Czekoladowe miseczki do lodów

W upalne lato często mamy ochotę na lody. Aby urozmaicić deser i jednocześnie mieć wiele radości z jego przygotowywania, proponujemy własnoręcznie zrobić jadalne miseczki do podania lodów. Wystarczy tylko odrobina chęci, parę balonów i roztopiona czekolada, aby zapewnić sobie lub dzieciom świetną zabawę.

Czekoladowe miseczki do lodówCzekoladowe miseczki do lodów
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 1 tabliczka gorzkiej, mlecznej i białej czekolady
  • 3 opakowania kolorowego smakowego cukru lub posypek do zdobienia ciast
  • kilka balonów średniej wielkości

Do podania:

  • lody dowolnego smaku
  • dowolne owoce (wykorzystane truskawki, jeżyny, borówki amerykańskie)
  • bita śmietana (wykorzystane 500 ml zimnej śmietanki 36 proc ubitej z łyżką cukru pudru)

Przepis

Każdą z czekolad roztapiamy osobno w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia. W tym czasie dmuchamy i zawiązujemy balony. W osobnych miseczkach przygotowujemy kolorowe lub czekoladowe posypki do ciast albo kolorowy cukier. Każdy z balonów (wcześniej umytych i wysuszonych) zanurzamy w roztopionej i wystudzonej czekoladzie, a następnie w dowolnej posypce. Całość odkładamy na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę. Powtarzamy sekwencję, dopóki nie skończą się czekolady. Możemy umieścić balon w szklance i wylać na niego rozpuszczoną czekoladę tak, aby powstały fantazyjne zacieki. Oblane czekoladą balony wkładamy na 15 minut do zamrażalnika, aby czekolada się zestaliła. W tym czasie myjemy i kroimy owoce i ubijamy bitą śmietanę. Na 5 minut przed wyjęciem miseczek wyjmujemy lody z zamrażalnika. Po wyjęciu balonów z lodówki przekłuwamy je i wyjmujemy. Do miseczek nakładamy lody, owoce i bitą śmietanę.
Zobacz także: bazyliowe lody z 4 składników

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce