Szukasz pomysłu na obiad? Podaj grillowany filet z kaczki z zielonym puree

Mięso kaczki uchodzi za bardzo tłuste i trudne do przygotowania. Nic bardziej mylnego! Owszem, kaczka zawiera więcej tłuszczu niż kurczak czy indyk i jest bardziej kaloryczna, ale ma również aż 28 g białka w 100 g. Grillowana pierś kaczki będzie się doskonale komponowała z ziemniaczano-szpinakowym puree. Przepis jest łatwy i szybki.

Grillowany filet z kaczki z zielonym pureeGrillowany filet z kaczki z zielonym puree
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 piersi kaczki ze skórą
  • sól, pieprz do smaku
  • 600 g ziemniaków
  • 150 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól (do osolenia ziemniaków)
  • sos czosnkowy do smaku

Przepis

  • Skórę na piersiach z kaczki naciąć w kratkę, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Na rozgrzanej patelni usmażyć z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony ze skórą. Pod koniec smażenia zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i poddusić na małym ogniu ok. 8-10 minut.
  • Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, rozmrożony szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak "puści wodę", należy ją odlać. Wszystko dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  • Gotowe piersi z kaczki pokroić w dwucentymetrowe plastry, wyłożyć na talerze i polać sosem czosnkowym. Podawać z zielonym puree.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości