Sernik z owocami lata na owsianym spodzie. Pięknie się prezentuje, pysznie smakuje

Sernik z sezonowymi owocami, czyli kwintesencja lata i smacznych polskich zbiorów. Dzięki jednemy trikowi w trakcie pieczenia, masa ciasta wyjdzie puszysta i delikatna. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Sernik z owocami lata na owsianym spodzie. Pięknie się prezentuje, pysznie smakujeSernik z owocami lata na owsianym spodzie. Pięknie się prezentuje, pysznie smakuje
Anna Kamińska

Owsiany spód

  • 200 g szkockich owsianych ciastek bez cukru( mogą być dowolne owsiane)
  • 75 g miękkiego masła

Masa serowa

  • 800 g białego ekologicznego twarogu
  • 200 g śmietany kremówki
  • 4 jajka od szczęśliwych kur
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 150 g cukru nierafinowanego bio
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli

Owoce do dekoracji

  • czerwone porzeczki, borówki i jeżyny

Przepis

Ciastka umieszczamy w malakserze i dodajemy masło. Miksujemy na jednolitą masę, którą wylepiamy dno keksówki i wstawiamy ją do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Na dno wstawiamy naczynie z wodą. Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sól, śmietanę, mąkę, jajka, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy do połączenia składników i przekładamy do keksówki. Pieczemy, aż wierzch sernika się zrumieni, ale środek pozostanie miękki – przez ok. 70-80 minut. Zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż ostygnie. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.
Zobacz także: sernik wiedeński z borówkami i jeżynami

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę