie plastry.
 - Aby przygotować zupę zagotuj bulion w garnku. Dodaj anyż i laskę cynamonu, czosnek oraz pieprz w ziarnach. Gotuj z przyprawami przez około pięć minut. Dodaj sos sojowy, sól, cukier i ciemny sos sojowy. Gotuj jeszcze kilka minut.
 - Do miski włóż garść makaronu, kiełki fasoli mung, szczypiorek, bazylię tajską, smażony czosnek i plastry kaczki.
 - Całość zalej przygotowanym bulionem. Na koniec posyp chili w płatkach i skrop sokiem z limonki.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl