Szukasz pomysłu na obiad? Podaj grillowany filet z kaczki z zielonym puree
Mięso kaczki uchodzi za bardzo tłuste i trudne do przygotowania. Nic bardziej mylnego! Owszem, kaczka zawiera więcej tłuszczu niż kurczak czy indyk i jest bardziej kaloryczna, ale ma również aż 28 g białka w 100 g. Grillowana pierś kaczki będzie się doskonale komponowała z ziemniaczano-szpinakowym puree. Przepis jest łatwy i szybki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 piersi kaczki ze skórą
- sól, pieprz do smaku
- 600 g ziemniaków
- 150 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- sól (do osolenia ziemniaków)
- sos czosnkowy do smaku
Przepis
- Skórę na piersiach z kaczki naciąć w kratkę, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Na rozgrzanej patelni usmażyć z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony ze skórą. Pod koniec smażenia zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i poddusić na małym ogniu ok. 8-10 minut.
- Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, rozmrożony szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak "puści wodę", należy ją odlać. Wszystko dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
- Gotowe piersi z kaczki pokroić w dwucentymetrowe plastry, wyłożyć na talerze i polać sosem czosnkowym. Podawać z zielonym puree.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl