Zdrowie na talerzu
Jeżyny, nie tak popularne jak jagody i borówki, mają niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Powinni jeść je m.in. cukrzycy, osoby na diecie, a także kobiety walczące z menopauzą. Ich wartości są nie do przeceniania. Zdaniem starożytnych Greków, jeżyny powstały z krwi Tytanów. Co jeszcze warto o nich wiedzieć? Zapraszamy do naszej galerii.
Łagodzą objawy PMS i menopauzy
W jeżynach znajdują się m.in. fitoestrogeny. Są to hormony roślinne, które odpowiadają za ich dojrzewanie. W ludzkim ciele działają podobnie jak estrogeny, ale z mniejszą mocą. Łagodzą objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i uderzenia gorąca pojawiające się podczas menopauzy. Co więcej, zdaniem naukowców fitoestrogeny spowalniają proces starzenia się skóry, obniżają ciśnienie i chronią przed osteoporozą.
Chronią wzrok
Zawarte w jeżynach składniki odżywcze, przede wszystkim witaminy C i E, mają korzystny wpływ na nasz wzrok. Powodują, że oczy są lepiej ukrwione i odżywione. Ponadto, zapobiegają schorzeniom m.in. zwyrodnieniu żółtej plamki i infekcjom spojówek. Obecnie możemy kupić jeżyny (opakowanie 125 g) w cenie 2,99 złotych w sieci sklepów Lidl.
Podkręcają metabolizm
Jeżyny znakomicie sprawdzają się w jadłospisie osób dbających o linię. 100 g tych owoców to ok. 40 kalorii. Ponadto, w jeżynach znajdziemy błonnik, który powoduje uczucie sytości dzięki czemu unikniemy dodatkowych kalorycznych przekąsek w ciągu dnia. Te niepozorne owoce mają także korzystny wpływ na trawienie. Antyoksydanty w nich zawarte oczyszczają organizm i regulują przemianę materii.
Walczą z nowotworami
Zdaniem naukowców jeżyny, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, charakteryzują się właściwościami antyrakowymi. Co ciekawe, badania wykazują, że te owoce najlepiej sprawdzają się w walce z nowotworem żołądka.
Obniżają poziom cukru
Jeżyny mają niski indeks glikemiczny (IG 25). W związku z tym świetnie sprawdzą się w diecie osób chorujących na cukrzycę. Co więcej, zawarta w nich wysoka zawartość błonnika, nie tylko wpływa pozytywnie na odchudzanie, ale także utrzymuje stały poziom cukru w organizmie. Nic więc dziwnego, że zdaniem badaczy jeżyny są niemal tak samo wartościowe jak leki przeciwdziałające cukrzycy.