Czekoladowe miseczki do lodów

W upalne lato często mamy ochotę na lody. Aby urozmaicić deser i jednocześnie mieć wiele radości z jego przygotowywania, proponujemy własnoręcznie zrobić jadalne miseczki do podania lodów. Wystarczy tylko odrobina chęci, parę balonów i roztopiona czekolada, aby zapewnić sobie lub dzieciom świetną zabawę.

Czekoladowe miseczki do lodówCzekoladowe miseczki do lodów
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 1 tabliczka gorzkiej, mlecznej i białej czekolady
  • 3 opakowania kolorowego smakowego cukru lub posypek do zdobienia ciast
  • kilka balonów średniej wielkości

Do podania:

  • lody dowolnego smaku
  • dowolne owoce (wykorzystane truskawki, jeżyny, borówki amerykańskie)
  • bita śmietana (wykorzystane 500 ml zimnej śmietanki 36 proc ubitej z łyżką cukru pudru)

Przepis

Każdą z czekolad roztapiamy osobno w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia. W tym czasie dmuchamy i zawiązujemy balony. W osobnych miseczkach przygotowujemy kolorowe lub czekoladowe posypki do ciast albo kolorowy cukier. Każdy z balonów (wcześniej umytych i wysuszonych) zanurzamy w roztopionej i wystudzonej czekoladzie, a następnie w dowolnej posypce. Całość odkładamy na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę. Powtarzamy sekwencję, dopóki nie skończą się czekolady. Możemy umieścić balon w szklance i wylać na niego rozpuszczoną czekoladę tak, aby powstały fantazyjne zacieki. Oblane czekoladą balony wkładamy na 15 minut do zamrażalnika, aby czekolada się zestaliła. W tym czasie myjemy i kroimy owoce i ubijamy bitą śmietanę. Na 5 minut przed wyjęciem miseczek wyjmujemy lody z zamrażalnika. Po wyjęciu balonów z lodówki przekłuwamy je i wyjmujemy. Do miseczek nakładamy lody, owoce i bitą śmietanę.
Zobacz także: bazyliowe lody z 4 składników

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast