6 pomysłów na jeżyny

Czarnofioletowe owoce od wieków goszczą w polskiej kuchni. W sklepach i na targowiskach królują dziś jeżyny pochodzące z dużych upraw, jednak zdaniem znawców najwięcej smaku i aromatu mają te zbierane w lesie, najlepiej własnoręcznie. Co można z nich zrobić?

jeżynyW sierpniu zaczyna się sezon na jeżyny
Źródło zdjęć: © 123RF

Smoothie jeżynowe

Pyszny, zdrowy i bardzo łatwy do przygotowania napój, którym można rozpocząć dzień lub zaserwować go na lunch czy deser.

Zadanie jest banalne – wystarczy dobrze zmiksować solidną porcję świeżych jeżyn z jogurtem naturalnym, dodając także trochę dojrzałych bananów, ewentualnie dosładzając specjał miodem lipowym. W upalny dzień do smoothie warto dodać trochę kostek lodu.

Sałatka z jeżyn, melona i fety

Szukasz pomysłu na delikatny, lekkostrawny obiad, a może kolację? Przygotuj pełną aromatów sałatkę, która najlepiej smakuje późnym latem i wczesną jesienią, gdy jeżyny mają najwięcej walorów kulinarnych.

Właściwości zdrowotne jeżyn

Wystarczy je umyć, odsączyć, a następnie dodać do miski z pokrojonym w kostkę melonem, roszponką, kawałkami fety oraz orzeszkami pini. Całość możemy polać dressingiem przyrządzonym na bazie soku z przetartych jeżyn, octu winnego, oliwy, miodu, skórki z limonki i szczypty soli.

Likier jeżynowy

Kieliszek takiego gęstego, słodkiego i aromatycznego trunku z pewnością uprzyjemni ponury jesienny czy zimowy wieczór.

Pół kilograma jeżyn przebieramy, opłukujemy, odsączamy i miksujemy, a następnie przekładamy do szklanego gąsiorka, zalewamy spirytusem (pół litra), korkujemy i pozostawiamy na trzy tygodnie. Po tym czasie zagotowujemy pół litra wody z 30 dag cukru trzcinowego, po wystudzeniu dolewamy syrop do gąsiorka. Mieszamy i przelewamy przez bibułę filtracyjną do butelek, które korkujemy i pozostawiamy na 3-4 miesiące.

Pierogi z jeżynami

Zazwyczaj nadziewamy je mięsem, kapustą albo twarogiem. Jednak pierogi bardzo lubią eksperymenty – można nafaszerować je np. jeżynami, otrzymując przepyszne danie na letni obiad.

Zaczynamy od przygotowania ciasta z mąki pszennej (40 dag), ciepłej wody (szklanka), jajka i szczypty soli. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka, na każdym umieszczamy 2-3 jeżyny i odrobinę cukru. Jeżyny możemy też wcześniej zmiksować albo wymieszać z twarogiem lub serkiem homogenizowanym. Na koniec pierogi zlepiamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Serwujemy z kleksem śmietany albo jogurtu naturalnego.

Jeżyny
© 123RF

Zupa jeżynowo-jabłkowa

Sezon jeżynowy trwa dość krótko, dlatego warto go dobrze wykorzystać, choćby przyrządzając pyszną i orzeźwiającą zupę, która na pewno zasmakuje wszystkim domownikom.

Przepis jest bardzo prosty. Jeżyny (około czterech szklanek) dokładnie myjemy, po czym przekładamy do garnka, dokładając cztery jabłka (obrane i pozbawione gniazd nasiennych) i dolewając sok jabłkowy (cztery szklanki). Gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut, a następnie przecieramy przez sito. Dosładzamy cukrem lub miodem, doprawiamy szczyptą cynamonu, zagęszczamy mąką ziemniaczaną (łyżeczka) rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody, po czym doprowadzamy do zagotowania i po 2-3 minutach zdejmujemy z gazu. Zupę można jeść na ciepło lub w postaci chłodnika, świetnie smakuje z bitą śmietaną albo małymi biszkopcikami.

Konfitura z jeżyn

Jeżyny znakomicie sprawdzają się jako baza rozmaitych przetworów. Można z nich przygotować np. pyszne konfitury, których smak i aromat docenimy zgłasza wtedy, gdy lato stanie się tylko wspomnieniem.

Kilogram przebranych i umytych jeżyn lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem (ok. pół kilograma), może być to specjalny cukier żelujący. Po kilku godzinach przekładamy wszystko do garnka, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i doprowadzamy do wrzenia, nie zapominając o częstym mieszaniu. Gotujemy 5-6 minut, odcedzamy owoce i gotujemy sam syrop przez kolejne 5 minut. Dodajemy owoce i podgrzewamy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia, gorącą konfiturą napełniamy słoiki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy