Sezonowa sałatka z kurczakiem, malinami i jeżynami
Choć wrzesień zwiastuje powolne nadejście jesieni, to na naszych talerzach wciąż gościć może pełne lato. Stragany i bazarki uginają się bowiem pod paletę pachnących dobrodziejstw natury. Warto je wykorzystać i poeksperymentować w kuchni z mniej oczywistymi zestawieniami smaków. Lekka mieszanka sałat w połączeniu z kurczakiem i sezonowymi owocami stworzy niebanalną kompozycję.
oprac. Katarzyna Gileta
Składniki
- 3 garście mieszanki sałat np. Salsa Mix marki Eisberg
- mały filet z kurczaka zamarynowany w oliwie i ulubionych ziołach
- 100 g malin
- 100 g jeżyn
- 100 g zielonych bezpestkowych winogron
- garść ziaren granatu
- 2 plasterki grillowanego boczku
Przepis
- Mieszankę sałat ułożyć na talerzu. Zamarynowanego w ziołach i oliwie kurczaka usmażyć na rozgrzanej patelni grillowej do zrumienienia.
- Następnie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sałatki wraz z pokrojonym w plasterki boczkiem.
- Całość posypać malinami, jeżynami, ziarnami granatu i przekrojonymi na pół winogronami.
- Sałatka będzie się idealnie komponować z aromatycznym sosem malinowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl