Udka z kaczki pieczone z figami
Pieczone udka z kaczki z figami przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Tak przygotowana kaczka jest miękka, soczysta i aromatyczna. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Nogi kaczki położyć na zimnej patelni skórą do dołu i smażyć na małym ogniu, aż się skóra zrumieni.
- Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem wytopionym podczas smażenia nóg kaczki.
- Ułożyć nogi, oprószyć solą. Wokół ułożyć figi pokrojone w ćwiartki i gałązki tymianku.
- Miód wymieszać z cynamonem, bulionem i sokiem z pomarańczy.
- Polać mieszaniną kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 60-70 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl