Kruche ciasto z kremem serowym, owocami i kruszonką

Zapraszam na bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie z kremem serowym i dużą ilością owoców. U mnie dominowała jeżyna, borówka i mrożona czarna porzeczka. Ciasto pyszne, soczyste od owoców i pachnie cudownie. Uwielbiam takie ciasta latem. W przygotowaniu szybkie i proste, bardzo polecam…

Kruche ciasto z kremem serowym, owocami i kruszonkąKruche ciasto z kremem serowym, owocami i kruszonką
Natalia Kudela

Składniki

Ciasto:
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
150g schłodzonego masła
2 żółtka

Składniki

Krem:
250g serka mascarpone
250g gotowego sera na sernik
4 łyżki cukru pudru
2 jajka
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
500g owoców jagodowych (użyłam borówki, jeżyn, czarnej porzeczki, malin)

Składniki

Kruszonka:
4 łyżki cukru (użyłam jasnego brązowego)
60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
110g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g płatków migdałowych

Przepis

Ciasto:
1. Do miski przełożyć obie mąki, przesiać cukier puder, krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, wymieszać łyżką i następnie zagnieść rękoma ciasto (ciasto można również przygotować w robocie kuchennym). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut.

Przepis

2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując odrobiną mąki, rozwałkować na wielkość blaszki 25x30cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.

Przepis

Kruszonka:
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę (płatki migdałowe można trochę pokruszyć) i rękoma zagnieść kruszonkę, powstaną wilgotne okruchy.

Przepis

Krem:
4. Do dużej miski przełożyć oba sery, dodać cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt, wymieszać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać owoce i wymieszać szpatułką.

Przepis

5. Gotowy krem z owocami wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać. Wierzch posypać kruszonką i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał