WAŻNE
TERAZ

"Łapy precz od żołnierzy". Tusk reaguje na doniesienia o Wyrykach

Sernik z owocami lata na owsianym spodzie. Pięknie się prezentuje, pysznie smakuje

Sernik z sezonowymi owocami, czyli kwintesencja lata i smacznych polskich zbiorów. Dzięki jednemy trikowi w trakcie pieczenia, masa ciasta wyjdzie puszysta i delikatna. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Sernik z owocami lata na owsianym spodzie. Pięknie się prezentuje, pysznie smakujeSernik z owocami lata na owsianym spodzie. Pięknie się prezentuje, pysznie smakuje
Anna Kamińska

Owsiany spód

  • 200 g szkockich owsianych ciastek bez cukru( mogą być dowolne owsiane)
  • 75 g miękkiego masła

Masa serowa

  • 800 g białego ekologicznego twarogu
  • 200 g śmietany kremówki
  • 4 jajka od szczęśliwych kur
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 150 g cukru nierafinowanego bio
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli

Owoce do dekoracji

  • czerwone porzeczki, borówki i jeżyny

Przepis

Ciastka umieszczamy w malakserze i dodajemy masło. Miksujemy na jednolitą masę, którą wylepiamy dno keksówki i wstawiamy ją do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Na dno wstawiamy naczynie z wodą. Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sól, śmietanę, mąkę, jajka, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy do połączenia składników i przekładamy do keksówki. Pieczemy, aż wierzch sernika się zrumieni, ale środek pozostanie miękki – przez ok. 70-80 minut. Zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż ostygnie. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.
Zobacz także: sernik wiedeński z borówkami i jeżynami

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu